HTC Explorer: recenze malého gumáka
recenze

HTC Explorer: recenze malého gumáka

39

HTC před nějakým časem představilo nového zástupce nižší střední třídy s operačním systémem Android. Model HTC Explorer se vyznačuje především gumovým tělem a Androidem 2.3. Pojďme se na něj společně podívat.

Oficiální fotografie HTC Explorer

HTC Explorer je zástupce nižší střední třídy smartphonů. Stává se tak přímým konkurentem smartphonů jako HTC Wildfire S, Sony Ericsson Xperia mini nebo Samsung Galaxy Ace. Zejména HTC Wildfire S je prakticky stejný model v jiném těle, bude zajímavé sledovat, který zaujme zákazníky více.

Technické parametry HTC Explorer

Kompletní specifikace
Konstrukce102,7 × 58,5 × 12,8 mm, 108 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 3,2" (320 × 480 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536),
ChipsetQualcomm S1 MSM7227, CPU: 1×600 MHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 384 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 230 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2011, ?

HTC Explorer bude dostupný ve více barevných variantách

Design a konstrukce

Těžko jsem hledal slova jak popsat design HTC Explorer, ale nakonec mi na mysl vycházelo pořád jedno slovo, a tak ho použiji. HTC Explorer je ošklivý. Jedná se skutečně o ošklivý telefon, designéři v HTC nejspíš právě pracovali na něčem jiném a do výrobních linek se tento přístroj dostal jakoby omylem.

Zepředu na telefonu není nic zajímavého, zezadu pak vidíte ošklivý zadní kryt, stejně jsou na tom i boky telefonu. Snad jediná zajímavá věc na designu telefonu je, že bude dostupný v mnoha barevných provedeních. Celý HTC Explorer mi ale přijde trochu jako omyl, k tomu však až později. Nyní se pojďme podívat na konstrukci.

Konstrukce je tvořena prakticky dvěma kusy. Jeden kus je zadní kryt – jakási vanička do které zacvaknete zbytek telefonu. Zadní kryt je pevný, což dodává pevnost i celému zařízení. Navíc je silně pogumovaný, telefon tak působí jakoby měl být řazen do outdoor kategorie. Výrobce se však o žádných odolnostech nezmiňuje, jedná se pouze o rozmar návrhářů.

Zadní kovová destička je nejspíš jediným designovým výstřelkem na celém zařízení

Krom pogumovaného zadního krytu můžeme vzadu spatřit ještě kovovou destičku, ze které se na nás dívá čočka fotoaparátu. Ten má rozlišení 3,2 Mpx a autofocus bychom hledali marně. Výčet prvků na zádech přístroje uzavírá otvor reproduktoru umístěného vedle zmíněné destičky.

Přední strana je kompletně hladká, nalezneme zde 4 senzorová tlačítka pro ovládání OS Android ve verzi 2.3, nad nimi samotný zobrazovač v podobě 3,2 palcového TFT LCD displeje. Je vybaven kapacitní dotykovou vrstvou a nabízí rozlišení 320 × 480 pixelů. Nad displejem se nachází telefonní reproduktor, logo výrobce a sadu senzorů.

Na horní hraně se nachází 3,5mm jack konektor a tlačítko pro vypínání/zapínání telefonu, spodní hrana nabídne pouze zdířku mikrofonu. Levý bok je až na microUSB konektor čistý, na pravém boku se nachází pouze kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti. Chybí tak například spoušť fotoaparátu, což je určitě škoda.

TIP! Recenze HTC Sensation XE – Hudební facelift

Baterie a výdrž

HTC Explorer je vybaven celkem slušnou baterií o kapacitě 1 230 mAh. Výrobce uvádí výdrž až 360 hodin nebo až 430 minut hovoru. Samozřejmě jsme na tyto hodnoty nedosáhli, ale vzhledem k povaze telefonu by výdrž neměla být problém.

Musíme totiž vzít v potaz, že máme slabý hardware, malý displej a že tento telefon rozhodně nebude vytěžován hodinami hraní nebo surfování. Jedná se spíše o základní smartphone, jehož plné nasazení se vyznačuje několika hovory denně, hodinkou surfování nebo nějakým poslechem hudby. Při tomto využití nebudete mít problém udržet ho naživu celé 2-3 dny.

Displej a ovládání

Již jsem zmínil, že HTC Explorer je vybaven 3,2 palcového dotykovým displejem s rozlišením HVGA, tedy 320 × 480 pixelů. Jedná se o klasický TFT displej, takže trpí standardními neduhy jako jsou slabší pozorovací úhly nebo horší čitelnost na slunci. Ve své cenové kategorii se však jedná o solidní zobrazovač.

Pozorovací úhly u TFT displejů jsou většinou mizerné

Na displeji také závisí prakticky veškeré ovládání, když opomeneme senzorová tlačítka pod ním. Naštěstí jsem se u těchto tlačítek nesetkal s žádnými nežádoucími „překliky“, dotykový displej je dostatečně citlivý, a tak je ovládání vcelku příjemné. Velkou zásluhu na tom má i uživatelské prostředí HTC Sense, které HTC trochu pozměnilo. Dle mého k lepšímu.

Uživatelské prostředí a výkon

Podívejme se blíže na inovované prostředí HTC Sense. Toto prostředí překrývá operační systém Android 2.3 Gingerbread a přináší některé zajímavé změny. Za jednu z nejlepších považuji odstranění spodní lišty s jedním velkým uprostřed a dvěma titěrnými tlačítky po stranách. Na malém displeji se tento koncept ovládá skutečně špatně, vzpomeňme na HTC Wildfire.

Tuto lištu nyní nahradil blok pouze 2 tlačítek, která jsou podstatně lépe ovladatelná a nestane se tak, že byste si při jejich hledání například stiskli senzorovou klávesu pod displejem. Prostředí je standardně rozděleno na až 7 ploch, na které si můžete vkládat widgety, zástupce aplikací a tak dále. Šikovné je rozšíření lišty s notifikacemi, kde kromě notifikací naleznete také rychlý přístup do nastavení nebo seznam naposledy spuštěných aplikací.

Upravená notifikační lišta je velmi praktická

Domovská obrazovka je tedy vyřešena velmi dobře, bohužel horší je to v samotném menu s aplikacemi, neboť je vše velmi přeplácané a nepřehledné. Připisuji to za vinu malému displeji. V HTC se zkrátka nepodařilo na takto malém prostoru dobře hospodařit a menu s aplikacemi, stejně jako některé aplikace, je velmi zmatené.

Na zamčené obrazovce si můžete nastavit 4 zástupce ikon

Jinak je menu tvořeno klasickou maticí ikon, ovšem uspořádaných do stránek a ne do nekonečného „streamu“. Trochu mne toto stránkování obtěžovalo, protože jste si například nemohli přitáhnout daný řádek aplikací blíže k palci a do toho levého horního rohu jste zkrátka nakonec museli palec natáhnout. Ještěže je HTC Explorer tak malý. Více se o novém prostředí můžete dozvědět z našeho článku o HTC Sense 3.0.

HTC Explorer – videopohled

Co mne však opravdu velmi potěšilo, je výkon. HTC Explorer má v sobě procesor s taktem 600 MHz a všichni moc dobře víme, jaký je Android „nenažraný“ systém. Čekal jsem tedy podobné utrpení jako například u Motoroly Backflip, ale to se naštěstí nekonalo. Celé prostředí je skvěle odladěné, nikde se nic neseká, ani na vás nečekají nějaké prodlevy. Tímto mne HTC Explorer opravdu překvapilo. Ještě doplním, že k dispozici je celkem 512 MB paměti RAM a 384 MB vnitřní paměti. To vám nebude stačit skoro na nic, a tak je potřeba využít paměťových karet microSD. V balení však žádnou nenajdete.

Fotoaparát

Prostředí fotoaparátu je jednoduché...

HTC Explorer je vybaven fotoaparátem s rozlišením 3,2 Mpx. Jedná se o základní snímač a nemůžeme od něj tudíž čekat žádné zázraky. Chybí dokonce i autofocus. Naštěstí můžeme fotografie trochu vylepšit různými nastaveními jako je ISO, vyvážení bílé a podobně. Můžeme také využít různých efektů jako je sépie, stupně šedi nebo negativ. Nakonec však stejně výsledky nejsou nic moc. Zde musím podotknout, že konkurenční modely v podobné cenové hladině dokáží pořizovat lepší fotografie.

...a stejně tak vidorekordéru

Pokud ve vás dřímá filmařský duch, pak pro vás HTC Explorer není. Jestliže si však chcete natočit hrající si děti na zahradě pro památku, pak vás potěší schopnost záznamu videa v rozlišení VGA.

Fotografie z fotoaparátu

HTC Explorer – testovací video - exteriér

Zábava a sociální sítě

V tomto ohledu nabídne HTC Explorer celkem slušnou nabídku funkcí a aplikací. Výhodou je také slušný výkon zařízení, a to i přesto, že je hardwarová výbava poněkud slabší. Zahrát si však můžete i novější a propracovanější hry, nemusíte se bát nějakého velkého sekání.

Aplikace počasí je z HTC Sense dobře známá

Přítomnost hudebního přehrávače prozrazuje zejména 3,5mm jack konektor. Bohužel nečekejte nějaký dechberoucí poslechový zážitek, zvukový výstup bych řadil spíše podprůměru. Hudební přehrávač nabídne pouze základní rozložení, nehledejte bohužel žádné nastavení. Budete si muset vystačit pouze s podporou formátů .aac, .amr, .ogg, .m4a, .mid, .mp3, .wav, .wma (Windows Media Audio 9). Potěší také přítomnost FM rádia, se kterým se pohodlně pracuje.

Stejná situace je i u videopřehrávače. Základní přehrávač Androidu nabídne pouze jednoduché prostředí se třemi tlačítky, potěší však podpora formátů .3gp, .3g2, .mp4, .wmv (Windows Media Video 9), .avi (MP4 ASP a MP3), .xvid (MP4 ASP a MP3). Na druhou stranu těžko budete koukat na nějaká delší videa na malém displeji HTC Explorer.

Mnohem lepší určitě bude, když využijete interní aplikaci pro YouTube, která je vcelku povedená. Umožňuje videa nejen sledovat, ale také nahrávat přímo na YouTube. Využít můžete například zkratku pro rychlé hledání hudebních videí.

Friend Stream a Google Talk

HTC má skvěle vyřešenou integraci sociálních sítí. Přímo v zařízení naleznete aplikaci FriendStream, která do sebe integruje veškeré aktivity na sociálních sítích ať už se jedná o Facebook, Twitter, Google Talk nebo jiné. Následně si můžete ve „streamu“ vyfiltrovat jednotlivé sociální sítě a samozřejmě s nimi i dále pracovat – nahrávat obrázky, updatovat statusy a podobně.

Práce s prohlížečem je skvělá

Jako každý správný Android má i HTC Explorer skvělý internetový prohlížeč. Ten opět využívá slušného výkonu zařízení, a tak je práce s ním opravdu dobrá. Zoomování stránek je plynulé, načítání rychlé. Nechybí práce s více okny, záložky a další funkce, na které jsme u Android prohlížečů zvyklí. Vzhledem ke staršímu typu procesoru však ale musíte oželet absenci plnohodnotného Flashe.

Android Market

Pokud budete chtít zahnat nudu nějakou tou hrou, bohužel vás HTC Explorer zklame. Předinstalované zde žádné nejsou, ale řešení je velmi snadné. Stačí otevřít internetový obchod Android Market a desetitisíce aplikací máte hned na dosah ruky. Stáhnete si Angry Birds nebo Fruit Ninja?

TIP! Recenze HTC Sensation XL – Obří hudebník

Telefonování a telefonní seznam

Telefonní aplikace u HTC Explorer je tvořena celkem 4 záložkami a je nutno říci, že je velmi nepřehledná. Na malém prostoru je toho opravdu zbytečně moc a občas se v tom člověk ztratí.

První záložka je klasický číselník, u kterého můžete využívat „inteligentního vyhledávání“.To vyhledává buď podle čísla, jména nebo podle iniciál. Nalezený kontakt se zobrazí v uzoučké liště nad číselníkem – moc toho vidět opravdu není. Druhá záložka je standardní adresář, třetí záložku tvoří jednotlivé skupiny kontaktů a poslední záložka je protokol hovorů.

Ke každému kontaktu můžete přidat hromadu detailů emailovými adresami a telefonními čísly počínaje, poštovní adresou nebo přezdívkou konče. Je zde také vidět integrace sociálních sítí, takže u kontaktu můžete vidět například Facebook profil. A na závěr jedna perlička – HTC Explorer obsahuje filtr hovorů, tzv. Black List. Díky němu můžete nastavit čísla, u kterých nechcete aby se vám dovolala. Tato funkce rozhodně není standardní, i když v dnešním světě chytrých telefonů není těžké si ji doinstalovat.

Zprávy a klávesnice

Zprávy jsou v telefonu opět vyvedeny čistě v duchu Androidu takže zde nečekejme žádná překvapení. Gmail klient nabízí přehledně zobrazené emaily roztříděné do jednotlivých složek stejně jako v počítačovém prohlížeči, nechybí hvězdičky ani štítky. Samostatný emailový klient dokáže pracovat s protokoly POP i IMAP nebo s Exchange účtem.

SMS zprávy jsou standardně zobrazovány ve formě konverzací s jednotlivými kontakty, můžete si nastavit předmět konverzace a pokud připojíte nějakou přílohu, zprávy se automaticky změní na MMS. Nechybí samozřejmě možnost přidat více příjemců nebo stávajícího příjemce upravit.

Na klávesnici se píše celkem pohodlně

I přes malý displej se na klávesnici HTC Explorer vcelku dobře píše, odezva je rychlá a psaní poměrně přesné. Na šířku je samozřejmě situace ještě lepší, telefon se však kvůli svým malým rozměrům hůře drží v ruce. Můžete si samozřejmě vybrat z mnoha jazyků klávesnice a nechybí ani diakritika.

Organizační funkce

HTC Explorer není žádný pracovní telefon, ale organizačních aplikací obsahuje celkem dost. Zmiňme například aplikaci na správu času. Ta je rozdělena na 5 částí. První jsou klasické hodiny, které se dokáží aktualizovat podle vaší polohy. Druhá část je světový čas – obrazovka, na kterou si můžete umístit časové značky z nejrůznějších koutů světa.

Využít můžete také hlasového záznamníku

Třetí část je klasický budík, který může být opakovaný a můžete jich vytvořit hned několik. Čtvrtá obrazovka je tvořena stopkami, které disponují také klasickou funkcí jako je měření mezičasu. Poslední část této aplikace tvoří časovač – jednoduché, ale líbivé odpočítávání.

Standardně se v Androidu nachází přehledný kalendář nabízející měsíční a denní zobrazení, dále pak agendu a pozvánky, kde se zobrazují schůzky, na které jste byli pozváni. Funguje samozřejmě oboustranná synchronizace s Exchange. Jediné, co bych vytknul, je absence týdenního zobrazení a také fakt, že v měsíčním náhledu nevidíte události kalendáře.

Datové a bezdrátové funkce

HTC Explorer dokáže být na příjmu v sítích GSM i 3G. Konkrétně se jedná o GSM 850/900/1800/1900 MHz a W-CDMA (3G) 900/2100 MHz. Využít můžete také rychlých dat HSPA s rychlostmi 7,2 Mbps na downlinku a 2 Mbps na uplinku.

Klasické Google Mapy včetně navigace slouží dobře

K internetu se dále můžete připojit pomocí Wi-Fi 802.11 b/g/n. Co je velmi milým překvapením, je přítomnost Bluetooth ve verzi 3.0, které umožňuje přenos dat rychlostí až 24 Mbps. Bezdrátová připojení zakončuje A-GPS čip, který můžete využít s mapovými aplikacemi jako například Google Maps.

Wi-Fi Hotspot je šikovná funkce pokud chcete sdílet mobilní internet

V souvislosti s daty ještě zmíním jednu aplikaci. Jmenuje se Monitor používání a jejím úkolem je sledovat vaši činnost na telefonu. Ne, nejedná se o Velkého bratra (i když ten už v telefonu nejspíš je), nýbrž o počítadlo dat, hovorů a sms. Velmi přínosná aplikace pokud si chcete udržet přehled o vašem využívání telefonu. Málem bych ještě zapomněl na možnost vytvoření Wi-Fi Hotspotu a tím už tato sekce opravdu končí.

Závěr a zhodnocení

Upřímně řečeno jsem z HTC Explorer dost v rozpacích. Tento smartphone mi přijde totiž jako naprostý omyl, zkrátka mi v portfoliu HTC nedává smysl. Pokud by se vyznačoval zvýšenou odolností, pak by se dal pochopit, ale takhle mu gumový vzhled pouze propůjčuje svou ošklivost.

A proč si myslím, že se jedná o omyl? Je to především kvůli cenové politice. Vezměme v úvahu, že HTC Explorer se prodává za cenu kolem 5 000 Kč, což je paradoxně více než lépe vybavený stájový kolega HTC Wildfire S. Navíc je Wildfire S podle mě také mnohem hezčí, o dalších rivalech jako jsou Samsung Galaxy Ace nebo skvěle vybavený Sony Ericsson Xperia mini ani nemluvím.

HTC Wildfire S, Samsung Galaxy Ace a Sony Ericsson Xperia mini

Jak to tedy shrneme? HTC Explorer je malý a designově nepříliš zdařilý smartphone, který potěšil svou rychlostí i přes nízké hardwarové parametry. Na domovské obrazovce se pracuje pohodlně, v menu a aplikacích je to již však horší. Čím si však HTC Explorer skutečně kope svůj vlastní hrob je cena. Za cenu kolem 5 000 Kč si ho vedle konkurentů HTC Wildfire S, Samsung Galaxy Ace nebo Sony Ericsson Xperia mini koupí jen opravdový nadšenec.

Za zapůjčení HTC Explorer děkujeme značkové prodejně HTC v Praze.

htc-explorer
Klady
  • pevná konstrukce
  • rychlost navzdory slabému hardwaru
  • odladěnost prostředí HTC Sense
  • přepracované prostředí Sense
  • Bluetooth 3.0
  • datové funkce (HSDPA a Wi-Fi)
Zápory
  • naprosto neadekvátní cena
  • fotoaparát bez autofocusu
  • design
  • podprůměrný zvuk
Diskuze ke článku
PG
Myslím, že proti Wildfire S nemá šanci (při současné ceně) - rozdíl mezi nimi je cca 500 Kč a Exploreru chybí kromě lepšího foťáku i příslušenství jako paměťová karta a sluchátka. Nepatrně novější verze systému a novější Sense to IMHO nezachrání.
Celkově mi to připadá, že v HTC se rozhodli udělat outdoorový model, ale někde v půlce vývoje to přehodnotili a vyšlo z toho to, co vidíme - nejnižší model výrobce s cenou, která nerespektuje trh.
Pavel K.
Kdo má IQ větší než houpací kůň tak si koupi Xperii mini. Je levější a asi ve všem mnohem lepší...
Pája
:) moje řeč, já jsem si připlatil za ray a ten telefon je naprosto genialní, stále mě den co den příjemně překvapuje...měl jsem lg,htc i samsung ale xperii ani jeden z uvedených nesahal ani po kolena.
Míra
Dobrý den hodí se tento mobil na net poslouchani hudby a hrani her?Prosím Odpovězte

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze