HTC Sensation XL
recenze

HTC Sensation XL

Obří hudebník
21

Obrovský telefon od tchajwanského výrobce upoutá především 4,7 palcovým displejem. Pyšní se však také značkou Beats by Dr. Dre a spadá do rodinky Sensation. Jenže nabídne jen jednojádrový procesor s taktem 1,5 GHz a pro displej bylo použito nižší rozlišení. Dokáže i přesto zaujmout a oslovit zákazníky?

HTC Sensation XL - oficiální fotografie

Před několika lety se výrobci honili za počtem megapixelů. Dnes se soutěží na poli úhlopříčky displeje. HTC na trh uvedlo model Sensation XL, kde právě onen přídomek jasně naznačuje, že máme čest s opravdu nadměrně velkým telefonem. Nejde však o jedinou neobvyklost. Výrobce jej totiž zařadil mezi řadu Sensation. Na tom by nebylo nic divného, jenže XL nemá dvoujádrovýn procesor, ani tak jemný displej. Vysoce nastavenou cenu tak telefon bude muset obhajovat jinak. Zkusí to třeba s novým prostředím Sense nebo spoluprácí s Beats by Dr. Dre. Určitou roli by mohl sehrát také stylový design.

I krabice se zahalila do bílé barvy

Technické parametry HTC Sensation XL

Kompletní specifikace
Konstrukce132,5 × 70,7 × 9,9 mm, 162,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 4,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1,5 GHz
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011, ?

HTC Sensation XL – videopohled

Design a konstrukce: sněhobílý elegán

Poslední dobou se především HTC vyčítá stále stejný design a nulová inovace. Tento postoj víceméně šel praktikovat i v případě Sensationu XL. Z přední strany ale výrobce těžko vymyslí něco nového, když drtivou většinu zabírá displej. Je pravda, že lze střídat zaoblené a ostré hrany, nicméně každému se líbí něco jiného. Opět zde tak máme model HTC s kulatými hranami. Dle čeho jej však bezpečně poznáte, je barevné provedení. HTC vsadilo na bílou barvu a takových telefonů na trhu stále mnoho není. Abych byl přesný, jde o kombinaci bílých plastů se stříbrnými kovovými částmi.

Bílá barva Sensationu XL velmi sluší

Kovová jsou téměř celá záda, plast byl použit jen ve spodní části kvůli anténám. Ačkoli se onen malý kousek plastu neodklápí, tak se pohybuje a nebudí dobrý dojem. Po dvou týdnech navíc začal povrzávat. Konstrukce Sensation XL není unibody, jako u dalších Sensationů. Přesto se ale sundává větší část zadního krytu, který zasahuje i do boků. Díky tomu je konstrukce dostatečně pevná a nebýt oné již zmíněné plastové části, nebylo by co vytknout.

Záda telefonu jsou z větší části kovová

Dlouze zde popisovat rozměry nebudu. Pro ten účel vás odkáži do přehledné tabulky, kde si konkrétní číselné hodnoty můžete porovnat s dalšími velkými telefony. Zmíním snad jen tloušťku, která se těsně vměstnala pod jeden centimetr. Opomíjet nebudu hmotnost, která se přehoupla přes 160 gramů. Vězte, že telefon v ruce či kapse opravdu pocítíte. Nic však vyčítat nebudu. Velký telefon bude vždy vážit o něco více.

Srovnání vybraných velkých telefonů

HTC Sensation HTC Sensation XE HTC Sensation XL Samsung Galaxy SII LG Optimus 2X Samsung Galaxy Note
Rozměry 126,1 x 65,4 x 11,3 mm 126,1 x 65,4 x 11,3 mm 132,5 x 70,7 x 9,9 mm 125,3 x 66,1 x 8,5 mm 123,9 x 63,2 x 10,9 mm 146,9 x 83 x 9,7 mm
Rozlišení displeje 960 × 540 px 960 × 540 px 800 × 480 px 800 × 480 px 800 × 480 px 1280 × 800 px
Úhlopříčka displeje 4,3 palce 4,3 palce 4,7 palců 4,3 palce 4,0 palce 5,3 palců

Sensation XL je příjemně tenký

Nyní se mrkneme na přední část. Do bílé plochy je zasazen obří LCD panel, kolem kterého opravdu mnoho místa nezbylo. Nad displejem se vešel jen tenký průduch reproduktoru, logo HTC a nezbytná čidla. Pod displejem pak bílé poosvětlená čtveřice senzorových kláves. Škoda, že HTC zatím nezopakovalo otáčecí tlačítka ve stylu modelu Incredible S.

Ovládání hlasitosti je tentokrát na pravém boku

Po obvodu toho moc nenalezneme. Na levém boku sídlí microUSB konektor, zatímco hudební 3,5mm jack se nachází na horní straně. Na ní je i poměrně velké odemykací tlačítko. Říkáte si, že jsem přeskočil ovládání hlasitosti? Kdepak. Na Sensationu XL se totiž usídlilo na pravém boku. Praváci jásají, leváci už méně.

Zadní strana se pyšní logy HTC a Beats Audio. V horní části nechybí čočka fotoaparátu (jejíž stříbrný obvod má tendenci se rychle počkrábat), které sekunduje dvojice LED diod. Z opačné strany čočky se nachází tenký průduch hlasitého reproduktoru.

Displej: kam se ztratilo qHD?

Pokud máte paměť na telefony, možná vám Sensation XL připomněl nedávno testované HTC Titan. A právě z něj se v jistých ohledech inspirovala výbava. Bohužel ne zrovna ideálně. U řady Sensation jsme zvyklí na jemné rozlišení 960 × 540 pixelů. Sensation XL nabídne velký 4,7 palcový displej, ovšem rozlišení pouze 800 × 480 pixelů. Vzhledem k ceně je to obrovská škoda. Displej sice rozhodně není hrubý, ale k jemnosti Sensationu XE má daleko. Při běžném používání ale oceníte vysoký jas Super LCD displeje, který mi přišel lepší než u starších Sensationů. Displej opravdu hodně září a s čitelností nebudete mít sebemenší problémy. Stejně tak pozorovací úhly jsou vynikající.

Displej mohl dostat o něco vyšší rozlišení

Baterie a výdrž: slušný průměr

Vypisovat zde, jakou výdrž slibuje výrobce je v podstatě ztrátou času. Laboratorní podmínky doma asi nikdo nemáme. Pro model Sensation XL byl použit Li-Ion akumulátor s kapacitou 1 600 mAh. Jde o vcelku slušné a v dnešní době nadprůměrné číslo. Navíc uvážíme-li, že v telefonu tepe jen jednojádrový procesor. Na druhou stranu je na jednom jádru dost vysoký takt. Ve výsledku nečekejte nijak výrazný rozdíl ve výdrži, oproti konkurenci. Bezpečně vám Sensationu XL bude sloužit celý den. Dvou denní výdrž už bych ale moc nepředpokládal. Velký displej si o svůj podíl energie řekne i v případě, že omezíte online komunikaci.

Zvuk a hudební přehrávač: další hudebník bez not

HTC Sensation XL je dalším, v pořadím druhým zástupcem spolupráce se značkou Beats. Mělo by se tedy jednat o telefon se zaměřením na hudební funkce. Pro tyto účely je připraven upravený hudební přehrávač a speciální špuntová sluchátka urbeats od Beats Audio. Ta jsou laděna do bílé barvy a krásně tak ladí s telefonem. Na přívodním kabelu naleznete jednoduché ovládání přehrávače, které známe z jiných sluchátek HTC. Škoda, že se na ovládací modul nevešla také regulace hlasitosti. Celý přívodní kabel ke sluchátkům je vyveden v elegantní červené barvě a pěkně tak doplňuje bílo-stříbrné tělo samotného telefonu. Trochu zarazí samotná koncovka 3,5mm jacku. Ta je totiž stříbrná. Na originálních Beats sluchátkách je však koncovka vždy pozlacená.

Sluchátka jsou s telefonem barevně sladěna

Ke sluchátkům naleznete v krabici ještě několik špuntů různé velikosti. Jsou dodávány v pytlíčku, který je umístěn ve tkaném sáčku s logem Beats Audio. Každý si tak může vybrat ty, které jeho uším vyhovují nejvíce. Z mého pohledu jsou použitelné jen ty nejmenší. Pro koho je určen největší nástavec je mi stále záhadou.

Po připojení sluchátek se v informační liště objeví ikonka sluchátek a loga Beats – v případě, že máte aktivované vylepšení. Přehrávač se po grafické stránce trochu změnil a to díky novému prostředí Sense. Nabídky zůstaly zachovány, jen je najdete trochu jinde. Při procházení vašimi skladbami máte dole neustálý přehled, co zrovna posloucháte a snadno můžete přeskakovat skladby. Celkově se mi nový vzhled přehrávače líbí. Jde o příjemnou změnu.

Inovované prostředí hudebního přehrávače

Samotný zvuk představuje, stejně jako u Sensationu XE, spíše zklamání. V přehrávači opět figuruje pevný a nevypnutelný ekvalizér. Zvolit si můžete možnost „Beats Audio“ nebo „Vylepšovač HTC“. Ani jedna volba ale není ideální. U hudebního telefonu bych také jako samozřejmost viděl uživatelsky nastavitelný ekvalizér. Stejně tak možnost si ekvalizér zcela vypnout.

Současný stav bych shrnul asi takto: opravdu velký důraz na hloubky, žádné středy a při aktivovaném profilu „Beats Audio“ decentně zvýrazněné výšky, které ale přesto spíše zanikají v přebasovaném efektu. S výslednou kvalitou zřejmě nebude spokojen nikdo. Zapláčí zejména fanoušci hudby, kteří kladou důraz na rozpoznání jednotlivých nástrojů.

Jedno řešení, jak s novým Sensationem XL však přeci jen existuje. Jádrem problému je totiž nativní přehrávač. Samotná sluchátka jsou poměrně kvalitní. Postačí tak stáhnout alternativní přehrávač z Marketu a konečně si užít hudební schopnosti telefonu. Celkově ale ani Sensation XL nenaplnil očekávání, protože například téměř rok staré HTC Incredible S hraje dle mého názoru lépe.

Uživatelské prostředí: nový Android, nové Sense

HTC Sensation XL patří mezi první modely, které přinášejí jak Android 2.3.5, tak především nové prostředí Sense 3.5. Kdo čekal nějaké velké rozdíly oproti trojkové verzi, bude asi zklamán. Inovace se nesou v decentním duchu. Přesto za ně budu HTC chválit.

Pohotovostní a odemykací obrazovka

V prvé řadě se po letech mění widget s počasím. Už nezabírá dvě třetiny displeje, ale zmenšil se do obdélníkového tvaru. O efekty ale nepřišel, což je dobře. Podstatné je však místo, které se uvolnilo. Zaplnit jej můžete třeba čtyřmi ikonami zástupců programů. Hospodaření s místem ale stále není úplně doladěné. Mezi jednotlivými ikonami je stále spousta místa. Snad se dočkáme v další verzi, která by měla přijít během příštího roku.

Úprava pohotovostní a odemykací obrazovky

Odemykací obrazovka nebo pohotovostní displeje zůstaly beze změn. Inovací prošly nabídky úprav. Onou úpravou však myslím například jen změnu podoby tlačítka nebo rozdělení do záložek. Díky velkému displeji a nižšímu rozlišení jsou všechna tlačítka a popisky doslova obří. Máte-li například horší zrak, u Sensationu XL se obav z nečitelnosti rozhodně obávat nemusíte.

Jistě už tušíte, že úpravy jsou vesměs jen kosmetického rázu. Jedna věc mě ovšem velmi mile překvapila. Rychlost! Telefon je opravdu neuvěřitelně rychlý. Troufnu si tvrdit, že plynulejší prostředí Sense jsem neviděl ani na dvoujádrových modelech. Sensation XL nabídne jednojádrový procesor s taktem 1,5 GHz a 768 MB RAM (po zapnutí zbývá zhruba 200 MB), takže zásluhy na plynulosti musí mít lépe odladěné prostředí Sense. Veškeré animace jsou naprosto plynulé za každé situace. Naprostou třešničkou na dortu je pak animace ve webovém prohlížeči ve stylu iOS od Applu. Doposud se na každém Androidu obrazovka přetočila na šířku, většinou bez animace. U Sensationu XL to doprovází naprosto plynulá animace, kdy jasně vidíte, jak se obsah přetáčí. To jsem prozatím viděl jen u iPhonů. Nyní díky Sensationu XL i na Androidu.

Informační lišta a hlavní menu

Pár věciček však novému prostředí Sense přeci jen vytknu. Myslím že nejsem sám, kdo by ocenil, aby prostředí bylo schopné pracovat i v režimu na šířku. Přitom HTC to umí, důkazem budiž loňský model Desire Z. Další věcí je menu aplikací, ve kterém se lze pohybovat jen po celých obrazovkách a nikoli plynule.

Na samotný závěr jsem si nechal několik benchmark testů. Mezi jednojádrovými modely jde zřejmě o nejrychlejší telefon. V některých kategoriích dokonce Sensation XL zatápí svým dvoujdárovým kolegům.

Benchmarky - Quadrant, Smartbench 2011 a CF Bench

Fotoaparát: v podstatě stejný

Decentní změnou prošel i fotoaparát, respektive jeho aplikace. Opět ale jde jen o jinou grafickou podobu tlačítek, či sdružení některých nastavení do jedné nabídky. Příkladem budiž sloučení přepínání režimů foto, video a přední či zadní kamera. Nastavení je jinak velmi intuitivní a rychlé. Zvolit je možné poměr stran výsledné fotografie, rozlišení (8 Mpx, 5 Mpx, 3 Mpx, 1 Mpx a VGA) nebo vyvážení bílé. Chybět nemůže ani oblíbená funkce detekce obličeje či pořízení snímku dotknutím se kdekoliv na snímané scéně. Spuštění je rychlé a nic vám nebrání ihned fotit. Smířit se musíte jen s absencí hardwarové spouště. Naopak dobrou práci odvádí dvojice LED diod, které patří k nejsilnějším mezi mobilním telefony.

Samotný fotoaparát disponuje rozlišením 8 megapixelů, nechybí mu automatické ostření a ani dvojice LED diod. Když se na snímky podíváme, jsou na první pohled vcelku pěkné. Zejména jsou-li pořízené za jasného počasí. Nelze si však nevšimnout nepěkných přepalů a u objektů ve větší dálce též slévání detailů. S ubývajícím světlem klesá také výsledná kvalita. Detaily mizí a přibývá světlých a tmavých míst. Pozitivem může být rozumná hladina šumu. Jistě oceníte fakt, že se HTC snad už definitivně zbavilo růžového nádechu. Fotografování bílých dokumentů tak již nic nebrání.

Ukázkové fotografie


Spokojenější budete s nahráváním videa. To je možné až v HD kvalitě, tedy 720p, a navíc s třiceti snímky za vteřinu. Záznam je plynulý a obraz ostrý. Kromě vysokého rozlišení je na výběr i mnoho nižších.

Telefonní seznam

Změny kosmetického rázu čekejte i tady. Jako příklad uvedu třeba záložky ve spodní části. Nově mají větší, barevnější ikonky a nechybí ani popisky. Možná je to tím, že se mi staré zobrazení okoukalo, ale nové zpracování se mi líbí více. Sensation XL je jinak schopen se dovolat ve čtyřech GSM pásmech, včetně sítě 3G. Kvalita telefonního reproduktoru je vcelku slušná. Vše uslyšíte zřetelně a dostatečně hlasitě. Při telefonování je k dispozici i proximity senzor, který vypne displej, přiblížíte-li telefon ke tváři. Telefonní seznam se vyznačuje svým chytrým vyhledáváním, kdy na displeji telefonu stačí vyťukat čísla či znaky příslušného kontaktu a ihned dojde k jeho zobrazení. V položce karta lze kompletně spravovat telefonní seznam, včetně zálohování, kopírování, tvorby nových kontaktů a dalších operací. Jednotlivé kontakty mohou být synchronizovány s účty sociálních sítí nebo komunitních serverů Facebook či Twitter. V tomto ohledu jde synchronizace mnohem dále a kontakty mohou automaticky získat fotografie či jiné údaje přímo z kontaktu uloženého na Facebooku či Twitter a následně je zobrazit v jedné ze záložek u daného kontaktu.

Zprávy: stále skvělé

Ucelený, jednoduchý a přehledný editor nabídce všechny funkce na jedné hromádce. Psát je možné pouze na QWERTY klávesnici. Díky obřímu displeji se na softwarových klávesnicích píše opravdu pohodlně. Mluvím i o režimu na výšku, kdy také nedochází k překlepům a to ani máte-li větší palce. Jednotlivé zprávy jsou zobrazovány formou konverzace. Prvkem, který okoření textovou konverzaci, jsou vestavěné grafické emotikony, nebo-li smajlíky. Pro bleskurychlé psaní vypomůže prediktivní slovník xT9, který se může přiučit novým slovíčkům.

Na obou klávesnicích se píše velmi dobře

V telefonu naleznete dvě nezávislé aplikace pro správu e-mailů. První je samozřejmě Gmail, který je pro plnohodnotné využití telefonu takřka nezbytný. Klasický klient naleznete pod položkou pošta a umožňuje spravovat více účtů. U každého lze nastavit maximální velikost stažené zprávy i frekvenci, po které má telefon kontrolovat vaši schránku. Zvolit je možné i čas „špičky“. Například během vašeho pracovního dne je možné kontroly provádět častěji.

Tradičně kvalitní jsou na Androidu sociální sítě. Facebook je kompletně v češtině a prostředí je přehledné. Potěší i přítomnost plnohodnotného chatu, který je ale nově přítomen jako zvláštní aplikace. V podobné kvalitě můžete využívat i klient pro Twitter. K dispozici je program pro Android, i verze určená pro prostředí Sense.

Organizační a datové funkce: napiš, nakresli, namluv

Organizační funkce jsou zastoupeny kalendářem, který je přímo provázán s Google účtem. Mezi obligátní funkce patří různé režimy zobrazení (denní, týdenní a měsíční). Synchronizace s ostatními zařízeními je vedena ve dvou rovinách. K první alternativě je zapotřebí mít datový paušál. Dále nechybí ani kalkulačka, která se nám ve třetí verzi Sense svým grafickým zpracováním nelíbila. Výrobce kritiku nevyslyšel a verze 3.5 přináší identicky vypadající kalkulačku. Příjemným překvapením jsou Poznámky. Konečně již nebude zapotřebí stahovat nějaké na Marketu. HTC totiž poznámky zpracovalo opravdu velmi dobře. Můžete si je zapisovat skrz klávesnici, nakreslit, nebo dokonce namluvit.

Zajímavou a jistě velmi užitečnou funkcí je „Přenesení dat“. Sensation XL se za pomoci Bluetooth propojí s vaším dřívějším telefonem (podporovány jsou takřka všechny větší značky) a přenese všechny kontakty, položky v kalendáři a SMS zprávy. Opět je vše jen otázkou několika málo chvil. Nic složitého. Plně funkční je na Sensationu XL i SIM Toolkit a sním spojené GSM bankovnictví. Další zajímavostí je propojení s HTC.com. Získáte možnost telefon vzdáleně zamknout či ho například prozvonit. Nikdy nevíte, kdy se takové vychytávky mohou hodit. V telefonu naleznete také program Polaris Office. Jak už jeho název napovídá, umožňuje pracovat s dokumenty Microsoft Office. Umí je nejen číst, ale i editovat a vytvářet. Výčet organizačních funkcí zakončuje úkolovník.

Kalkulačka se bohužel nezměnila, přibyly praktické poznámky

V datových funkcích se HTC Sensation XL cítí jako ryba ve vodě. K dispozici je postarší dvojice GPRS/EDGE, ale samozřejmě také síť třetí generace s HSDPA a HSUPA. Bezdrátové spojení vytváří Bluetooth nebo Wi-Fi. Zde musím zmínit, že Sensation XL chytá Wi-Fi signál velmi dobře. V místech, kde většina telefonů signál ztratí, se „XLko" bez problémů připojí. Již samozřejmostí je přítomnost funkce Wi-Fi hotspot. Během několika vteřin se z vašeho telefonu stane vysílač, ke kterému se mohou ostatní připojit. Jednodušeji, než skrze Bluetooth, se tak lze připojit například počítačem přes telefon na internet. Sensation XL lze také propojit s televizí. Protože ale na těle není umístěn HDMI konektor, je nutné dokoupit speciální kabel, který má na jedné straně microUSB koncovku a na opačné HDMI.

Internetový prohlížeč a GPS: rychlost především

Prohlížet internet na Sensationu XL je vysoce návykové. Obří displej a dostatečné rozlišení zajišťují bezproblémovou čitelnost bez nutnosti obsah přibližovat. To ale samozřejmě také lze. Multi-dotyková gesta jsou podporována. O efektním převracení stránek jsem se již zmínil výše. Designové inovaci se nevyhnul ani prohlížeč. Nejvíce si povšimnete nového tlačítka Zpět, které se usídlilo na adresovém řádku vlevo. Počítat můžete s plnou podporou Adobe Flash 10.1, tudíž nepřijdete o žádný obsah stránky. Přehrávání videí je taktéž bez problémů. Díky dostatečnému výkonu je plynulé a netrhané prohlížení i náročnějších stránek.

Decentně inovovaný internetový prohlížeč

K velice intuitivním a práci usnadňujícím funkcím patří možnost označení textu a následné práce s ním, včetně kopírování, hromadného označení i vložení. Na této funkci jako takové není nic zajímavého, ale určitě zpozorníte, když zmíním, že označený text můžeme rovnou prohnat překladačem Google Translator nebo daný výraz vyhledat na encyklopedii Wikipedia. Vykreslování stránek je bleskurychlé a leckterý prohlížeč může jen závistivě přihlížet.

Chybět v telefonu nemůže ani čip GPS. Mapové podklady obstarává Google a v České republice již konečně běží plnohodnotná automobilová a pěší navigace. Sensation XL příjemně překvapil rychlostí, s jakou dokáže vyhledat satelity a spojit se s nimi. I při prvním spojení, navíc uvnitř domu, to zvládl za necelých 40 vteřin. Při cestě automobilem bylo spojení navázáno ještě o několik vteřin rychleji.

Čip GPS se satelity spojí velmi rychle

Multimediální funkce: zase to video…

Základ tvoří graficky zdařilý hudební přehrávač. O něm jsme si však řekli už výše. V telefonu nechybí ani FM rádio, které hraje jen v případě připojených sluchátek a nepostrádá RDS. Dlouhé chvíle lze, třeba i zároveň s poslechem hudby, zkrátit čtením oblíbených knih. Přímo v telefonu je připravena čtečka s několika ukázkovými knihami zdarma. Všechny jsou ovšem v angličtině a stejně tak celý e-shop, který nabízí další tituly ke koupi. Ceny se pohybují většinou kolem 10 dolárů za knihu.

FM rádio, HTC Watch a čtečka elektronických knih

Velký displej přímo vybízí ke sledování filmů a seriálů. Na to jsme se samozřejmě patřičně zaměřili a Sensation XL proklepli. Bohužel nijak zvlášť neobstál. Bez problémů si poradí se soubory 3GP nebo MP4. První problémy jsou s formátem AVI. Velmi totiž záleží na použitém kodeku. S běžnými DivX a Xvid si Sensation XL nerozumí. Zapomenout můžete na přehrávání FullHD videa nebo jakýchkoli souborů s koncovkou MKV. Stropem je rozlišení 720p.

Řešením celé situace kolem přehrávání filmů a seriálů, je stáhnutí jiného přehrávače. Zkusili jsme MoboPlayer či VPlayer. Oba dva vám jistě budou vyhovovat. Nejvíce spokojen jsem však byl s programem MX Videoplayer s doinstalovanými kodeky AMR 6. Tento program si totiž poradí se všemi soubory AVI i MKV. Jako jediný si také korektně poradil s českými titulky. Nevyskytly se ani žádné chyby v diakritice. S tímto programem Sensation XL dokonce přehrál Full HD video, byť s vypětím všech sil. FullHD video s koncovkou AVI běželo slušně, koncovka MKV přinesla zasekaný zvuk a místy trhaný obraz.

S filmy a seriály souvisí i paměť telefonu. Ta čítá vskutku velkorysých 16 GB. Vše je fajn až do chvíle, kdy zjistíte, že onu paměť nikdy nijak nerozšíříte. Sensation XL totiž nemá slot pro paměťové karty. Jde o další nepěkné dědictví po modelu Titan.

V základní výbavě naleznete pouze jednu hru. Jde o známou kuličku, kterou se nakláněním telefonu snažíte dostat do správné díry. Další hry si stáhnete z Marketu, kde jich je opravdu spoustu. Počítat můžete i s moderními hrami, neboť výkon na ně Sensation XL má.

Závěrečné zhodnocení: obr s kompromisy

HTC Sensation XL se zařazuje mezi obří telefony a tak trochu i fušuje do řemesla malým tabletům. Chválit jej musím za velký displej, kterému by ale slušelo vyšší rozlišení. Vzhledem k ceně, která v oficiálním obchodě vystoupala k hranici 14 tisíc korun (mimochodem jde o nejdražší telefon od HTC prodávaný v ČR), by Sensation XL mohl nabídnout dvoujádrový procesor. I bez něj je však ukázkově rychlý a všechny animace v prostředí učebnicově plynulé. Jasné mínus představuje absence slotu pro paměťové karty nebo nepřítomnost HDMI konektoru. Nejen já bych ocenil širší podporu video formátů u nativního přehrávače.

Sensation XL padne jen do opravdu velkých rukou

Pokud hledáte perfektně vybavený telefon, který nemá kompromisy, nebude Sensation XL vaším favoritem. I ve vlastní stáji HTC jsou totiž vybavenější telefony (Sensation, EVO 3D) za nižší cenu. Po HTC Sensation XL sáhněte v případě, že hledáte opravdu velký displej. Často prohlížíte internet, sledujete filmy a oceníte velkou softwarovou klávesnici. Další volbou je počkat na Samsung Galaxy Note, který sice bude ještě dražší a větší, nicméně výbavou bude stát výše, čímž Sensationu XL pořádně zatopí.

Za zapůjčení HTC Sensation XL děkujeme značkové prodejně HTC v Praze.

htc-sensation-xl
Klady
  • citlivá Wi-Fi a čip GPS
  • 16 GB interní paměť
  • velký a jasný displej
  • nové a velmi rychlé prostředí Sense 3.5
  • Android 2.3.5 (přislíbena aktualizace na 4.0)
  • zdařilý design
Zápory
  • chybí hardwarová spoušť fotoaparátu
  • nativní hudební přehrávač není příliš použitelný
  • chybí slot na paměťové karty
  • oslavované hudební funkce jsou zklamáním
  • průměrný fotoaparát
  • displej mohl mít vyšší rozlišení
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
Milan
Tak jsem si pořídil HTC Z a kromě fotáku mě vyhovuje skoro ve všem víc než SE Neo ,které má fatík.Hlavně ten displej je asi 10 krát lepší.Chtěl jsem se ,ale zeptat jestli je nějaký program na vylepšení fotek pro HTC ,např. v androidu ,nebo jestli to je možné vylepšit jen nějakým počítačovým programem a který by byl nejvhodnější.Díky.
Michal
Dobrý den. Z předběžných informací jsem nabyl dojmu, že se "XLko" bude prodávat s náhlavními, bezdrátovými sluchátky Beats a tady jsou najednou špunty? Jde o nějaké volitelné prodejní verze, anebo čím to je?
Mates
Dobrý deň, zaujímalo by ma či sa slúchatká dajú použiť aj ako HANDSFREE.. ďakujem..
David B.
Vyborna  recenze opÄet. Ale nevyhnul jsem se takovemu deja vu, ze ctu recenzi Sensationu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze