HTC Sensation XE
recenze

HTC Sensation XE

Hudební facelift
31

První počin ze spolupráce značek HTC a Beats Audio je ve skutečnosti vylepšený jarní model Sensation. Kromě údajně lepší hudební stránky láká na přetaktovaný procesor nebo nové barevné provedení. Bude to však stačit? A jak na tom vlastně jsou oslavované hudební funkce?

HTC Sensation XE - oficiální fotografie

Není to ani půl roku, co se na pultech obchodů objevil první dvoujádrový telefon od tchajwanské společnosti HTC a už přichází jeho nástupce. Možná by se ale slušelo spíše říci, modernizovaná verze. Na sklonku letošních prázdnin výrobce oznámil spolupráci s hudební společnosti Beats Audio a první výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Tipovali jsme zcela nový model, ale zřejmě v rámci urychlení procesu se HTC rozhodlo vylepšit svou stávající vlajkovou loď. Design doznal jen kosmetických změn a hlavní proměna se odehrála uvnitř. V prvé řadě jde o přetaktovaný procesor. Vhod přijde i větší paměťová karta v základním balení nebo silnější baterie. Největší důraz ovšem výrobce kladl na hudbu. Dočíst jsme se mohli o vylepšeném zvukovém výstupu a nových sluchátkách. Rozhodně nemůžeme výrobci upřít, že nám připravil velké chutě. Navíc bychom se konečně dočkali skvěle hrajícího telefonu od HTC. Jak tedy facelift dopadl?

Dnešní recenze bude trošku odlišná od běžných. Podíváme se především na novinky a změny oproti klasickému Sensationu a důraz bude kladen na popis hudebního zážitku. V recenzi původního modelu si můžete přečíst kompletní popis prostředí a všech funkcí. Doporučujeme také náš velký duel dvoujádrových telefonů , kde jsme ještě podrobněji rozebrali některé funkce nejen původního Sensationu.

Technické parametry HTC Sensation XE

Kompletní specifikace
Konstrukce126,1 × 65,4 × 11,3 mm, 151 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S3 MSM8260, CPU: 2×1,5 GHz
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 520 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2011, 13 000 Kč

HTC Sensation XE – videopohled

Design a konstrukce: černá mu opravdu sluší

Na první pohled telefon nedoznal žádných změn. Rozměry jsou zcela shodné, prvky na telefonu také vypadají stejně. Přeci jen ale Sensation XE vypadá lépe. Proč? V prvé řadě jde o elegantní červené doplňky, které korespondují s barvami značky Beats Audio. Do červené se zahalila mřížka předního reproduktoru nebo třeba senzorové klávesy pod displejem. Ve tmě to vypadá opravdu velmi efektně. Červenou barvu hledejte také na zadní straně. Zahalila se do ní obruba kolem čočky fotoaparátu a samozřejmě nezbytné logo Beats.

Decentní, ale přesto velmi elegantní červené prvky

Další změnou, které si možná nejprve ani nevšimnete, je barevné provedení. Zatímco původní Sensation sázel na spíše hnědé odstíny, Sensation XE tíhne k černým odstínům. Musím říci, že černá telefonu sluší opravdu mnohem více. Výrobce ji navíc zřejmě zvolil také proto, že se černá barva více hodí k červeným doplňkům.

Na zadní straně nemůže chybět logo Beats Audio

Abychom měli výčet zcela kompletní, nemohu nezmínit hmotnost. Ta se totiž navýšila. Nemusíte se však obávat. Rozdíl činí pouhé tři gramy, které v ruce rozhodně nepocítíte. Nový Sensation XE se ale dostal nad hranici 150 gramů. Vzhledem k tomu, že je ale osazen silnější baterií, lze mírný nárůst hmotnosti s klidem odpustit.

Design se od původního Sensationu nijak neliší

Žádné jiné změny z venku už nehledejte, nejsou. I Sensation XE tak zkouší oslovit potenciální zákazníky kulatými hranami nebo kvalitní konstrukcí. Tělo telefon je opět ukryto ve skořápce, ze které se vyklapne. Bohužel jsem se setkal s poněkud nepříjemným vrzáním. To se ozvalo v momentě, kdy jsem palcem zatlačil do pravého dolního rohu. Tedy do míst pod tlačítkem s lupou. Je ovšem možné, že jde o vadu kusu, nebo jedné série. V každém případě je to ale škoda, protože jinak je konstrukce telefonu příkladná.

Detail červených prvků na těle telefonu

Displej: stále velký, stále jemný

Na pár vteřin se zastavím u displeje, kterého se sice změny nedotkly, ale neškodí si jeho parametry připomenout. Prozatím totiž patří ke špičce, zejména pokud jde o jemnost. Na ploše 4,3 palce totiž operuje s qHD rozlišením – konkrétně jde 960 x 540 pixelů. Zde má HTC navrch, protože jiné dvoujádrové Androidy s podobně velkými displeji mají horší rozlišení, zatímco u Sensationu je displej jemný. Jak je u HTC zvykem, budete mít tu čest se Super LCD displejem, o kterém se víceméně tvrdí, že zaostává za Super AMOLEDy. Nicméně zatímco černou barvu opravdu příliš hezky nezobrazí, bílou ukáže lépe než Super AMOLED. Čitelnost na sluníčku je při nastavení nejvyššího jasu slušná, stejně jako pozorovací úhly.

Baterie a výdrž: 210 mAh navrch

Akumulátoru se týká další výše zmíněná inovace. Původní Sensation nabídl kapacitu 1520 mAh. Sensation XE se ale chlubí 1730 mAh, což je na dnešní poměry velmi slušné číslo a papírově bychom mohli předpokládat delší výdrž. Pokud jste pronesli věty typu „už bylo na čase“ nebo „no sláva“, zklamu vás. Delší výdrž se rozhodně nekoná. Sensation XE totiž nabízí výše taktovaný procesor, který má i větší apetit. Výrobce navýšením kapacity baterie jen dorovnal, co musel a ve výsledku Sensation XE vydrží v podstatě stejně či jen nepatrně více, než starší Sensation. Jinými slovy tu máme další jednodenní telefon. Ráno odpojíte z nabíječky a před spaním jej do ní opět zapojíte. Pokud na to zapomenete, konce druhého dne se Sensation XE rozhodně nedočká. Na to jsme si ale nejen u výkonných dvoujádrových Androidů zvykli a konkurence na tom není o nic lépe.

Rozdíly: HTC Sensation XE a Sensation

HTC Sensation XE HTC Sensation
rozměry 126,1 x 65,4 x 11,3 mm 126,1 x 65,4 x 11,3 mm
hmotnost 151 gramů 148 gramů
baterie 1730 mAh 1520 mAh
procesor dvoujádro 1,5 GHz dvoujádro 1,2 GHz
paměťová karta 16 GB 8 GB
cena 12 700 Kč 11 500 Kč

Zvuk a hudební přehrávač: skvělý hudebník z něj asi nebude

Dostáváme se k tomu nejzásadnějšímu, a to hudebním funkcím. Novinka, na kterou HTC tak lákalo. Pokud čtete naše recenze pravidelně, jistě víte, že drtivá většina telefonů HTC nijak slavně nehraje. Po představení Sensationu XE svitla naděje na novou éru. Znělo to až neuvěřitelně, že bychom se konečně dočkali ryze hudebního telefonu HTC. Smutným faktem je, že kdo neuvěřil, měl pravdu. Ale pěkně popořadě.

Dodávaná sluchátka Beats Audio jsou opravdu kvalitní.

Základ představují nová sluchátka. Jde o špunty pyšnící se značkou Beats. Na přívodním kabelu naleznete jednoduché ovládání přehrávače, které známe z jiných sluchátek HTC. Škoda, že se na ovládací modul nevešla také regulace hlasitosti. Celý přívodní kabel ke sluchátkům je vyveden v elegantní červené barvě a pěkně tak doplňuje černo-červené tělo samotného telefonu. Trochu zarazí samotná koncovka 3,5 mm jacku. Ta je totiž stříbrná. Na originálních Beats sluchátkách je však koncovka vždy pozlacená.

Ke sluchátkům naleznete v krabici ještě několik špuntů různé velikosti. Jsou dodávány v pytlíčku, který je umístěn ve tkaném sáčku s logem Beats Audio. Každý si tak může vybrat ty, které jeho uším vyhovují nejvíce. Z mého pohledu jsou použitelné jen ty nejmenší. Ty největší by v uchu tlačily snad i slona.

Po připojení sluchátek se v informační liště objeví ikonka sluchátek a loga Beats – v případě, že máte aktivované vylepšení. Samotný hudební přehrávač nedoznal žádných změn a prostředí je opět kvalitní a intuitivní. A co zvuk? Překvapení váš čeká ve chvíli, kdy si budete chtít zvuk upravit. Každý kvalitní hudební telefon disponuje alespoň jednoduchým ekvalizérem. Jde o jakési nepsané pravidlo. HTC si zřejmě myslí, že ekvalizér netřeba. Co hůř, ekvalizér si dokonce ani nemůžete vypnout. Na výběr jsou pouze možnosti „Vylepšovač HTC“ nebo „Beats Audio“.

Kdo věřil reklamním řečem o realistické hudbě přesně jak ji zamýšleli hudebníci, bude zklamán. Výsledný zvukový projev by snesl všechna přídavná jména, jen ne realistický. Hudební čip se totiž nijak nezměnil a vše je pouze softwarová úprava. Zřejmě proto nelze ekvalizér vypnout. Pokud si nasadíte dodávána Beats sluchátka, budete jen žasnout, jaký důraz výrobce dal na hloubky. Je naprosto jedno, jaký žánr si v telefonu pustíte, vždy se dočkáte předimenzovaných hloubek, které potápí středy. Se zapnutým profilem Beats dojde oproti nastavení „Vylepšovač HTC“ ke zvýraznění výšek. I přesto však nejsou dostatečně výrazné a dominantní vliv mají hloubky. Částečného zlepšení se dočkáte, když vypnete Beats ekvalizér a necháte to na HTC. Pokud jsou pro vás synonymem hudebního zážitku silné a mohutné basy a posloucháte klasické popové skladby, budete se Sensationem XE a novými sluchátky spokojeni. Pokud jste ale jen trochu náročnější posluchač a vyžadujete, aby v jazzové skladbě bylo možno pěkně rozlišit jednotlivé nástroje a vše nebylo jen přebasované, pak vás Sensation XE nepotěší. Zbývá dodat, že profil Beats Audio funguje s jakýmikoli sluchátky.

Hudební přehrávač

Kdybych měl situaci shrnout, poslouchat hudbu v kombinaci dodávaná sluchátka a nativní hudební přehrávač je mnohdy takřka „nad vaše uši“. Řešením nejsou ani jiná sluchátka. Pořád bude hudba nepěkně dunět a zážitek z poslechu nikde. Co s tím? V žádném případě Beats sluchátka nezahazujte, protože ta jsou sama o sobě poměrně kvalitní. Namísto přehrávače HTC si stáhněte jakýkoliv jiný z Android Marketu. Postačí například i Winamp, ale nabídka je dostatečně široká. Po instalaci je již možné Sensation XE použít poměrně dobře jako hudební přehrávač. Až s alternativním přehrávačem se naplno projeví kvalita zvukového výstupu. Celkově Sensation XE hraje lépe než starší Sensation. Pokud se ale na telefon podíváme jako na hudební, neoslní. Například i konkurent z vlastní stáje, model Incredible S, hraje lépe.

Malou náplastí je hlasitá reprodukce přes hlasitý reproduktor. Ovšem pokud na Sensationu XE budeme nahlížet jako na hudební telefon, zamrzí absence druhého reproduktoru pro vytvoření sterea. Aktuálně mohu jen říci, že je reprodukce vcelku kvalitní a hlasitá.

Krátce se podíváme také na video schopnosti. Ty nevybočují z průměru a místy trochu zklamou, o čemž jsme se přesvědčili už v našem srovnání dvoujader. Sensation XE se nijak od svého staršího kolegy neliší. Sensation XE zvládne bez problémů avi (DivX a Xvid) soubory a poradí si samozřejmě i s HD videeim, i když zde záleží na formátu a parametrech. Zapomeňte naopak na přehrávání filmů s titulky nebo na soubory koncovkou MKV. Řešením je jedině nalézt patřiční přehrávač na Marketu.

Uživatelské prostředí a výkon: zrychlujeme!

Základem je samozřejmě operační systém Android 2.3.4 a nechybí ani nadstavba Sense ve verzi 3.0. Zde se musím pozastavit nad tím, proč HTC nepoužilo novou verzi svého prostředí Sense. Modely Rhyme a Sensation XL jej už mají. Tím pádem nám odpadají jakékoliv změny nebo inovace. Co umí starší Sensation, to dokáže i Sensation XE. Nečekejte ani nějaká softwarová vylepšení. Přítomny nejsou žádné aplikace navíc. Proto chcete-li se o prostředí dozvědět více, odkáži vás na naší starší recenzi HTC Sensation .

Prostředí Androidu 2.3.4 nedoznalo žádných změn

Volně se přesunu k hardwarové výbavě, kde se již změny odehrály. Procesor je stále dvoujádrový MSM 8260 Snapdragon a má jej na svědomí Qualcomm, tedy shodný typ, jako má starý Sensation, ale došlo k přetaktování. Sensation se chlubil pěkným taktem 1,2 GHz. Nový Sensation XE ovšem zrychlil a pyšní se taktem až 1,5 GHz. Zachována zůstala jak operační paměť RAM s velmi slušnou hodnotou 768 MB, tak i grafická akcelerace Adreno 220. V podstatě tu tak máme papírově nejvýkonnější telefon s operačním systémem Android.

Jedna věc je papírová hodnota a druhá reálné měření. Při běžném používání byl skvěle plynulý i původní Sensation a nic se logicky nemění ani na Sensationu XE. Provedli jsme proto několik benchmarků, které ukazují, že nový Sensation XE je ve všech ohledech rychlejší než starší Sensation. Přesto králem Androidu v rychlosti i nadále zůstává Samsung Galaxy S II. Důvod? Sensation XE má jemnější displej, který velmi ovlivňuje celkový výkon. Ztráta už však není tak výrazná a hledáte-li opravdu výkonný stroj, poslouží Sensation XE více než dobře a za ten jemný displej pár ztracených bodů v benchmarku stojí. Při reálném používání budete s rychlostí více než spokojeni.

Výsledky benchmarků

Pokud vás zajímá ostatní funkční výbava, jako telefonní či organizační funkce, vězte, že vše najdete v naší dřívější recenzi HTC Sensation. Touto výbavou se oba modely nijak neliší.

Chcete-li si přečíst více o funkční výbavě Sensationu XE, nepřehlédněte naší recenzi HTC Sensation.

Fotoaparát: nic nového pod sluncem

Fotoaparát sice žádnou změnou neprošel, ale zastavím se u něj. Integrovaný fotoaparát disponuje rozlišením 8 megapixelů, nechybí mu automatické ostření ani dvojice LED diod. Aplikace fotoaparátu je ale stále stejná, a je to dobře. Nastavení je intuitivní a rychlé. Zvolit je možné poměr stran výsledné fotografie, rozlišení (8 Mpx, 5 Mpx, 3 Mpx, 1 Mpx a VGA) nebo vyvážení bílé. Chybět nemůže ani oblíbená funkce detekce obličeje či pořízení snímku dotknutím se kdekoliv na snímané scéně. Spuštění je rychlé a nic vám nebrání ihned fotit. Smířit se musíte jen s absencí hardwarové spouště. Naopak dobrou práci odvádí dvojice LED diod, které patří k nejsilnějším mezi mobilním telefony.

Prostředí fotoaparátu

Když se podíváme na výsledné snímky, jsou na první pohled vcelku pěkné. Pochválit lze zejména barevné podání. Při bližším zkoumání ale vypluje nad povrch neostrost a slévání detailů. S kompresí to jednoduše v HTC opět přehnali. Naštěstí se už neobjevuje růžový nádech. Celkem obstojně Sensation XE pořídí makro snímky. Bezzubý je naopak v interiérech nebo za zhoršených světelných podmínek, kde ani silné LED diody nestačí a výsledkem je ve většině případů neostrá fotografie plná šumu. Celkově tedy kvalitu fotoaparátu hodnotím jako průměrnou a na běžné fotografování momentek bohatě postačuje. Sensation XE ale nemůže soupeřit s nejlepšími, mezi které v současnosti stále patří Nokia N8, Samsung Galaxy S II nebo nově také Apple iPhone 4S.

Ukázkové fotografie


Spokojenější budete s nahráváním videa. To je možné až v kvalitě FullHD, tedy 1080p, a navíc s třiceti snímky za vteřinu. Záznam je plynulý a obraz ostrý. Kromě takto vysokého rozlišení je na výběr i mnoho nižších. Můžete nahrávat v rozlišení 1280 x 720 pixelů, 960 x 540 pixelů (tedy v rozlišení displeje telefonu), 640 x 480 pixelů a ještě v několika menších, které ale časté využití nenajdou.

Závěrečné zhodnocení: nedotažený facelift

Na závěr se zřejmě nabízí otázka, zda se vyplatí přejít ze Sensationu na Sensation XE. Odpověď zní: nevyplatí. Inovované věci jsou sice na první pohled hezké, jenže na ten druhý zjistíte, že vlastně nic moc nepřináší. Rychlejší procesor vznikl pouhým přetaktováním. Pokud po tom prahnete, lze vyššího taktu docílit i na původním Sensationu. Baterie s vyšší kapacitou nic vzhledem k výkonnějšímu procesoru nic nepřináší a celková výdrž je stejná. Hudební funkce pak nenaplnily očekávání a ani Sensation XE není žádným hudebníkem.

Když se podíváme na všechny novinky, je největším lákadlem paradoxně paměťová karta. V základním balení totiž objevíte rovnou 16 GB variantu, která rozšiřuje interních 1,1 GB paměti. Celkově tak Sensation XE těží z faktu, že jde o velmi dobře vybavený mobilní telefon, který v podstatě stojí v současné době na pomyslné špici. Nabídne jemný a velký displej, plnou datovou výbavu a opravdu rychlý procesor, který vás nikdy nenechá čekat. Na druhou stranu tu máme slabé fotografické schopnosti a absenci HDMI konektoru. Stejně tak, čekáte-li od Sensationu XE nějaké dech beroucí hudební výkony, budete spíše zklamáni. Dodávaná sluchátka jsou sice poměrně kvalitní, nicméně obyčejný zvukový čip mnoho nedokáže a softwarové úpravy s přebasovaným zvukem mohou navíc leckoho odradit. Stručně řečeno, hledáte-li moderní telefon, který zastane většinu funkcí, zařaďte si Sensation XE mezi své favority. Vzhledem k ceně, která jen o zhruba 1000 Kč vyšší, než u původního Sensationu, se vyplatí sáhnout po novém modelu, který v černočervené kombinaci vypadá opravdu elegantně.

Chcete-li si přečíst více o funkční výbavě Sensationu XE, nepřehlédněte naší recenzi HTC Sensation.

Za zapůjčení HTC Sensation XE děkujeme značkové prodejně HTC v Praze.

htc-sensation-xe
Klady
  • 16 GB paměťová karta v základním balení
  • 768 MB RAM a grafická akcelerace
  • dvoujádrový procesor s taktem 1,5 GHz
  • design a elegantní černo-červená kombinace
  • velmi jemný displej
  • vysoký výkon a bleskurychlé reakce v menu
Zápory
  • chybí hardwarová spoušť fotoaparátu
  • nativní hudební přehrávač není příliš použitelný
  • oslavované hudební funkce jsou zklamáním
  • pouze průměrný fotoaparát
Diskuze ke článku
jan
Skvělá recenze! Obávám se, že většině lidí bude přebasovaný zvuk vyhovovat...:)
LP3W7
Diky za super recenzi ;)

Ty hudebni funkce sice uplne dobre nedopadly ale porad tu mame Android Market a spoustu prehravacu. Kazdy si najde presne to, co potrebuje ;)
anawarr.cz
ZAJÍMAL BY MĚ VÝSLEDEK QUDRANTU V porovnání se sensation
mandy
výborná recenze, pouze autor si neustále plete pecky a špunty (sluchátka). Tohle jsou prostě špunty.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze