Externí čtečka microSD karet pro Android ve vývoji na Kickstarteru

7

V posledních letech nás výrobci stále častěji zahrnují mobilními telefony a tablety, které nedisponují slotem pro paměťové karty, které přitom často dokážou významně rozšířit často velmi nízké kapacity vnitřních úložišť. Naštěstí dvojice geeků z Kalifornie hodlá tento problém již brzy úspěšně vyřešit.

Znáte Kickstarter? Pokud náhodou ne pak vězte, že se jedná o službu, která vznikla za účelem podpory nově vznikajících, zajímavých projektů prakticky ze všech oblastí lidské činnosti prostřednictvím systému příspěvků od náhodných dárců, kterými se může stát úplně každý. Vtip je v tom, že nemusíte darovat žádné horentní sumy, ale klidně i pouze několik dolarů. Podpoříte tak autory daného projektu, kteří se tak alespoň o kousek posunou blíže k realizaci svého snu a navíc téměř vždy získáte i nějakou tu zajímavou odměnu.

Za vším jsou chytré hlavy z Ameriky

„Hello world! You like your Nexus tablet but you hate the fact that it doesn't have a built-in SD card reader for storage expansion?“. Tak přesně začíná popis na profilu pár dní starého projektu, který se nedávno právě na Kickstarteru objevil. Stojí za ním dva mladíci, bratři jménem Andy a Rich ze San Matea v Kalifornii v USA. Jejich cílem je vytvoření externí čtečky paměťových karet standardu microSD. Podle svých slov již s vývojem pokročili do finální fáze, ale potřebují základní kapitál 5 tisíc dolarů (asi 100 tisíc korun) na rozjetí výroby.

Andy a Rich, autoři projektu Mini MicroSD Reader for Android Smartphones & Tablets

Zatím to vypadá, že úspěšnost jejich projektu bude větší, než možná sami původně čekali. I přes to, že na nasbírání výše uvedené částky vyčlenili časový limit jednoho měsíce, již totiž v době psaní článku asi 1500 lidí přispělo přes 18 tisíc dolarů, tedy v přepočtu necelých 355 tisíc korun. Vysokému zájmu ze strany uživatelů internetu se však nelze divit. Už za příspěvek relativně malého obnosu 12 dolarů, asi 240 korun totiž na oplátku obdržíte jeden finálního prodejního kousku čtečky. V ceně je navíc i poštovné do celého světa.

Jak to vlastně funguje?

Nyní si pojďme krátce říci, jaké je obecné technické pozadí celého projektu. Čtečku paměťových karet asi již ve svém životě většina z vás viděla. Jedná se o zařízení, do kterého se z jedné strany vloží daný typ karty a z druhé strany se pak připojí k počítači prostřednictvím USB portu. Prakticky stejně bude fungovat i nová čtečka o které si zde dnes píšeme s tím rozdílem, že na druhém konci nebude klasický, velký USB konektor, ale pochopitelně jeho menší varianta microUSB, která je dnes standardem jak u smartphonů tak i u dotykových tabletů.

Pokud tedy vlastníte například mobilní telefon Xperia P od Sony, který nabízí od základu pouze flashové úložiště s kapacitou 16 GB, můžete si díky novému gadgetu tuto kapacitu rozšířit až o 32 GB. To ale platí pouze pro typ karet microSDHC. Pokročilejší karty SDXC, které se připravují ve velkém vstoupit na trh, budou totiž vyráběny s kapacitou až neuvěřitelné 2 TB (2000 GB). Pokud tedy výrobci budou rozumní co se týče hardwarové podpory, prakticky nám odpadnou věčné starosti ohledně nedostatku paměti.

Problémy s kompatibilitou

Největším problémem při vymýšlení čtečky bylo podle autorů najít USB čip, který úspěšně spolupracuje alespoň s těmi nejrozšířenějšími telefony a tablety (rozumějte čipovými sadami) současnosti. V některých případech je dokonce jedinou cestou root telefonu (odemknutí ochrany výrobce => práva "super uživatele") a instalace určitého dalšího potřebného softwaru nebo instalace konkrétní custom ROM s neoficiálním kernelem a dalšími úpravami například od skupiny CyanogenMod. U takovýchto úprav však existuje riziko ztráty záruky, takže doporučujeme se předem detailně informovat o všech úskalích na specializovaných serverech. Výčet zařízení, na kterých již byla čtečka s úspěchem otestována najdete v seznamu níže.

  • Třída 1 (podpora od základu): Samsung Galaxy S II, S III, Note, Note 2, Galaxy Tab 2, Motorola Razr M, Razr HD, Razr Maxx HD, HTC One X+, Evo 4G LTE, Droid DNA, Sonic View N710, tablety s chipsety RockChip a AllWinner
  • Třída 2 (root + instalace potřebného SW): Samsung Galaxy Nexus, Google Nexus 7 a Nexus 10
  • Třída 3 (potřeba pokročilé úpravy): Nook Color, Amazon Kindle Fire (původní verze, nikoliv Fire HD)

Design: malá a lehká krabička na klíče

Ve finální fázi vývoji čtečky se oba Američané soustředili také na designové provedení, které bývá často velký podíl na úspěchu podobných gadgetů. Jak můžete vidět na přiložených obrázcích, čtečka je menší než obyčejná „flashka“ a díky minimální hmotnosti několika gramů půjde bez problému nosit například na klíčích, k čemuž také slouží malý otvor v dolním levém rohu. Chybět by dále neměla například ani malá LED dioda pro signalizaci připojení. Autoři se v neposlední řadě chlubí i tím, že čtečku bude možno připojit k zařízením s různými ochrannými pouzdry, až do tloušťky 2 mm. Hotový výrobek, který vidíte na obrázcích, bude ve skutečnosti po několika úpravách zejména co se týče laku ještě o něco hezčí než nyní.

Úspěch či neúspěch, to je oč tu běží

Co dodat na závěr? Aktivitu obou šikovných vývojářů určitě velmi vítáme a budeme ji nadále bedlivě sledovat. Jeden kousek jejich chystané čtečky jsme již do redakce také objednali a ihned jak dorazí vám také přineseme dojmy z jeho používání na různých zařízeních. Na druhou stranu se trošku obáváme toho, jestli se jejich záslužná aktivita nedočká většího úspěchu. Velcí výrobci by totiž mohly snadno podporu jejich výrobku z jakýchkoliv důvodů ve svých přístrojích zakázat, což by vedlo k tomu, že by byl prakticky k ničemu. Doufejme ale, že se tak nestane a budeme si moci v přechodném období, než paměťové čipy s vyššími kapacitami nezlevní natolik, že již podobných gadgetů nebude třeba, užívat možnosti rozšíření základního úložiště.

TIP! Zajímají vás podobné hračičky a gadgety určené pro mobilní zařízení? Pak zkuste sledovat náš pravidelný seriál GadgetMix. Naposled jsme se v něm věnovali například robotické kouly pro prezidenta a magneťáku z lepenky.

Zdroje: kickstarter.com

Diskuze ke článku
René
To vypadá zajímavě,hodně lidí by to ocenilo včetně mě :)
mino
Na DX sú také za pár dolárov
Aiden
Viva la Geeks :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze