Huawei Ascend P1 v redakci: první dojmy z výkonného dvoujádra

18

Huawei Ascend P1 na sebe nechal opravdu dlouho čekat. Je však vidět, že výrobce se nesnažil za každou cenu vydat své zařízení co nejrychleji na trh. Podle výbavy nabídne dvoujádrový 1,5 GHz procesor, 1 GB paměť RAM, 8 megapixelový fotoaparát nebo vylepšené řízení spotřeby baterie. Nechybí ani 4,3 palcový Super AMOLED displej.

Mně osobně přijde nový Ascend P1 na chlup stejné zařízení, jako je Motorola RAZR. Proč? Obě zařízení mají stejný typ procesoru TI OMAP 4460, disponují GPU PowerSGX 540 a mají shodnou velikost paměti RAM 1 GB. Obě zařízení mají i 8 megapixelové fotoaparáty se světelným objektivem f/2.4 a dokáží pořizovat FullHD videa. U obou zařízení je také základem dotykový 4,3 palcový displej Super AMOLED displej s rozlišením 540 x 960 bodů. Aby toho nebylo málo, podobná je i konektivita nebo přední kamera s rozlišením 1,3 Mpx.

Huawei Ascend P1 - oficiální fotografie

Podle oficiálních prezentací a snímků se mi novinka líbila, ale že bych si z ní sedl na zadek, se říci nedá. Ano, nabízí dobré specifikace a zejména vynikající rozměry. Ovšem výrobce na druhou stranu zaspal dobu, až v srpnu vstoupila novinka na trh, v době kdy ostatní výrobci představují zařízení s novou generací dvoujádrový procesorů. Přes tyhle okolnosti jsem byl stále zvědav. Čekání se vyplatilo a realita byla taková, že mé nadšení nezná hranic.

Huawei Ascend P1 - oficiální fotografie

Ascend P1 patří v době psaní článku mezi nejtenčí chytrá zařízení, která se prodávají v České republice. Tloušťka je pouze 7,7 milimetrů. Ostatní rozměry jsou 127,4 milimetrů a 64,8 milimetrů. Hmotnost vzhledem k výbavě je bravurní - 110 gramů. Tělo novinky je zhotovené pouze z plastových materiálů, ovšem ty jsou kvalitní a vše je precizně slícováno. Zadní plastový kryt je napevno přidělán, ovšem nevrže, neprohýbá se a působí bytelným dojmem. Celé zařízení, když ho vezmeme do rukou, působí elegantním a luxusním dojmem. Kombinace předního černého krytu a zadního bílého krytu, je z mého pohledu symbolem krásy.

Výrobce soustředil všechny konektory na horní stranu, najdeme zde nechráněný 3,5 mm jack konektor, microUSB konektor a gumovou záslepku chránící slot na běžnou SIM kartu. Na přední straně je proximity senzor, světločivný senzor, kamera pro videohovory s rozlišením 1,3 Mpx a ve sluchátku je skryta informační dioda - ta uživatele informuje o přijatých událostech a nabíjení. Dokáže blikat v několika barvách (zelená, modrá, žlutá a červená). Bližší významy těchto barvách si osvětlíme až v recenzi.

Hlavním ovládacím prvkem je dotykový displej Super AMOLED s úhlopříčkou 4,3 palce a rozlišením 540 x 960 bodů. Rozlišení je dostatečné a jednotlivé pixely nejsou znatelné. Jas dotykové displeje je regulován čidlem, v praxi ovšem tato regulace nefunguje, zřejmě vinou aktuálního softwaru. Zobrazovací schopnosti jsou příkladné, pozorovací úhly jsou špičkové a podání barev je tradičně ve znamení vysokého kontrastu a přesaturování barev. Naštěstí v nastavení je volba "Vylepšení obrázku". Ta znamená, že obraz bude mít sytější podání barev a vyšší úroveň kontrastu. V praxi je rozdíl opravdu znatelný a doporučuji tuto volbu ponechat deaktivovanou. Jediným neduhem tohoto displeje je špatná čitelnost na přímém slunci, i na nejvyšším stupni jasu je čitelnost problémová.

Když jsem četl specifikace tohoto zařízení, byl jsem mile překvapen, ale očekával bych nasazení nové generace procesoru. Výrobce zvolil procesor z dílen Texas Instruments OMAP 4460 s taktem 1,5 GHz, jedná se o dvoujádrový procesor s grafikou PowerSGX 540. Ani ta nepatří mezi nejvýkonnější, ale bez problémů si prozatím poradí i s nejvýkonnějšími hrami současnosti. Výhodou novinky je, že prostředí Androidu 4.0.3 Ice Cream Sandwich postrádá nadstavbu či jiné grafické prvky. Přesto, komu by chyběly různé serepetičky v nastavení, je možnost si zvolit 3D launcher, který rázem udělá ikonky animovanějšími a do skoro "čistého" prostředí přinese různé animace.

Přínosem tohoto málo "poznamenaného" prostředí je na první pohled opravdu dech vyrážející odezva a rychlost zařízení. V ruce jsem držel One X s nejnovější aktualizací Android 4.0.4 a Huawei byl jednoznačně rychlejší a svižnější. Přechody mezi obrazovkami jsou plynulé, nic se neseká. Ze všech dvoujader, které jsem měl v ruce, má Huawei z pohledu rychlosti nejodladěnější prostředí a výbornou odezvu.

Zde tak platí, že nejdůležitější slovo má vždy software telefonu a jeho odladěnost. Telefon může mít třeba osmi jádrový procesor, ovšem jakmile by se v něm nacházel nevyladěný software, nebude to znát. Tak trochu mě mrzí menší interní paměť, která podle výrobce má být 4 GB, ve skutečnosti je celková paměť 2,36 GB. U high-endového telefonu je to zbytečně nízká kapacita. Naštěstí má Huawei slot na paměťové karty, který se nachází na boku telefonu. Pod zadním, napevno zabudovaným krytem, je nijka velká baterie kapacity 1670 mAh. Výrobce u této novinky zapracoval na lepším algoritmu úspory baterie. Při prvním nabíjení telefonu jsem nečekal kdovíjak dobrou výdrž i s přihlédnutím k tomu, že Super AMOLED displej i procesor si ukrojí velký kus z výdrže telefonu.

Ani v duchu bych nečekal, že telefon mi při prvním nabití vydrží celý den od brzkých ranních hodin až do večerních 23 hodin s tím, že bude zbývat 40%. Pozor, za tento den se z novinky doslova "kouřilo", jak jsem ji intenzivně používal. Měl jsem aktivovanou synchronizaci dat, Facebook, obdržel jsem desítky e-mailů, ve večerních hodinách pořídil 40 fotografií, měl několik hovorů, natočil několik FullHD videí a prohlížel jsem webové stránky přes Wi-Fi cca 45 minut s přestávkami. Stále byla aktivní i GPS s aplikací FourSquare a v ranních hodinách jsem hodinu poslouchal hudbu do sluchátek, plus YouTube videa.

Benchmark testy zleva - AnTuTu, AnTuTu test displeje, systémové info, SmartBench 2012, Quadrant, Linpack single a multithread

Užitečnou volbou při úspoře baterie je možnost zvolit si režim telefonu, respektive zátěž baterie - vyvážený režim, výkonný režim a úsporný, kdy při vypnutém displeji jsou deaktivována data. Při tomto režimu telefon může vydržet i čtyři dny. Huawei působí na první pohled jako multimediální monstrum. Těšil jsem se v oblasti multimédií na přítomnost zvukového vylepšení Dolby Music 3.0. Tady se mé nadšení trošku ochladilo. Zvukový výstup je dobrý, ovšem u zařízení této třídy jsem zvyklý na kvalitnější zvuk. Nejvíce mi ovšem nevyhovovala slabá hlasitost, která se týkala i sluchátka, při hovoru byl zvuk kvalitní, ale velmi tichý. Pokud jsem aktivoval Dolby Music, došlo ke zvýšení hlasitosti, ale také k neúměrnému zvýšení basů, na úkor ostatních složek hudby.

Prozatím zařízení výrobce Huawei vždy nabídly fotoaparáty nevalné až tristní kvality. Situace se začala zlepšovat až s příchodem prodejního šlágru Ascendu G300. Novinka nabídne 8 megapixelový fotoaparát s BSI senzorem a světelným objektivem f/2.4. Videokamera pořizuje FullHD nahrávky se stereo zvukem. Co mě prvně zaujalo, jsou obsáhlé možnosti nabídky fotoaparátu. Nabídne HDR režim, scény, sekvenční režimy, skupinové snímání, panoramatický režim, mnoho efektů i deformace obličeje. Tuhle možnost jsem zatím v jiném fotoaparátu nikdy neviděl. Zvolit můžeme i citlivost ISO 100 až 800 či expozici, kontrast a sytost. Spoušť fotoaparátu je rychlá a na libovolném místě na displeji můžeme dotykem zaostřit. Zaostřovací zvuk je poměrně hlasitý a nejde vypnout.

Kvalita snímků, zejména za denního světla, patří mezi elitu fotomobilů. Ač snímky po datové velikosti nejsou moc objemné, tak na detailech či ostrosti to není znát. Za dobrých světelných podmínek jsou fotky zcela bez šumu, rovněž i makro je špičkové. V nočních podmínkách zjistíme, že BSI senzor není jen marketingové pozlátko. Noční snímky jsou kvalitní a po iPhonu 4S jsem dosud neviděl tak kvalitní snímky v nočním exteriéru, které by měly takovou úroveň detailů.

Snímky pořízené v nočních podmínkách, snímek HDR
Ukázka deformovaného obličeje, v telefonu je hned několik takových efektů

Tímto mé první dojmy končí. Kdo mě zná a čte mé recenze, ví, že na málokterém zařízení nenechám nit suchou. Je opravdu hrstka zařízení, se kterými jsem plně spokojen a u kterých mi nic nevadí. Ostatně dokonalé zařízení neexistuje, existuje jen zařízení, u kterého mohu méně nebo více přimhouřit oči. Huawei je v mých očích výrobce, který si se svým zařízením Ideos X5 udělal špatnou vizitku. Proto jsem k novince přistupoval s trochou skepse. Ovšem povedlo se mu něco nevídaného. Ukázal, že dvoujádrové zařízení může podat výkon hodný konkurence s výkonnějšími modely na trhu, a že Android zařízení může mít výbornou výdrž. Zároveň dokázal, že plastové zhotovení telefonu nemusí znamenat špatné zpracování, a že multimediální telefon nabídne špičkový fotoaparát a dobrý zvukový výstup. Ostatní nedostatky jsou jen záležitostí softwarové oblasti.

Huawei Ascend P1 (testovací video) – 1080p, noc

Tímto vás zvu na recenzi, kterou pro vás připravuji a za sebe říkám, je na co se těšit. Mezi tím můžete klást dotazy v diskuzi pod článkem, v diskuzním fóru nebo na našich sociální sítích.

Technické parametry Huawei Ascend P1

Kompletní specifikace
Konstrukce127,4 × 64,8 × 7,7 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,3" (540 × 960 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4460, CPU: 2×1,5 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ?
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 670 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2012, ?
Diskuze ke článku
Jirka
Dobrý den. Myslíte, že stojí za výměnu, oproti Nexusu Prime ? Přehřívá se a klasicky - jak se drží baterka ?

Díky za odpovědi, Jirka
Martin
Dobrý den, tento telefon jsem měl, ale druhý den šel z baráku. Už dlouho jsem takhle špatný telefon za tuto cenu co jsem ho kupoval 11600kč neviděl.
Co se týče konstrukce, tak je dobrá, ale proboha co je to za ten materiál, páč se na tom furt udržovala taková jakoby mastnota-pot, no
prostě hroznzý. Co se týče displeje, tak při snížením jasu nebo úplném vypnutí (hlavně večer), to mělo příšerný nádech do růžova, opravdu
ošklivá podívaná, hlavně na světlém pozadí. Dále jsem nepochopil smysl toho počasí, když to nezohledňovalo noc-měsíc nikde, jenom slunce a vrchol bylo, při kliknutí na
widget počasí, tak se zobrazila velká animace počasí, kde se automaticky jas zvýšil na plný pecky, takže večer to krásně šajrovalo do očí-
prostě fakt nádherná věc!.
Martin
A další nepochopitelná věc byla ta informační dioda, naprosto nevhodně umístěna-to musel být naprostý idiot co
tohle vymyslel, vždyť to nepříjemně svítí do očí, když např. nabíjíte telefon a zároveň ho používáte. Jinak dále v nastavení jsem nenašal
nastavení SIP (voip), např. HTC One to prostě má. A to samé třeba na stišení vyzvánění-žádná možnost. U focení nelze vypnout zvuk závěrky.
Jinak s čím jsem byl spokojený, tak to bylo Dolby a přenos zvuku ve sluchátku při hovoru, kde ten poslech byl na výborný urovňi, ale
nic to na tom nemění, že mě tento model telefonu naprosto zklamal!!!
Rýpálek
Podle mě to za ty prachy nestojí. Max by měli chtít těch 8000. SGS2 je levnější a lepší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze