WP8.1 dostanou notifikační centrum a hlasového asistenta

21

O tom, že se ve velké aktualizaci systému Windows Phone 8.1 Blue možná bude nacházet notifikační centrum a hlasový asistent se mluví již dlouho a nyní unikají další informace, které tyto spekulace potvrzují. Cortana, jak zní kódový název, bude fungovat podobně jako Siri, ovšem její finální podobu nezná nikdo, jen ti v Redmondu.

Dle našich zdrojů má být Windows Phone 8.1 odhalen na konferenci BUILD 2014, kterou pořádá Microsoft každoročně v dubnu. Taktéž je již tato aktualizace ve fázi beta a koluje mezi zaměstnanci Microsoftu. V systému má být integrované notifikační centrum, které by mělo fungovat obdobně jako u systému Android nebo iOS. Aktivovat by se mělo "stažením rolety" jako u konkurenčních systémů.

Dále má být součástí operačního systému i interaktivní asistent, tedy spíše asistentka. Její kódový název je Cortana a pokud bychom hledali původ jména, tak jej nalezneme ve hře Halo, kde ztvárnila důležitou roli. Fungovat by měla podobně jako Apple Siri, takže už i s Windows Phone si budete moci popovídat, ovšem nejen s ním, protože Cortana má být uvolněna i pro Windows a Xbox One, nutno podotknout, že současně.

Tak toto je Cortana

Cortana nejspíše nahradí Bing po stisknutí vyhledávacího tlačítka. Ovšem to není vše, dále se má v systému objevit podpora VPN, rozdílné nastavení hlasitosti pro multimédia a vyzvánění, ale bude toho nepochybně více.

Zdroje: theverge.com, neowin.net

Diskuze ke článku
Michal
Osobně doufám, že BING nenahradí - ať se třeba zapne při dlouhém podržení lupy nebo místo funkce řeči která je u nás stejně na prd. O Bing bych nerad přišel jelikož se mi zamlouvá a navíc už vidím jak Cortana bude umět česky - to je ještě větší sci-fi než, že ze současných telefonů bude Cortana promítána holograficky :D
Proto7
Jasne voice asistent...keby radsej popracovali na oddelenom ovladani hlasitosti uz je to fakt mega trapne jednotna hlasistost na cely system zvonenie, hlasitost prehravanej hudby aj budik aj neviem co este....aj " hlupe " telefony dokazu mat oddelene hlasitosti zvonenia a budiku atd.
Lukáš
Bylo by vhodné podotknout, že Cortana nebude na 99 % dostupná pro ČR a kdyby náhodou ano, tak určitě bude podporovat jen Angličtinu a anglické příkazy. Navíc většina zdrojů mluví o tom, že Cortana má být vyvolána delším podržením tlačítka "Windows", tak, jak je tomu dnes u obyčejného systémového vyhledávače. Tlačítko lupy i Bing jako takový by měl obdržet více funkcí a také získat zpět některé ztracené funkce z WP7, například možnost vyhledávání také na stránce či v nabídce aplikací.
Petr
jen doufam ze zas bude vypustena testovaci verze Wp Blue ,tak jako je tomu u GDR3 ,kterou na sve L920 mam

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze