Facebook pro iOS je od základu přeprogramován a 3x zrychlen

3

Také už vás štvala pomalost aplikace Facebook pro iOS? I na iPhone 4S či novém iPadu byla mnohdy velmi pomalá, což značně snižovalo uživatelský komfort při jejím používání. Vývojáři z Facebooku si toho byli samozřejmě vědomi a rozhodli se aplikace kompletně od nuly přepsat. Výsledek je ohromující.

Příjemným překvapením na konec prázdnin je pro iOS uživatele aktualizace aplikace Facebook. Nepřináší sice žádné zásadní nové funkce, ale vývojáři se ji rozhodli kompletně od nuly přepsat. Předtím běžela na HTML5, nyní je to již nativní iOS aplikace, naprogramovaná v objektovém jazyku C (Objective-C). Výsledkem toho je až trojnásobné zrychlení, kterého si prostě nejde nevšimnout.

Zrychlil se mimo jiné start aplikace, scrollování v seznamu příspěvků a nahrávání vlastních fotografií, což byly tři "nejbolavější" místa, co se rychlosti týče.

Srovnal jsem Facebook pro iOS na iPhonu 4 s Facebookem pro Android na telefonu Samsung Galaxy S II, iOS verze měla co do rychlosti jednoznačně převahu. Dříve tomu bylo naopak.

Mimo zvýšení rychlostí bylo lehce pozměněno grafické uživatelské rozhraní, jedná se ale spíše jen o drobnější změny, kterých si na první pohled ani nevšimnete. Jednou takovou změnou je například prohlížení obrázků, kdy pro návrat zpět do seznamu příspěvků nemusíte mačkat tlačítko zpět, ale stačí přejet po obrázku prstem směrem dolů. Toto verze pro Android neumí.

Abychom ale jen nechválili, tak je zde jedna věc, která se nebude líbit některým uživatelům iPhone. Při psaní příspěvku už se při otočení telefonu nezmění orientace displeje, čili nemůžete využít větší softwarovou klávesnici. Příspěvky musíte psát vždy ve standardní vertikální poloze.

Co na nový Facebook pro iOS říkáte? Všimli jste si zvýšení rychlosti?

Facebook pro iOS stahujte zdarma na App Store

Diskuze ke článku
Daniel Nagy
Rýchlosť som si všimol. Aj keĎ som sa na svojom iPade odhlasoval predtým tak som musel niekedy aj 10s počkať, teraz ani sekunda. Proste je to rýchlejšie.
lest
I Android by to potřeboval

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze