Hlasový asistent Cortana na Windows Phone přijde v dubnu

4

Dlouho očekávaná hlasová asistentka pro Windows Phone s kódovým jménem Cortana by měla být oficiálně představena v beta verzi na vývojářské konferenci BUILD 2014. Do smartphonů s operačním systémem Windows Phone by se pak měla dostat na podzim. Další platformy Microsoftu jako Xbox a Windows (9) přijdou na řadu v roce 2015.

S projektem Cortana se Microsoft konečně funkčně dotáhne na populární hlasovou asistentku Siri, kterou představil Apple pro svůj iOS již v roce 2011, a hlasovému ovládání v Androidu, které těží ze spojení vyhledávače a chytrých karet Google Now.

Podle uživatele MSFTnerd, který informace o projektu Cortana zveřejnil na svém blogu, dá hlas virtuální asistentce herečka Jen Taylor, která namluvila už původní Cortanu z herní série Halo, která dala projektu své jméno. Asistentku, která bude součástí nové mobilní aplikace Bing nejen pro Windows Phone, přitom aktivujete frází "Bing Tell Me ...".

TIP: WP8.1 dostanou notifikační centrum a hlasového asistenta

Pokud se však již těšíte, jak si Cortanu již brzy vyzkoušíte, musíme vás zklamat. Beta verze, která by měla být zveřejněna v dubnu, bude k dispozici pouze pro americké vývojáře. Stejně tak finální verze, která se objeví na podzim, bude k dispozici pouze pro americké zákazníky. Do dalších anglicky hovořících zemí by se měla dostat Cortana v letech 2015 a 2016. Podpora dalších zemí a jazyků je v tuto chvíli neznámá.

Zdroje: fonearena.com, msftnerd.tumblr.com, techradar.com