Známe detailní specifikace zbrusu nového 7nm procesoru Snapdragon 855

4× aktualizováno
Známe detailní specifikace zbrusu nového 7nm procesoru Snapdragon 855
Fotografie: Qualcomm
  • Podle informací portálu PCMag by se procesor neměl jmenovat Snapdragon 8150, finální název se však dozvíme až na Snapdragon Technology Summitu
  • V AnTuTu dosáhl nový Snapdragon nejvyššího skóre
  • Oproti Snapdragonu 845 se očekává až 20% nárůst grafického výkonu

Aktualizováno 4. 12. 2018

Podrobné specifikace Snapdragonu 855 (dříve označovaného i jako Snapdragon 8150) se dostaly ven pouhých několik hodin před oficiálním představením. Nutno dodat, že minimálně papírově by se mělo o jeden z nejlepších procesorů na trhu, který se dostane do prvních zařízení již v příštím roce. A co konkrétně nabídne?

7nm procesor Snapdragon 855 bude disponovat 4 jádry s taktem 1,8 GHz, která se postarají o nenáročné úkoly. Ve chvílích, kdy si náročné operace vyžádají maximální výkon, začnou pracovat 2 jádra s taktem 2,4 GHz doplněné o jedno jádro s taktem 2,8 GHz. Po grafické stránce se o vše postará nový akcelerátor Adreno 640 s funkcí „Snapdragon Elite Gaming“. Dále Snapdragon dostane do vínku AI koprocesor se speciálními algoritmy pro vylepšení pořízených fotografií a nezapomnělo se ani na na 5G modem s označením X50, případně LTE modem s rychlostí stahování až 2 Gbps.

Přestože se tedy de facto jedná pouze o sedmijádrový procesor, výkonem se vyrovná i těm nejvýkonnějším osmijádrovým konkurentům. Vůbec poprvé bude na palubě nového Snapdragon procesoru také dedikovaná neurální jednotka sloužící pro AI výpočty.

Aktualizováno 29. 11. 2018

Podle posledních informací by se nejvýkonnější procesor od Qualcommu neměl jmenovat Snapdragon 8150. Portál PCMag tvrdí, že označení „sm8150“, ze kterého bylo odvozeno Snapdragon 8150, je pouze kódové označení a nikoliv finální název. Nový procesor se bude pravděpodobně jmenovat Snapdragon 855, nikoliv Snapdragon 8150. Na to, jaké označení si první procesor s podporou 5G sítí doopravdy ponese, si počkáme do příštího týdne, kdy bude představen na události Snapdragon Technology Summit.

Aktualizováno 26. 11. 2018

Jelikož prozatím nedošlo k odhalení budoucího vlajkového procesoru od Qualcommu, musíme se spoléhat na spekulace. Ty nyní přinesl Twitter účet Ice Universe. Jde o konkrétnější informace o jednotlivých jádrech. Očekávat máme 4 jádra Kryo Silver s mezipamětí 128kB běžící na taktu 1,8 GHz. Další tři jádra Kryo Gold s mezipamětí 256 kB s taktem až 2,419 GHz. A nakonec to nejvýkonnější jádro Kryo Gold s mezipamětí 512 kB a maximální frekvencí 2,841 GHz.

Aktualizováno 23. 11. 2018

Qualcomm vybraným novinářům rozeslal dárkový balíček s pozvánkou na jeho výroční technologickou konferenci, která bude probíhat od 3. do 7. prosince na Havaji. Právě tam se očekává představen nového vlajkového procesoru, který by měl nést označení Snapdragon 8150. První informace by dle dřívější tradice měly být uvolněny již 4. prosince, podrobnější specifikace pak hned následující den.

Qualcomm Snapdragon 8150

Původní informace z 15. 11. 2018

Příchod nového nejvýkonnějšího procesoru od Qualcommu je již takřka na spadnutí. Naznačují to úniky skrze benchmarky, ve kterých se objevuje procesor Snapdragon 8150. V AnTuTu se zaskvěl výsledkem 362 292 bodů, čímž překonal nejen Kirin 980 od Huawei (273 923 bodů), ale také Apple A12 Bionic s výsledkem 353 210 bodů.

Snapdragon 8150 má přijít s méně tradičním sestavením, kdy budou jádra seskládána jako 1 + 3 + 4. V praxi to znamená, že bude nasazeno jedno velmi výkonné jádro typu Cortex-A76 s taktem 2,84 GHz, tři středně výkonná jádra opět typu A76 s taktem 2,4 GHz a čtyři úsporná jádra Cortex-A55 s taktem 1,78 GHz.

Za vyzdvihnutí stojí také výsledek grafiky ohodnocený 156 328 body, což je přibližně o 20 % více, než čeho dosahuje současná grafická akcelerace Adreno 630 v Snapdragonu 845. V tuto chvíli máme k dispozici pouze informace skrze benchmarky a je možné, že se jednotlivé hodnoty budou ve finále mírně lišit. Lze však počítat s tím, že procesorem Snapdragon 8150 bude vybaveno mnoho špičkových smartphonů v roce 2019.

Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Každoročná naháňačka na mačku a myš.
Ešte by ma zajímalo keď používam telefón na volanie, správy, instagram, YT, navigáciu, Spotify a podobne, že na koľko % vyťažím svoj procesor. Lebo pochybujem, že niekto ako ja využije ten procesor na 100% možno tak na 25%. Ale chápem, že výkon bude zohrávať úlohu pri videu a kamere ale v podstate by som povedal, že dnešný výkon je nad hranice toho čo ľudia potrebujú a v telefónoch využijú. Pri Apple chápem, že výkon má význam pretože sw by mal bežať svižne aj na 4 roky starom telefóne. Ale pri Androide kde výrobca pošle max 2 aktualizácie mi to nedáva zmysel aby bol výkon takto predimenzovaný.
Ale viem, že marketing je tiež to čo predáva.
Lukáš
To bude pěkná bestie, utáhne to i plně naloženou vlečku! :-D Stejně člověk reálně využije tak max. "10%" potenciálu..
Kim
No jsem zvědavý jak na tom bude ten nový exinos od samsungu když snapdragon bude jen v usa asi pokud to bude jako do teď
Mio
Na 100% sa to ani využiť nedá bo po pár minútach sa začne prehrievať a spustí sa throttling :)
Ale šak to čo popisuješ sa deje bo všetkých segmentoch, reklama predáva a drvivá väčšina populácie technológiám aj tak nerozumie, pre nich je jediný zrozumiteľný údaj číslo, ktoré je možné porovnať s konkurenciou a kto má väčšie čísielka, ten predáva :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze