Google Stadia je zhmotněná budoucnost hraní her bez stahování a instalací

Google Stadia je zhmotněná budoucnost hraní her bez stahování a instalací
Fotografie: Google
  • Služba bude spuštěna ještě v letošním roce, cena však nebyla oznámena
  • Hraní her bude umožněno až v 4K při 60 FPS s podporou HDR a prostorového zvuku
  • Hrát budeme moci na smartphonu, tabletu, televizi i desktopu
  • Odpadá potřeba hru stahovat či instalovat, její načtení proběhne do pěti sekund

Prezentaci započal výkonný ředitel Googlu, Sundar Pichai, který pronesl několik vět o tom, jak by se měla technologie adaptovat potřebám lidí a ne naopak. Cílem Googlu bylo podle jeho slov vytvořit herní platformu přístupnou všem – hráčům, lidem, co rádi sledují ostatní hrát hry i herním vývojářům – která nezná bariéry, jako je například zastaralý hardware. Vše by mělo být podle něj tak jednoduché, jako „nasdílení“ internetového odkazu. Google zkrátka chce, aby technologie sloužila lidem, ne naopak.

Google Stadia

Google v rámci prezentace předvedl ukázku nové herní platformy s názvem Google Stadia. Google Project Stream, na kterém měli vybraní hráči možnost otestovat hru Assassin's Creed Odyssey od studia Ubisoft, byl testem, který měl potvrdit připravenost nové platformy. Spustit Stadia přitom lze extrémně jednoduše přímo z platformy YouTube po kliknutí na tlačítko Play Now. Do pěti sekund nato se ocitnete ve hře, aniž byste museli cokoliv stahovat či instalovat.

Google Stadia

Google Stadia navíc bude fungovat na množství zařízení. Během prezentace byla prezentována na Pixelu 3 XL, desktopu, Pixelu Slate a nakonec také televizi s Chromecastem Ultra. Ke hraní her poslouží speciální Stadia bezdrátový ovladač, který bude dodáván v bílé, černé a mátově zelené. Velikou výhodou je, že se ovladač připojí přímo ke hře, která běží na cloudu, což má zaručit nejvyšší možný výkon a stabilitu. Google Stadia navíc podporuje hraní her v rozlišení až 4K při 60 FPS s podporou HDR a Surround Sound, v budoucnu se chystá podpora 8K.

K zajištění dostatečného výkonu spolupracovali s AMD, se kterými vytvořili speciální GPU s výkonem 10,7 teraflopů, který překonává výkon herních konzolí PlayStation 4 Pro a Xbox One X dohromady. Pro co nejlepší herní zážitek se Google rozhodl zároveň navázat spolupráci s vývojáři Unreal Engine, Unity a dalšími. Marty Stratton z id Software (studia stojícího za ikonickou hrou DOOM) na pódiu oznámil, že se hráči mohou těšit na chystající se pokračování DOOM Eternal. Dobrou zprávou pro všechny hráče na světě je pak podpora cross-platform hraní, díky kterému si mohou užívat multiplayer hráči na smartphonech, konzolích, počítačích a platformě Stadia.

Google Stadia

Během prezentace bohužel nebyla oznámena cena služby Stadia, víme však, že k jejímu nasazení dojde již v letošním roce. Nejprve bude spuštěna v USA, Kanadě, Velké Británii a většiny zemích Evropy. Česká republika mezi nimi podle webové stránky stadia.com bohužel pravděpodobně nebude, nechme se však překvapit.

Diskuze ke článku
Jantar
Googlu v tomto neveřím, google play je již dlouho a doposud tam není zadná taková hra, která by opodstatnovala nákup nějakého dalšího hw.
XYZ
Tak schválně, za jak dlouho Google tuhle službu pro nezájem zařízne? Zas to potřebuje speciální ovladač a je to dostupné jen v pár zemích. Dávám tomu klasické 2-3 roky. Kdepak jsou dnes další zaručené projekty jako Google glasses, Allo, Inbox, Google+ ?
R1S0
"Google Stadia je zhmotněná budoucnost hraní her bez stahování a instalací"


bez instalacie mozno, ale stahovanie tam bude tak ci tak.....a v suhrne ich mozno spotrebujete aj viac ako keby ste si tu hru stiahli napr zo steamu.
Tomáš Jedno
Tomáš Jedno
Pokusů o opravdu funkční a kvalitní streamování her bylo spoustu, ale všechny zatim skončily nezdarem. Nejdál se asi dostal Playstation Now, kterej se ale taky dost odklonil od původního záměru streamovat PS hry do všech zařízení (asi s vyjímkou XBoxu :)) Hádam, že Gooogle to zařízne dřív, než se to dostane do Evropy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze