Facebook upustí od automatického rozpoznávání obličejů a smaže související data

Facebook upustí od automatického rozpoznávání obličejů a smaže související data
Fotografie: Nate Johnston, unsplash.com
  • Facebook uměl podle nahraných dat rozpoznat, kdo se nachází na fotografiích a videích
  • Od roku 2019 byla služba dostupná jen na vyžádání
  • Nyní ji sociální síť vypne zcela a smaže i související data týkající se asi miliardy uživatelů

Byla to jedna funkcí sociální sítě Facebook, která budila kontroverze už od svého zavedení. Chytré algoritmy se z vámi nahraných profilových snímků a označení na jiných fotografiích naučila rozpoznávat váš obličej. Posléze vám tak mohla mohla chodit upozornění, že někdo nahrál nové snímky nebo video, na kterých se objevujete. Podobně fungovala i funkce automatického označování na fotografiích.

Po sérii soudních sporů přešel Facebook na verzi „opt-in“, což znamená, že uživatel musel s rozpoznáváním výslovně souhlasit. To udělala podle posledního vyjádření Facebooku asi třetina jeho uživatelů. I pro ně však tato volba během následujících týdnů zmizí a Facebook vymaže i všechna data, která pro rozpoznávání používal – podle odhadu to může být více jak miliarda tváří. Jako vedlejší efekt přestane systém pro nevidomé oznamovat, kdo se na dané fotografii nachází.

Společnost Meta, pod kterou Facebook spadá, se tak snaží získat plusové body, zatímco sílí hlasy volající po regulaci sociálních sítí, zvláště pak těch velkých. Je ale také pravděpodobné, že ještě dříve přijdou na řadu zákazy používání systémů, které používají biometrické rozpoznávání uživatelů pro jejich identifikaci. Jsou totiž zatíženy nejrůznějšími problémy, zneužíváním, a tak od nich dávají ruce pryč i další velké společnosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze