Forbes otestoval funkci rozpoznávání obličeje vs. 3D model hlavy za 10 tisíc korun

2
Forbes otestoval funkci rozpoznávání obličeje vs. 3D model hlavy za 10 tisíc korun
Fotografie: Apple.com
  • Odborník na kyberbezpečnost doporučuje používat bezpečný PIN kód a heslo
  • K účelům testování byl vytisknut speciální 3D model hlavy jednoho z redaktorů v hodnotě 10 tisíc korun

Bezpečnost smartphonů ušla od svého zrodu již hodně dlouhou cestu. V průběhu let postoupila od jednoduchých PIN kódů přes čtečky otisků prstů až po rozpoznání oční duhovky nebo rovnou celého obličeje.

Poslední jmenovaný způsob zabezpečení se stal velmi oblíbeným pro svou rychlost a pohodlnost. Kvalita a spolehlivost rozpoznávání obličeje se však u různých výrobců může podstatně lišit. Tuto technologii se tak rozhodli otestovat v magazínu Forbes, k čemuž nechali vytisknout speciální 3D model hlavy jednoho z redaktorů.

Forbes rozpoznání obličeje
3D model hlavy vyšel přibližně na 10 tisíc korun.

Tvorba modelu hlavy zabrala celé tři dny a její cena se vyšplhala na 10 tisíc korun. Mezi pěti smartphony, jež dostaly za úkol falešný obličej od toho pravého, se vyskytl Samsung Galaxy S9, Note8, LG G7, OnePlus 6 a Apple iPhone X.

Nejhůře z testovaných dopadlo OnePlus 6, který „rozpoznal“ falešný obličej hned napoprvé. Podstatně lepších výsledků dosáhlo LG G7, Samsung Note8 i Galaxy S9. U těchto tří smartphonů bylo potřeba si nejprve „pohrát“ se světlem a úhlem, pod kterým telefony falešný obličej snímaly. Při zapnutí kontroly oční duhovky, která je dostupná u Samsungu S9 a Note8, pak k oklamání nedošlo vůbec.

Nejlépe ze srovnání vyšel iPhone X, který neskočil na návnadu a plastický obličej během testování chybně nerozpoznal. Apple se chlubí tím, že v průběhu vývoje funkce FaceID spolupracoval s hollywoodským studiem, které pro tyto účely vytvářelo realistické napodobeniny obličejů, na kterých bylo Face ID testováno. Odborník na kyberbezpečnost, Matt Lewis, však doporučuje nepodceňovat bezpečný PIN kód a heslo. Biometrické údaje totiž podle něj může kdokoliv s dostatkem času a zdrojů napodobit.

Diskuze ke článku
Collin
Jojo, už vidím jak někdo vynakládá 10k na něco takového aby se mi do telefonu podíval jaké porno sleduji. To už je jednodušší čumět přes rameno na heslo. :'D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze