Facebook zřejmě převezme za miliardu dolarů komunitní navigaci Waze

4

Facebook finišuje jednání o převzetí izraelské společnosti Waze, která stojí za stejnojmennou komunitní navigací. Ta je založena na sběru sběru dat z GPS od přibližně 45 miliónů uživatelů ve 110 zemích včetně České republiky. Hodnota akvizice by podle izraelského serveru Calcalist mohla dosáhnout až miliardy dolarů.

Podle reportéra Calcalistu Assaf Gilada trvají jednání mezi Facebookem a Waze přibližně půl roku a nyní se již dostaly do pokročilé fáze. Facebook si od získání Waze, za který by mohl zaplatit mezi 800 milióny až jednou miliardou dolarů, slibuje, že posílí svou pozici v mobilních zařízeních. Ostatně za stejným účelem koupil loni v dubnu, také za miliardu, populární službu na sdílení fotografií Instagram.

Tomu, že má Facebook o Waze skutečný zájem, naznačuje i jeho launcher pro Android Facebook Home, kde má Waze prominentní pozici. Obě firmy spolupracují již od října 2012, kdy se v aplikace Waze objevila možnost sdílet svou jízdu s přáteli na Facebooku.

Waze sbírá v realném čase data z GPS svých uživatelů, ze kterých vytváří mapy, ale i shromažďuje dopravní informace, které mezi sebou uživatelé sdílejí. Jen v roce 2012 sdíleli řidiči 90 miliónů záznamů a ujeli 9,66 miliard kilometrů. Kromě toho za loňský rok provedlo 65 tisíc editorů map 500 miliónů úprav map, které reflektovaly 1,7 miliónů změn na zemi.

Ještě na začátku tohoto roku měl Waze přibližně 36 milionů uživatelů. Potom, co se v lednu začaly objevovat zvěsti o tom, že o něj má zájem Apple, se jejich počet zvýšil na 40 miliónů v únoru. Dnes jich má přibližně 45 miliónů a trend naznačuje, že jen letos by se jejich počet mohl z původních 36 milionů zdvojnásobit.

Stáhnout Waze

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroje: thenextweb.com

Diskuze ke článku
cqs
Dúfam, že kachna. Waze (bez napojenia na FB) aktívne používam a táto zpráva ma dosť podráždila, kedže sa dá predpokladať, že FB do Waze nič dobrého neprinesie. Cuckerberg si bude musieť dávať veľký pozor, aby si neznepriatelil korektorov máp a ďalších prispievateľov. Ale to už určite medzi komunitou panuje dosť negatívna nálada, pracovať zadarmo pre FB, to by si asi mnohí rozmysleli ak by vedeli..

A mimo to, vie mi niekto vysvetliť ako môže mať komunitná navigácia s pár vychýtávkami hodnotu 1miliardy $ ? Svet sa už nadobro zbláznil?

OnkelPony
Přesně tak, jsem dlouholetým uživatelem, editorem a managerem několika oblastí. Waze je super. Ovšem přestávám s editací, dokud se situace nevyjasní. Jakmile bude Waze prodáno tomu zku*venci, přestávám ho používat pa propagovat...
Marek
Pánové vaše starosti bych chtěl mít :D
cqs
Vzhľadom k tomu, že navigácia v telefóne je jedna z mála vecí kedy mi smartfoun v kapse dáva zmysel, tak nemám z toho radosť. Ale, že by som kôli tomu nespával to zas určite nie

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze