Exkluzivně: první dojmy a video BlackBerry Torch 9860

1

Oslovily vás smartphony s velkým dotykovým displejem? Potom zbystřete své smysly, protože RIM vyrobil své první čistě dotykové BlackBerry - model Torch 9860. A my vám exkluzivně přinášíme první dojmy z této zajímavé ostružinky společně s živými fotografiemi a komentovaným video-pohledem.

A proč píšu, že se jedná o první čistě dotykové BlackBerry? Předchozí modely Storm a Storm 2 totiž neměly jen tak ledajaký dotykový displej. Byl vybaven technologií SurePress což prakticky znamená, že pod displejem jsou schovaná tlačítka a ovládání tak bylo vskutku přesné. Uživatelé si však tento koncept neoblíbili do takové míry aby se dál vyvíjel, a tak RIM vyrobil své první čistě dotykové BlackBerry. Podívejme se společně na BlackBerry Torch 9860.

Oficiální fotografie BlackBerry Torch 9860

Koukněme se nejprve na design BlackBerry Torch 9860. Troufám si tvrdit, že RIMu kvůli tomuto modelu rozhodně nehrozí žádné soudní tahanice. Je jasně vidět, že ještě je spousta cestiček, kudy mohou výrobci kráčet. Co vás na modelu zaujme jako první je jistě velký dotykový displej. Ten je vůbec největší v historii BlackBerry, má úhlopříčku 3,7 palce, rozlišení pak činí 800×480 pixelů, na které jsme u podobných displejů už zvyklí. Ačkoliv je to pouze klasické TFT, jeho jas a kontrast je skutečně skvělý. Bohužel jsem neměl možnost přímého porovnání například s AMOLED displejem, myslím si ale, že by rozdíl nebyl nijak zvlášť patrný.

I přes svou větší velikost skvěle padne do ruky

Displej je kryt tvrzeným sklem, které se na horní a spodní hraně elegantně zaobluje až téměř k zádům přístroje. Záda jsou ostatně další z prvků, které vás na modelu Torch 9860 jistě zaujmou. Ve středu jsou lehce prohnutá a z profilu tak vypadá telefon velmi zajímavě. Samotný zadní kryt je kovový a kolem těla přístroje se line stříbrná, kov imitující lišta. Rozměry telefonu jsou poněkud větší než jsme u BlackBerry zvyklí, konkrétně 120×62×11,5 milimetrů. Do ruky však padne velmi dobře a potěší také příjemná hmotnost 135 gramů.

TIP! Přečtěte si naše exkluzivní preview BlackBerry Curve 9360

Největší novinky na nás čekají uvnitř zařízení. BlackBerry Torch 9860 totiž dostal do vínku nejnovější verzi operačního systému BlackBerry 7, který pohání nový procesor o taktu 1,2 GHz a pomáhá mu celkem 768 MB paměti RAM. Díky tomu je celé prostředí opravdu velmi rychlé a nesetkáte se naprosto s žádným škobrtnutím. Ovládání je velmi pohodlné, dotykový displej reaguje přesně a jeho citlivost si můžete sami upravit. Potěší zachování pětice ovládacích tlačítek pod displejem, kdy zejména při prohlížení internetu v režimu na šířku přijde kurzor ovládaný optickým trackpadem skutečně vhod.

Baterie je ukryta pod zadním plechovým krytem

Samotný prohlížeč je také jednou z novinek, které nový OS přináší. Podporuje plně HTML 5 a myslím, že v této fázi již dokáže konkurovat prohlížečům ostatních platforem. Další z novinek v novém OS je například také podpora NFC, bohužel Torch 9860 se touto technologií pochlubit nemůže. Pod zadním krytem se bohužel nenachází anténa, ale pouze přístup k baterii o kapacitě 1230 mAh, SIM kartě a paměťové kartě.

BlackBerry Torch 9860 – první pohled

BlackBerry Torch 9860 na nás opravdu zapůsobil. Jedná se o skvěle zpracovaný smartphone s dostatkem výkonu. Osobně bych si ho nekoupil, protože preferuji hardwarovou klávesnici, ale pro někoho, kdo má rád dotykové displeje by to opravdu mohla být zajímavá volba. Co říkáte na novou ostružinku?

Technické parametry BlackBerry Torch 9860

Kompletní specifikace
Konstrukce120 × 62 × 11,5 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 920), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8655, CPU: 1×1,2 GHz
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémBlackBerry OS 7
Akumulátor1 230 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011, ?
Diskuze ke článku
Pepa
Chtel bych se zeptat, co znacila ta bliikajici dioda v trackpadu? ?je to stavova? Nebo pai upozornuje na zmeskane hovory, pripadne vybitou baterii? Telefon vypada hodne dobre a i ta zada-to je opravdu kus kovu! Co se mi ale moc nelibilo je, ze ta dioda je osklive nevycentrovana, nebo tam je jeste nejaka, coz byl duvod, tohoto umisteni.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze