Exprezident Trump se bude soudit o svůj účet na Twitteru

1
Exprezident Trump se bude soudit o svůj účet na Twitteru
Fotografie: Darren Halstead, unsplash.com
  • Trump požádal o předběžné opatření soud na Floridě
  • Spojil ho s žalobou proti tamnímu zákonu o sociálních sítích
  • V obou případech má však nízké šance na úspěch

Twitter byl pro Trumpa oblíbeným komunikačním kanálem. V době svého úřadování publikoval i desítky příspěvků za den a tento stručný nástroj pro vyjadřování na malém prostoru byl jeho srdci bližší než televize nebo jiná média. Tato oboustranně výhodná spolupráce ale dostala po volbách povážlivé trhliny. Trump začal pomocí sociálních sítí šířit konspirační teorie o ukradených volbách, což vyústilo až v doživotní zákaz.

Následovala snaha přesunout se na jiná média, mezi kterými měla být i úplně nová sociální síť, k jejíž realizaci však nikdy nedošlo. I proto to exprezident zkouší u soudu. Na Floridě podal žádost o předběžné opatření a rovnou ji spojil proti tamnímu zákonu o sociálních sítích, který se snažil regulovat jejich činnost a který ještě nevstoupil v platnost. Argumentem je v obou případech první dodatek americké ústavy, který zaručuje svobodu projevu. Jelikož se Twitter stal hlavním místem politické debaty, jakékoli zasahování soukromých firem je bezprecedentní a potenciálně nebezpečné pro vývoj americké demokracie.

Co se floridského zákona týče, engadget.com připomíná, že je jeho platnost pozastavená soudem, hlavně pak kvůli vágním a nejasným formulacím. Trumpova žaloba v této věci je tak prakticky bezpředmětná a z toho důvodu bude nejspíš zamítnuta. Co se jeho osobního účtu týče, ani tady nevidí analytici příliš šancí na úspěch.

Diskuze ke článku
Martin B.
Martin B.
Trump by si mal v prvom rade opat a tentokrat poriadne precitat ten spominany prvy dodatok ustavy. Mozno by bol velice prekvapeny, co sa v nom presne pise...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze