Sony představilo 48megapixelový fotoaparát. Má oslnit videem i nízkou hladinou šumu

38
Sony představilo 48megapixelový fotoaparát. Má oslnit videem i nízkou hladinou šumu
  • Nový fotočip od Sony s označením IMX586 má maximální rozlišení 48 megapixelů
  • Dokáže však sloučením pixelů pořídit i kvalitní noční snímky ve 12 megapixelech
  • Potěší i záznam videa ve 4K rozlišení s 90 snímky za vteřinu

Ještě před několika lety jsme sledovali, jak se jednotliví výrobci přetahovali o prvenství v honbě za megapixely. Zdálo se, že je tato doba již minulostí. Z části to jistě je pravda. Pochybnosti však přináší například i představení nového fotoaparátu IMX586 od Sony, který se chlubí s rozlišení 8 000 × 6 000 pixelů, což je v součtu 48 megapixelů. Chloubou nového fotočipu je bezpochyby velikost jednoho pixelu pouze 0,8 mikrometru. Toto uspořádání je připraveno pořizovat kvalitní snímky v dobrém osvětlení či za denního světla.

Sony IMX586
Sony IMX586 – velikost jednoho pixelu

Jakmile však bude světla ubývat, dokáží se sousední pixely spojit do mřížky 2 × 2, čímž se velikost jednoho pixelu, či chcete-li bodu, zvětší z 0,8 mikrometru na 1,6 mikrometru. Výsledkem má být snímek s minimem digitálního šumu. Kromě fotografování používáme mobilní telefony také k záznamu videa a i zde bude nový čip připraven nabídnout co možná nejlepší výsledky. Dle výrobce dokáže zaznamenat video v kvalitě 2160p (4K) se snímkovací frekvencí 90 FPS. Ve Full HD rozlišení vzroste FPS na 120. Finální produkty čipu IMX586 dorazí k prvním výrobcům již v září 2018. Na přelomu roku bychom se tak možná mohli dočkat prvních telefonů, které nový fotoaparát od Sony využijí.

Sony IMX586
Sony IMX586 – vlevo běžný 12megapixelový snímač, vpravo výsledek 48megapixelového čipu Sony
Diskuze ke článku
Mara Studna
Mara Studna
Tady to vypadá dobře,Sony fotáky umí,avšak budu velmi zvědav,zda Sony tento potenciál v zminované kvalitě nabídne v některé své příští vlajkové lodi.
Blue Sun
Blue Sun
V součtu 48 MPix? Fakt? Nenásobí se spíš ta čísla?
"Velikost jednoho pixelu" pod obrázkem s velikostí snímače?
A pak po mně chtějte, abych si vypnul blokování reklam... ani omylem.
Michal Litecký
Michal Litecký
Čím víc Mpx tím víc Adidas.
Johan Nohaj
Johan Nohaj
Co k tomu dodat?? Su najviac inovativna firma na svete. Len aby to vyuzili, lebo ich marketing naozaj stoji za smejuce sa hovno od Applu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze