Nové UFS karty od Samsungu: SSD rychlosti ve vaší kapse

1

Rozšiřování paměti pomocí microSD karet má své pro a proti, ale všichni se určitě shodneme na tom, že čím víc volné paměti, tím lépe. Navíc začíná být stále důležitější nejen velikost úložného místa, ale hlavně jeho rychlost, které je například u ukládání 4K videí naprosto rozhodující. Samsung proto vydává novou sérii UFS paměťových karet o velikosti 256 GB a s neskutečnou rychlostí 530 MB/s.

TIP! Samsung Galaxy S8 by měl nakopnout VR, nabídne 4K displej

UFS karty od Samsungu

Samsung se do toho opravdu pořádně opřel a jeho nové UFS (Universal Flash Storage) paměťové karty vypadají opravdu slibně. První karta tohoto formátu bude mít nemalých 256 GB a svou rychlostí čtení 530 MB/s je 5krát rychlejší než i ty nejlepší současné microSD karty a přibližuje se tak spíše SSD úložištím, na která jsme zvyklí u notebooků a PC. Samozřejmě ani rychlost zápisu nezklame, jelikož ta se pohybuje okolo 170 MB/s, což je až 3krát rychlejší.

Jihokorejský výrobce se navíc nechal slyšet, že naměřené hodnoty pro náhodné čtení/zápis (hodnota pro čtení a zápisu malých, náhodně umístěných souborů) dosahují ještě více ohromujících výsledku. Nejnovější UFS karta by měla dosahovat při náhodném čtení hodnoty 40 000 IOPS (Input-output Operations Per Second), což je 20krát rychlejší než u typických microSD karet a při náhodném zápisu dosahuje hodnoty až 35 000 IOPS, která je dokonce 350krát vyšší.

Otázkou stále zůstává, kdy se dočkáme podpory této technologie v prvních zařízeních a hlavně také jaká bude cena. Sluší se také zmínit, že i když UFS značně připomíná microSD karty, můžete si všimnout jiného rozložení pinů, takže tyto dva formáty rozhodně nebudou navzájem kompatibilní. Už se však rozhodně těšíme na budoucí oznámení týkající se této nové technologie a můžeme jen doufat, že právě brzy oznámený Galaxy Note 7 od Samsungu bude první vlaštovkou podporující tyto bleskově rychlé karty.

Zdroje: samsung.com, pcworld.com, zdnet.com