Google Nexus Q: multimediální koule s Androidem

Google na letošním Google I/O 2012 nepředstavil pouze nový tablet a novou verzi operačního systému Android. Novinkou je multimediální zařízení, nazvané Google Nexus Q, který má být konkurencí například i pro Apple TV. Zajímá vás, jak vypadá a co umí?

Jak se zdá, Google se nesnaží konkurovat Apple jen nově představeným tabletem Nexus 7, který je oproti iPadu díky své nízké ceně cílen na co nejširší spektrum uživatelů. Zabrousil i do oblasti multimediální zábavy a vydává svou vlastní verzi „Apple TV“, kterou pojmenoval Google Nexus Q.

Google Nexus Q vypadá na první pohled jako nějaké futuristické zařízení v podobě černé koule. Obsahuje několik portů (optický audio výstup, micro-HDMI, microUSB, výstup na sluchátka, Ethernet port), k internetu ho můžete připojit bezdrátově i přes Wi-fi. Po svém obvodu má 32 různobarevných LED diod, tvořících prstenec, které umí blikat v rytmu hudby, či vytvářet různé světelné efekty. Google Nexus Q je zároveň první hardwarové zařízení, které Google vyvinul kompletně sám. Ze softwarové společnosti se nám tak možná časem stane gigant podobný Applu, který vedle softwaru vyrábí i hardware.

Pro poslech hudby nebo přehrávání filmů se Nexus Q připojuje ke cloudovým službám, které Google poskytuje. Jde o Google Play Music, kam si můžete nahrát až 20 tisíc skladeb nebo ke službě Google Play Movies, kde si můžete na 24 hodin půjčovat filmy (tato možnost zatím není dostupná v ČR). Mělo by být ale možné se pro možnost sledování videa připojit ještě k Youtube.

Google Nexus Q můžete ovládat přímo z telefonu či tabletu s Androidem přes Wi-Fi. A to nejen vy, ale i například vaši přátelé, a to najednou. Ti mohou například na návštěvě na vašem zařízení Nexus Q pustit svůj zakoupený film nebo hudbu. Originální ale je, že se multimédia nestreamují z telefonu či tabletu, ale tato zařízení pouze řeknou Nexusu Q, co má přehrát a ten si mediální soubor stáhne a začne streamovat z cloudu, tedy z Google Play. Nexus Q může být v jednu chvíli ovládán dokonce více uživateli. Každý na něj může poslat své oblíbené filmy, hudbu nebo YouTube videa a ty se zařadí do fronty za soubory dalších uživatelů a následně se přehrají. Nexus Q je tak ideální například na domácí party, kdy může být DJem každý s Androidem. Pokud máte v bytě více zařízení Nexus Q a chcete si přehrát hudbu, můžete si určit, do který Nexus Q bude hrát, případně nechat hrát i všechny. Hudba pak bude dokonale synchronizována a celý byt tak bude ozvučen.

Pokud nebudete chtít využít online streamování, tak si multimediální soubory můžete uložit do 16 GB interní úložné paměti. Samotný hardware přehrávače je postaven na procesoru OMAP 4460, ten je stejný jako u telefonu Galaxy Nexus. Přístroj obsahuje ještě 1 GB paměti RAM. Pro spárování s telefonem či tabletem lze využít NFC a Bluetooth. V Google Nexus Q najdeme jak jinak než Android.

Uvnitř najdeme, mimo hardware starajícího se o streamování dat, i 25W zesilovač. Reproduktory v tomto malém zařízení o průměru 11,6 centimetrů nehledejte. Pokud doma žádné nemáte, můžete si za 399 dolarů pořídit kvalitní reprosoustavu Triad, kterou Google speciálně ke Google Nexus Q prodává.

Do prodeje se Google Nexus Q dostane už v červenci za cenu 299 dolarů, zatím ale pouze v USA. Jen pro srovnání, Apple TV stojí 99 dolarů. Ohledně dostupnosti v České republice zatím nepadlo slovo. Je otázkou, zda u nás lze Nexus Q vůbec čekat vzhledem k nefunkčnosti mnoha služeb Google Play, který se v případě ČR omezuje pouze na aplikace, ale hudbu, filmy, seriály nebo knihy z něj stahovat nelze.

Co na Google Nexus Q říkáte? Líbí se vám? Má za tuto cenu šanci uspět. Dali byste mu přednost před Apple TV?

Zdroje: wired.com, engadget.com

Diskuze ke článku
Oumen
Mě mrzí, spíš teda štve, že u nás je vždycky všechno omezený, nepodporovaný atd. Pak člověk spíš přemýšlí nad tím, jestli to vůbec u nás takovou věc někdy bude moct využívat na plno, místo toho, aby uvažoval o tom jestli si zařízení koupit nebo ne. Mě by se to třeba líbilo mít to doma, ale když u nás nic nefunguje, tak pak nad koupí ani nepřemýšlim..

u nás je vždy bud něco omezené nebo to sem dorazí pozdě :(
Hr3bec
Pokud jsem to pochopil tak jediný stream je z cloudového Googlu? Jen ty placené? Pokud ano tak nevím nevím. Apple TV je za 100 dolačů a to je obrovský rozdíl. A když k tomu přičteme možnost dávání čeho chci do itunes a pak si to streamovat do apple tv tak ani tu použitelnost moc u Nexuse Q nevidím. Ale umí to světelné efekty :.-) Podle mě si to své zákazníky najde, ale na mě to působí tak, že to má funkce které se dobře čtou a maj takový wooow efekt, ale ve finale to nikdo používat stejně nebude....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze