GadgetMix: rosnička v lahvi může odejít do důchodu

Dnešní díl našeho pravidelného seriálu o zajímavých gadgetech, které se ucházejí o přízeň na serverech komunitního financování je monotématicky zaměřený. Na své si v něm přijdou všichni amatérští meteorologové, stejně jako ti, kteří jen chtějí vědět, jak bude. Kromě domácí meteostanice vám ukážeme i kapesní měřič větru pro smartphony a tablety.

Vlastní předpověď počasí včetně fotografie oblohy

Většina předpovědí počasí je málo přesná na to, aby vám řekla, jak přesně bude tam, kde bydlíte. Existuje celá řada meteostanic, které vám kromě teploty změří například tlak vzduchu a na jeho základě předpoví, jestli se blíží déšť. Meteostanice BloomSky, která se úspěšně uchází o přízeň na Kickstarteru však jde mnohem dál.

Nejen, že její senzor nepřetržitě sleduje teplotu, tlak vzduchu, vlhkost a množství UV záření, ale disponuje i inovativním dešťovým senzorem, který dokáže odlišit déšť od ostatní vlhkosti. Senzor je však navíc vybavený ultraširokou HD kamerou, která pokrývá záběr o 170 stupních. Kameru ovládá inteligentní fotometrický senzor, který měří intenzitu denního světla, a ta pořizuje od úsvitu do soumraku v intervalech 3 až 5 minut snímky oblohy.

Stanici napájí dobíjecí lithium-iontové baterie, jejíž kapacita vystačí na 20 dní provozu. Je jí však možné vybavit i solárním panelem. Kromě venkovní stanice je k dispozici i vnitřní, který zobrazuje venkovní teplotu a s vysokou přesností měří i vnitřní teplotu a vlhkost.

Všechny naměřené údaje jsou přes Wi-Fi přenášeny do BloomSky Cloudu, odkud k nim má uživatel přístup skrze mobilní aplikaci pro Android a iOS. Nemá však přístup pouze ke svým údajům o počasí, ale BloomSky funguje podobně jako například komunitní navigace Waze. Uživatelé sami vytváří síť meteorologických stanic, ke které mají všichni zapojení přístup.

V rámci limitované nabídky můžete mít jednu venkovní stanici už za limitovanou nabídku 119 dolarů (2 414 Kč), díky čemuž ušetříte rovných 50 dolarů (1 014 Kč) z doporučené maloobchodní ceny. Za 129 dolarů (2 617 Kč), pak můžete mít jednu venkovní a jednu vnitřní stanici a ušetříte přitom 79 dolarů (1 602 Kč). Poštovné vyjde v prvním případě na 25 dolarů (507 Kč) a v druhém případě 35 dolarů (710 Kč). Předpokládané datum dodávky je prosinec 2014.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 28. 7. 2014
  • Požadovaná částka: 75 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 97 040 dolarů (19. 7. 2014 17:00)

Měřič větru do kapsy využívá smartphone

Zajímavým gadgetem, který ocení všichni, kteří potřebují přesné a aktuální informace, jak fouká, jako jsou například vzduchoplavci nebo paraglidisti, je první kapesní přístroj pro měření rychlosti a směru větru Vaavud wind meter V 2.0. Není bez náhody, že jeho kolébkou je zrovna větrné Dánsko. Měřicí přístroj se jednoduše zasune do konektoru sluchátek u smartphonu s Androidem a iOS a spustí se příslušná speciální aplikace.

Vaavud používá optický senzor, který měří 40 000krát za sekundu, takže můžete detekovat i sebemenší změnu v rychlosti otáčení. Rotor je přitom lehce asymetrický, takže dosáhne nejvyššího zrychlení, když je jeho největší část zasažena proudem vzduchu. Z průměrné rychlosti otáčení je odvozena rychlost větru. Srovnáním bodu s největší rychlosti s orientací kompasu, pak umožní určit směr větru.

Stejně jako BloomSky využívá i Vaavud komunitu svých uživatelů, od kterých sbírá naměřená data a přehledně je zobrazuje na mapě. Uživatel tak má k dispozici nejen své údaje, ale i všech ostatních z komunity. Vaavud je kompatibilní v případě iOS 7 nebo vyššího s iPhony 4, 4S, 5, 5C, 5S, iPady 2, 3, 4, iPad Air, iPad mini 1, 2 a iPod Touch 5. generace. U Androidu požaduje alespoň verzi 4.0. Seznam podporovaných smartphonů je však poměrně krátký. Najdete zde Samsungy Galaxy S III, S4 a S5, dále Nexusy 4, 5, Droid RAZR M a HTC One.

V rámci limitované nabídky na Kickstarteru může být Vaavud wind meter váš už za 26 liber (901 Kč), což je o čtvrtinu méně, než kolik bude jeho doporučená maloobchodní cena. Kromě samotného měřiče dostanete i praktické pouzdro z neoprenu, dvě Vaavud samolepky a digitální tapety. Poštovné pak vyjde na dalších 10 liber (347 Kč). Předpokládané datum dodání je stanoveno na prosinec 2014.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 19. 8. 2014
  • Požadovaná částka: 20 000 liber
  • Zatím vybráno: 19 968 liber (19. 7. 2014 17:00)

Zdroje: kickstarter.com, kickstarter.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze