Google Stadia odhalila podmínky a ceny. Je to spíše zklamání

3
Google Stadia odhalila podmínky a ceny. Je to spíše zklamání
  • Bude potřeba minimálně 10Mbps připojení
  • Za vyšší kvalitu se bude připlácet
  • Hry je potřeba kupovat jednotlivě
  • Služba zatím není pro ČR

V březnu Google odhalil záměr spustit novou platformu pro streamování her. V podstatě se jedná o podobnou službu, jakou nabízí Netflix pro filmy a seriály, ale jen pro hry. Hlavní výhodou má být ten fakt, že pro hraní byste už neměli potřebovat výkonný hardware v podobě herní konzole nebo grafické karty v počítači. Postačí skoro libovolná obrazovka (počítač, notebook, tablet, mobil, televize…), která má dostatečně rychlé připojení k internetu.

Jak rychlé, to nyní Google upřesnil na tiskové konferenci. Ten nejnutnější základ začíná na rychlosti 10 Mbps a zahrnuje hraní při rozlišení 720p, 60 FPS a stereo zvuk. Slušný standard zahrnují 1080p HDR video, 60 FPS a zvuk 5.1 Surround vyžaduje připojení o rychlosti 20 megabitů za sekundu. A pokud si chcete užít 4K, měli byste mít 35 Mbps. Kromě rychlosti bude mít na kvalitu prožitku vliv také rychlost odezvy a další parametry připojení.

Stadia

Asi největší překvapení bylo, že to nebude „herní Netflix“, alespoň co se týče otázky financování. Každou hru si budeme muset zakoupit samostatně. Navíc pokud nechcete hrát v nejnižším rozlišení, pak je potřeba ještě připočíst měsíční poplatek 10 dolarů (asi 270 korun s daní), za který dostanete nějaké ty slevy a sem tam hru zdarma. Další peníze, něco kolem čtyř tisíc korun, pak může (ale nemusí) spolknout pořízení startovního balíčku Founder‘s Edition, který obsahuje čtvrtletní předplatné, Chromecast a herní ovladač.

Ovšem pro tuzemské zákazníky nemá smysl moc se rozčilovat nad podmínkami služby. Startuje v omezeném seznamu zemí, na němž Česká republika prozatím chybí.

Diskuze ke článku
Porydge
Pointa cloudového gamingu je aby člověk mohl hrát kdekoliv bez nutnosti nedupaného hardwaru, což je splněno. Ale co potřebujete k tomu, abyste mohli takto hrát kdekoliv? Data. Proč data? Proč ne WiFi? Na WiFi v Mekáči tohle nepoběží, takže doma. A jaký je smysl tohoto, když mám doma konzoli, počítač nebo obojí? Kdo si tohle zapne někde na datech, tak za tejden vytvoří větší dluh než náš stát za dobu existence.
Blue Sun
Blue Sun
No... a za rok se dočteme, jak Google pohřbívá další službu, která nezaujala... :-D :-D
Janek
Ano, jako obvykle chybí to nejdůležitější- síťový provoz, jak a na čem hrát. Datové limity , FUP, wifi, spotřeba dat, cena za spotřebu dat. Když se to se to sečte dohromady bude to pořádný balík, takže žádná lidovka, nebo jak s oblibou někteří uvádí: " nic pro socku "!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze