HDR na Androidu: srovnání aplikací

8

Podlehli jste kouzlu HDR fotografií? Pokud ano, a vlastníte-li chytrý mobilní telefon, můžete tyto fotografie velmi snadno pořizovat, bez nutnosti následných složitých úprav v počítači. Dnes vám představíme několik aplikací pro operační systém Android, s nimiž jsou HDR fotografie otázkou několika dotyků displeje.

Co je to HDR fotografie?

HDR (high dynamic range) fotografie je fotografie s vysokým dynamickým rozsahem expozice, která se vytváří tak, že se sloučí několik snímků s odlišnou úrovní expozice. Jednoduše řečeno, vyfotíte jeden snímek podexponovaný, druhý exponovaný normálně a třetí přeexponovaný. Výsledkem těchto tří bude fotografie s velkým množstvím detailů, které byste při jedné úrovni expozice neměli šanci zachytit.

Jak vyrobit HDR fotografii?

Chcete-li vyrobit HDR fotografii za pomoci klasického digitálního fotoaparátu, pak musíte pořídit tři fotografie s různou úrovní expozice (některé fotoaparáty to umí automaticky), a v počítači je za pomoci software (většinou placeného) upravit. S chytrým mobilem toto odpadá, stačí vyfotit scénu ve speciální aplikaci a výsledkem je už hotová HDR fotografie.

Jako první s mobilní High Dynamic Range fotografií přišel nativně iPhone 4, který měl HDR volbu přímo v nativní aplikaci pro fotografování. Jak to tak ale u Applu bývá, nejedná se o pravé a poctivé HDR (Apple pouze využil marketingově název) a vše se dopočítává z jediné fotografie, takže ani výsledky nejsou zdaleka tak kvalitní, jako u plnohodnotného HDR. Posléze se objevily další HDR foto aplikace, nejen pro iPhone, ale i pro Android či Symbian.

Dnes si představíme tři HDR aplikace pro OS Android:

HDR Camera

Začneme tou jednodušší aplikací, kterou na Android Marketu najdete, je jí HDR Camera. Prostředí má velmi jednoduché, po spuštění vidíte prakticky na celém displeji snímanou scénu, jen po stranách jsou dvě velké ikony, jedna pro nastavení, a druhá pro přístup do alba fotografií. Snímek se pořizuje dotykem na libovolné místo snímané scény, poté dojde k vyfocení tří různých fotografií s různou expozicí a následně je po několika vteřinách je HDR fotografie vytvořena a uložena na paměťové kartě.

Na aplikaci se mi líbí, že umí automaticky korigovat drobné rozdíly v nasnímaných fotografiích, je totiž docela obtížné udržet telefon během snímání ve stejné pozici. Aplikace podporuje plné rozlišení fotoaparátu, v nastavení si můžete volit z několika možností snímání, úrovní kontrastu a podobně.

Aplikaci HDR Camera si můžete stáhnout buď v placené nebo free verzi. Rozdíl mezi nimi je jen v tom, že verze zdarma občas po zpracování fotografie zobrazí reklamní odkaz, který kliknutím na tlačítko musíte přeskočit, nebo na něj kliknout. Mimo absence reklam podporuje ještě geotagging, Jiný rozdíl jsem nenašel, placenou verzi proto nemá moc smysl kupovat.

Pro HDR Camera

Profesionálnějším dojmem působí aplikace Pro HDR Camera. Před pořízením každého snímku si můžete vybrat pomocí OSD menu, zdali expozice bude automatická či manuální. V případě automatiky sama aplikace zvolí, jaký rozsah expozice použít, v manuálním módu si toto můžete určit sami. Též lze jedním dotykem zapnout nebo vypnout blesk.

Po vyfocení snímku máte možnost pomocí posuvníků upravit jas kontrast, saturaci a teplotu barev. Stejně jako HDR Camera, umí i Pro HDR Camera plně využít rozlišení integrovaného fotoaparátu.

Je škoda, že Pro HDR Camera neumí korigovat jemné pohyby během focení, musíte mít hodně pevnou ruku, abyste s telefonem nepohnuli, případně si ho o něco opřít.

Na Android Marketu bohužel nenajdete žádnou verzi zdarma, Pro HDR Camera si musíte zakoupit. Z osobních zkušeností ale mohu říct, že se to vyplatí, i podle zkušeností ostatních uživatelů jde o nejlepší HDR foto aplikaci pro OS Android.

Camera 360

Aplikaci Camera 360 možná znáte, jde o plnohodnotnou fotografickou aplikaci, s desítkami různých efektů. Jedním z nich je i HDR, které zde najdete e dvou různých intenzitách, jako HDR Light a HDR Hard. Na HDR jde však odlišně, než jeho konkurenti. Nepotřebuje sérii snímků s různou expozicí, vystačí si pouze s jedním záběrem, stejně jako například iPhone 4. HDR je tedy spíše „pseudo HDR“, výsledek nebude tak dokonalý, jako u zbývajících dvou programů a ve snímku je také hodně šumu.

Proč se tedy o něm zmiňujeme, když neumí HDR v pravém slova smyslu? Za některých situací to totiž naopak může být výhoda. Jde o záběry, u kterých nemůžete nehnutě několik vteřin držet fotoaparát, snímky v pohybu, rychlé momentky a podobně. I takovým snímkům můžete chtít přidat iluzi HDR, v čemž vám Camera 360 skvěle poslouží. Na Android Marketu ji najdete v placené i neplacené verzi, které se liší množstvím dostupných efektů.

Diskuze ke článku
Martin
Dobrý den,
u aplikací HDR Camera a Pro HDR Camera uvádíte, že aplikace podporuje plné rozlišení fotoaparátu, čili nedochází ke kompresi fotek jako je tomu při běžném focení třeba u modelu SE Xperia Ray? A jak je tomu u aplikace Camera 360?
Děkuji za odpověď.
Martin Šimon
Martin Šimon
Všechny tyto aplikace mohou využít plné rozlišení fotoaparátu. Některé jiné aplikace jsou omezeny třeba jen na 2 Mpix atd, tyto ne...
Piiitr
Mám iP4 a popravdě bych řekl, že při HDR jsou vyfoceny dvě fotografie velmi rychle za sebou. Pokud s mobilem hýbete nebo se pohybuje focený objekt, tak jsou poznat dvojí siluety.
kadhafi
HDR kameru jsem ještě nikdy nezkoušel, ale po přečtění tohoto článku si nějakou ze zmíněných aplikací určitě stáhnu. Jsem zvědavý, jaké fotky mi vzniknou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze