GadgetMix: speciální CES edice z Las Vegas

Letošní ročníku veletrhu CES v Las Vegas, který dnes skončil, se nesl ve velké míře v duchu chytrých zařízení. Jako již tradičně kromě nových modelů smartphonů, tabletů, počítačů a další elektroniky se zde ve velké míře ukázaly i nejrůznější gadgety a mobilní příslušenství. Vybrali jsme pro vás některé, které nás zaujaly.

Chytrý kartáč vás naučí správně česat

Tzv. „chytré“ mohou již být i věci, u nichž jste si to až dosud nedokázali vůbec představit. Francouzský výrobce chytré elektroniky pro zdravotnické a fitness potřeby Withings, kterého loni koupila finská Nokia, bodoval na CESu s chytrým kartáčem na vlasy, který zde získal CES Innovation Award.

Na kartáči na vlasy spolupracoval Withings s kosmetickými giganty KerastaseUSA & L'Oréal a jeho celý název tak zní Kérastase Hair Coach. S kartáčem na vlasy se učešete jako s běžným kartáčem. Tento je však prošpikován senzory a dokáže vám toho nabídnout mnohem víc.

Kérastase Hair Coach

Citlivý mikrofon uprostřed česací hlavy poslouchá zvuk vlasů při kartáčování a identifikuje vzory, které se vyskytují například u suchých vlasů, roztřepených konečků nebo u lámavých vlasů. Tříosý siloměr měří sílu aplikovanou na vlasy a na pokožku hlavy. Akcelerometr a gyroskop dále pomáhají analyzovat kartáčovací vzory a počítat tahy kartáčem. Vibrační motorek v držadlu pak signalizuje, pokud je kartáčování příliš energické. Vodivostní senzory sledují, zda je kartáč používán na suché nebo vlhké vlasy. Kartáč je přitom sám o sobě odolný vůči stříkající vodě.

Kérastase Hair Coach

Data, která kartáč získá během česání, jsou odesílána přes Bluetooth nebo Wi-Fi do vašeho smartphonu s Androidem nebo iOS. Doprovodná aplikace bere v úvahu i další klimatické faktory ovlivňující kvalitu vlasů, jako je vlhkost, teplota, vítr a UV záření. Na základě speciálních algoritmů L'Oréalu vám pak nabídne celou řadu informací o kvalitě vašich vlasů a statistiky česání. V případě, že jsou vaše vlasy poškozené nebo algoritmy vyhodnotí, že se češete špatným způsobem, doporučí nápravu a vhodnou vlasovou kosmetiku.

Kérastase Hair Coach

Kérastase Hair Coach se začne prodávat v polovině letošního roku a jeho maloobchodní cena by měla být pod 200 dolary (6 270 Kč s DPH). K dispozici bude v kadeřnických salónech Kérastase a na jeho webu. Kromě toho se bude prodávat i na e-shopu Withings a skrz jeho další distribuční kanály.

Kočárek pro moderní rodiče

Mohlo by se zdát, že na dětském kočárku toho kromě vzhledu a materiálu není příliš co změnit. Americká společnost 4moms se svou novou řadou kočárků moxi cílí na moderní rodiče, kteří již nedají bez technologií ani ránu.

4moms moxi

Kromě moderního vzhledu jsou kočárky moxi doslova prošpikované technologiemi, které napájejí elektřinu generující kolečka. Kočárek je tak zcela soběstačný a ještě vám při procházce skrz USB port nabije váš telefon. Vestavěné senzory pak měří teplotu, uraženou vzdálenost a rychlost, ale kočárek funguje i jako fitness tracker pro rodiče, kterým měří počet kroků a spálené kalorie. Všechny informace se pak včetně času a stavu baterie zobrazují na zabudovaném LCD displeji.

4moms moxi

S kočárkem moxi se nicméně můžete bez obavy vydat na procházku za zhoršené viditelnosti nebo v noci. Výrobce si je vědom, že je důležité nejen vidět, ale i být viděn, a proto kočárky vybavil nejen předními reflektory, které osvětlují cestu, ale i zadními světly.

Vzhledem k výbavě se nicméně nejedná o levnou záležitost. Takový kočárek vyjde na 699,99 dolarů (22 000 Kč s DPH). Produktová řada moxi obsahuje řadu konfigurací, takže je využijí nejen novorozenci, ale i starší sedící děti až do hmotnosti 25 kilogramů. Vybrat si můžete i to, zda mají sedět čelem ve směru jízdy nebo čelem k vám. Kočárky jsou kompatibilní i s řadou dětských autosedaček výrobce.

Nositelný monitor alkoholu na vašem zápěstí

Zvláště řidiči si při konzumaci alkoholu musí dávat dobrý pozor, aby neusedli za volant pod jeho vlivem. BACtrack, který je lídrem v oblasti osobních a profesionálních analyzátorů dechu, přivezl na CES první nositelný monitor alkoholu na světě BACtrack Skyn.

BACtrack Skyn

S BACtrack Skyn na vašem zápěstí získáte přehled o vaší aktuální hladině alkoholu v těle takřka v reálném čase. Uživatel tak může, když vidí rychlý nárůst hladiny alkoholu, včas zpomalit s pitím nebo úplně přestat.

BACtrack Skyn

BACtrack ukázal na CESu dva funkční prototypy. V prvním případě má monitor podobu náramku pro Apple Watch, které také slouží k zobrazení naměřených hodnot. Druhý je pak samostatné nositelné zařízení, které uživatel nosí na zápěstí a synchronizuje s aplikací BACtrack Skyn app ve svém smartphonu.

BACtrack Skyn

Veškerá měření přitom u obou prototypů fungují zcela neinvazivně a není třeba se bát jakéhokoli nepohodlí. Přístroj měří tzv. Transdermal Alcohol Content (TAC), což je množství molekul etanolu, které jsou z těla vylučovány skrz pokožku. Zatímco měření obsahu alkoholu v dechu nebo v krvi změří situaci jen v konkrétním okamžiku, TAC má tu výhodu, že měření probíhá kontinuálně.

BACtrack Skyn

Na trh by se měl BACtrack Skyn dostat ještě v průběhu tohoto roku za dosud nestanovenou cenu. Ještě předtím by měly prototypy projít testy na řadě amerických univerzit včetně Harvardu nebo University of Pennsylvania.

Zdroje: withings.com, nokiapoweruser.com, shop.4moms.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze