Google představil vlastní VR headset Daydream View

2

Rok 2016 se zatím zdá býti rokem virtuální reality a nevyhnulo se to ani Googlu, který představil novou platformu pro VR, Daydream. Nyní spolu s prvním oficiálně podporovaným telefonem ukázal i vlastní headset, který bude dostupný již v listopadu. Přijde ve třech barevných variantách a v balení vždy najdete i pohybový ovladač.

Ačkoliv byly hvězdami tiskové konference telefony Pixel a Pixel XL, nezapomnělo se ani na připravovanou virtuální realitu Daydream. Ta se skutečně blíží, o čemž svědčí i řada nových informací. Trochu překvapivě působí i odhalení vlastního headsetu, který má Google v plánu prodávat již od listopadu. Navíc za velmi příznivou cenu.

Brýle, které sluší

Daydream View je název brýlí pro virtuální realitu Daydream, které se budou prodávat přímo pod značkou Google. Vesměs se stále jedná o stejný princip jako v případě Cardboard. Brýle slouží pouze pro držení telefonu. Tentokrát však v mnohem lepším provedení. Sám Google v prezentaci zmiňoval důležitost pohodlí, které je pro nerušený zážitek nezbytné. Na druhou stranu má však headset přinést i zajímavý vzhled. Tam se Google inspiroval přímo v módním průmyslu.

Hádáte správně, základním materiálem jsou látky. Vedle běžných plastových VR brýlí tak působí poměrně netradičně. Dostupný bude ve třech barevných variantách. Nejprve se začne prodávat v šedé, později přijde i světle šedá a karmínová. Dle dostupných informací se zdá, že nenabídne třetí popruh přes temeno hlavy. Zatímco Samsung tuto možnost nechává volitelnou, protože výrazně zlepšuje stabilitu, Google sází na nízkou hmotnost.

I po nasazení vám uvnitř zůstane dostatek místa pro dioptrické brýle, což je důležité, jelikož headset neumožňuje posun čoček pro zaostřování.

Ovládej pohybem

O novém ovladači jsme rovněž slyšeli již na minulé prezentaci. Nyní jsme spatřili jeho finální podobu a víme, že bude přibalen ke každému kusu Daydream View. Ovladač má vlastní senzory, které zaznamenávají jeho pohyb. Na rozdíl od HTC Vive nenabídne přesné sledování v prostoru, ale dle dostupných ukázek se zdá, že má výsledek vypadat naoko podobně.

Google Daydream

Neslouží jen k ovládání her, ale i aplikací. Snadno s ním můžete ukazovat na položky v menu nebo se přesouvat v Google Street View. Kromě dotykové plochy na něm najdete také dvojici tlačítek. Jakmile v headsetu nebude vložený telefon, snadno ovladač umístíte přímo do brýlí, čímž snížíte pravděpodobnost jeho ztracení.

Daydream View, který obsahuje jak brýle, tak ovladač, pořídíte za 79 $ již v listopadu. Alespoň přes obchody Google Store, Verizon nebo Best Buy. Jak bude set dostupný u nás, zatím nevíme. V přepočtu a s přičtením daně se ale můžeme dostat až na 2300 Kč

Mobilní realita

Google Daydream

Stále však platí, že se o výkon i zobrazení stará přímo telefon. Zážitek se tedy bude velmi lišit podle telefonu, který do brýlí vložíte. Daydream View neobsahuje ani žádné vlastní senzory. Snad jen kromě toho, který přepne telefon do VR režimu, jakmile ho do brýlí vložíte (pravděpodobně NFC). To fakticky znamená různá rozlišení displeje, různě kvalitní senzory i různý výkon. Google však hodlá telefony certifikovat pro použití s platformou Daydream. Pixely jsou v tuto chvíli prvními telefony s označením „Daydream ready“. Ačkoliv požadované minimální specifikace neznáme, již nyní je jisté, že telefony s tímto označením spolehlivě VR zvládnou. Zda se certifikace bude týkat i některých již vydaných zařízení rovněž nevíme.

Důležitý je samozřejmě i obsah. Již nyní Google spolupracuje s řadou vývojářů, kteří připravují své hry a aplikace pro použití ve virtuální realitě Daydream. Nejvíce prostoru pak v prezentaci dostala zážitková aplikace k připravovanému filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Jako základ poslouží i aplikace přímo od Googlu, mezi kterými nechybí filmy, obrázky, Street View a YouTube.

Diskuze ke článku
ANO
To je luxus ..... nekolik tisic za hadroboard ..... plus tri petky za telefon, ktery do toho clovek da, aby mohl sledovat par (mozna i) hodin videa na youtube. A to, ze tam pujde vic telefonu, celkem jasne znamena, ze orezani pixelu uz tak nizkeho rozliseni displeje bude znacne .... opet pod taktovkou toho, ze nevi, co by vymysleli, tak udelaji cardboard z hadroviny .... OMG!
Var-G
Až bude rozlišení displeje na mobilu MINIMÁLNĚ 4K, tak potom si to koupím. Nyný mám VR Box 2. generace a mobil s QHD rozlišením a hra nebo aplikace mě nedokáže "vtáhnout" do děje. Pořád je rozlišení nedostačující a pořád to není ono. Tak za ty 3 roky to snad už bude konečně to pravé.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze