Huawei schází komponenty. Ohebný Mate X2 vydává ve 4G verzi, zato s Harmony OS

Huawei schází komponenty. Ohebný Mate X2 vydává ve 4G verzi, zato s Harmony OS
Fotografie: Huawei
  • Nový systém je v telefonu připraven ihned po vybalení
  • Je prozatím dostupný jen pro čínský trh

Huawei se nadále potýká s restrikcemi ze strany USA a výsledkem je například poměrně zásadní nedostatek komponent potřebných k výrobě nových telefonů. Aktuálně tak Huawei nemá dostatek 5G modemů a byl nucen vydat své současné modely pouze s podporou 4G, jak naznačuje obchod vmall.com. Jde například o nejnovější skládací zařízení Mate X2. Vyjma absence 5G se telefon v podstatě nijak neliší, je tak vybaven například procesorem Kirin 9000.

Konektivita však nakonec není jedinou změnou. Huawei se rozhodl, že tuto vynucenou změnu využije k plnému nasazení vlastního operačního systému Harmony OS 2.0, který se tak v telefonu nachází namísto Androidu 10 přímo po vybalení. Drobnou korekcí prošla také cena, avšak rozdíl zhruba 1 000 Kč není ve výsledku podstatný, neboť telefon s ohebným displejem vyjde v přepočtu na více než 50 tisíc korun s daní.

Huawei předělal také několik dalších modelů, kterým odstranil 5G, neboť nemá dostatek modemů. Ani v jednom případě však není zřejmé, zda se s některými verzemi setkáme i na českém trhu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze