Google Glass: vše o nových brýlích budoucnosti

2

Podívejte se, co všechno nového se měli šanci dozvědět účastníci developer konference Google I/O 2012 v San Franciscu o populárním projektu interaktivních chytrých brýlí Google Glass. Kromě nových informací přinášíme i živé fotografie a videa.

Všechny články o novinkách z Google I/O 2012 - ZDE

Projekt Googlu, zabývající se vývojem futuristických brýlí Glass po tom, co před nějakým časem unikly na povrch nejprve tajné, a později i oficiální informace, vzbudil u všech lidí, kteří se snad jen trochu zajímají o dění ve světě moderní spotřební elektroniky, opravdu velký zájem. Přeci jen brýle, které vám nenápadně promítají všemožný multimediální obsah včetně interakce s okolním prostředím přímo do očí, obsahující i kameru, a které můžete ovládat i pomocí hlasových příkazů, se nevidí každý den, tedy samozřejmě pokud zrovna nesledujete jeden ze sci-fi filmových trháků z budoucnosti vzdálené dlouhé roky vepředu.

Oficiální fotografie hi-tech brýlí Google Glass
Tip: přečtěte si také starší článek - Brýle Google Glass přichází s rozšířenou realitou (video)

O brýlích Glass toho víme už díky několika vyjádřením Googlu a několika uvolněným oficiálním i živým fotkám a videím poměrně dost. Google se ale rozhodl, že využije opravdu velkého hypu okolo celého projektu, a bude pokračovat v mediální masáži i nadále. Nejlepší příležitostí, která se mu mohla naskytnout, je samozřejmě letošní ročník konference Google I/O 2012 v San Franciscu konané minulý týden. Co se tedy novináři na tiskové konferenci vlastně dozvěděli?

Hangout on-air pomocí Glass

Google si připravil uvedení projektu Glass na tiskové konferenci opravdu originálním způsobem. Uprostřed proslovu jednoho z řečníků na pódium nečekaně vstoupil Sergey Brin, jeden ze spoluzakladatelů a vůdčích postav celé firmy, který si mimo jiné projekt Glass vzal právě pod svá křídla a ihned se několika tisíců lidí v San Franciské hale Moscone dotázal, zda jsou připraveni dozvědět se o projektu nějaké nové zprávy. Odpovědí mu byl bouřlivý potlesk, načež se za ním na plátně objevil obraz leteckého pohledu na město.

Sergey Brin s Google Glass předvedl opravdu stylový výstup

Ve vzducholodi, která kroužila několik set metrů nad halou, kde probíhala tiskovka, sedělo několik paršutistů, kteří všichni měli nasazeny brýle Glass, a obraz z nich byl střídavě streamován přímo do sálu pomocí služby Google Hangout (setkání). To ale nebylo všechno, parašutisté ze vzducholodi totiž vyskočili, a v živém přenosu přistáli stálého přenášení seskoku díky Google Glass na střeše haly Moscone, kde předali symbolickou tašku s brýlemi dalším extrémním sportovcům, kteří za pomoci svého náčiní dopravili balíček přímo na pódium k šéfovi Googlu.

Video ze seskoku

Co všechno vlastně brýle umí?

Po divokém úvodu jsme se začali dozvídat zajímavé informace ohledně výbavy brýlí. Uvnitř jejich těla se nachází ve své podstatě ten samý hardware, jako ve většině dnešních smartphonů. Jsou zde tedy umístěny komponenty jako procesor, paměť RAM a další. Vše je soustředěno na pravou stranu brýlí. Najdete tu i všechen další hardware potřebný k ovládání, jako jsou různá pohybová čidla, senzory, mikrofon pro zadávání hlasových příkazů, kamerka, reproduktor a nebo antény s vysílači pro přenos dat. Velice důležitý je samozřejmě také miniaturní displej, na který je promítán veškerý obsah. Ten je posazen ne přímo před oko ale o něco výše nad úroveň vidění tak, aby nezavazel klasickému pohledu.

Obrázky z tiskové konference

Připojení na internet, které je opět dosti důležitým aspektem brýlí Glass by mělo probíhat primárně přes Wi-Fi pomocí registrace okolních hotspotů, ovšem spekulace hovoří i o budoucích verzích s vestavěným 3G/4G modulem. Ovládání brýlí probíhá směsicí různých podnětů. Základem je hlasové ovládání, které doplňuje dotyková ploška určená pro gesta prsty na pravém boku. Brýle by ale měli jít nějakým způsobem ovládat i pomocí smartphonu. Baterie je umístěna přímo za uchem, výrobce však zatím nezveřejnil nic bližšího o jejím typu či kapacitě, což bude ale do budoucna pro zájemce opravdu naprosto klíčová věc.

Masový prodej stále daleko

Sergey Brin měl na scéně tři různé prototypy, které se nelišily zdaleka jen barevným provedením. První verze by měla být bez skel, pouze s malým displejem na pravém oku s obroučky pro to, aby brýle uživateli držely na nose. Druhý typ by v sobě měl mít vložena běžná dioptrická sklíčka, takže lidé se slabším zrakem určitě nebudou mít žádný problém zařízení používat. Poslední typ by měl být určen pro pohyb na slunci, tedy samozřejmě díky zatmaveným sklíčkům s ochranným faktorem proti slunečnímu UV záření.

Brýle Google Glass se budou vyrábět i jako sluneční

Líbí se vám nápad brýlí Glass a uvažujete o tom že by jste si je v budoucnu rádi pořídili? Pak vás musíme zklamat. První várku 1500 kusů brýlí si mohou předobjednat účastníci konference Google I/O 2012 z USA s tím, že jim je výrobce obratem pošle někdy na konci tohoto roku, případně začátkem roku 2013. Jedná se ale pouze o testovací verzi s označením Explorer Edition, za kterou navíc zájemci zaplatí v přepočtu více než 30 000 korun. Finálních prodejních kusů, určených pro běžný prodej na globálním trhu, se tedy nejspíše jen tak nedočkáme. Nutno ovšem dodat, že pokud Googlu do té doby bude opravdu poctivě pracovat na dalších vylepšeních projektu a bude dolaďovat všechny jeho nedostatky, můžeme se ve finále těšit opravdu na povedené zařízení, které může změnit mobilní komunikaci.

Zdroje: engadget.com, slashgear.com, theverge.com

Diskuze ke článku
MX
Dle mého názoru bude největší technický problém výdrž versus velikost baterie a celková hmotnost.
MM
Podle mě s tím budou mít ještě problémy to uvést na trh - jsem zvědavej, kdo si tohle koupí a bude to celej den mít na nose.. další info jsem nalezl v článku: http://www.muzskystyl.cz/google-glass-revolucni-vynalez/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze