Evropský parlament má jasno, snadno vyměnitelné baterie budou brzy povinností

8
Evropský parlament má jasno, snadno vyměnitelné baterie budou brzy povinností
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • K výměně baterie nemají být potřeba žádné specializované nástroje
  • Nařízení má vstoupit v účinnost od roku 2027

Zatímco v minulosti byly snadno vyměnitelné baterie naprostým standardem a pro jejich výměnu stačilo odejmout zadní kryt telefonu, dnes se s touto možností setkáváme již jen u těch nejlevnějších modelů. A ačkoliv je na trhu rovněž několik „rebelů“ jako třeba Nokia s jejím modelem G22, kde lze baterii rovněž uživatelsky vyměnit (ačkoliv ne tak jednoduše, jako kdysi), většina smartphonů má (například i kvůli zvýšené odolnosti) konstrukci, jež nic takového neumožňuje. Dle rozhodnutí Evropského parlamentu by se však v rámci nadcházejících let měl způsob vyměňování baterií u telefonů výrazně změnit.

Evropský parlament se rozhodl, že snadno (uživatelsky) vyměnitelné baterie se stanou v budoucnosti standardem. Termín „snadno“ pak znamená, že k jejich výměně nebudou potřeba žádné speciální nástroje. Pokud se do roku 2027 nic nezmění (od tohoto roku má být výše zmíněné vyžadováno), čekají zřejmě výrobce smartphonů poměrně velké změny v oblasti designu.

Vyměňujeme baterii Nokie G22, zvládnete to taky?

Mobily jsou dnes obvykle konstruovány jako tzv. sendvič, tedy rám, sklo displeje a záda, přičemž pro jejich rozdělání je zpravidla nutná horkovzdušná pistole či speciálně tvarovaná přísavka, aby nedošlo k poškození zadního krytu. Díky tomu rovněž vypadají dnešní smartphony mnohem líbivěji, mohou být tenčí a lehčí, ale také nabídnou zvýšenou odolnost proti prachu a vodě. Zachovat tyto aspekty bude s chystanou změnou velmi obtížné, ne-li zcela nemožné, výrobci však stále mají alespoň několik let na to, aby vymysleli, jak se s požadavkem EU vypořádají.

Diskuze ke článku
Standa Jandečka
Standa Jandečka
Vrátíme se např.k Samsugu S5 neo. Baterie šla vyměnit, byl odolný a šlo přikoupit i pak s velkou baterkou....
Janek Fanek
Janek Fanek
Záležitost výměny baterií byla předmětem zájmu evropské komise již před několika lety. Tehdy EU couvla před výrobci OEM, nyní se k záležitostí znovu vrací. Z ekologického hlediska je to správné stanovisko, z technického hlediska je to realizovatelné, viz několik výrobků určených pro složité podmínky, které splňují nejtvrdší normy použití. Samozřejmě dizajn musí být jiný, tudíž buď chci šperk nebo technické zařízení denního použití. Jak to dopadne ukáže až budoucnost.
B-wolfman
B-wolfman
Vyměnitelné baterie pamatuji, ale nepamatuji nikoho, kdo by je vyměňoval :D Dnes telefony zastarávají velmi rychle. Kdo bude měnit baterii v 5 let starém zařízení?

Nikdo už dnes nepoužívá telefony s vyměnitelnou baterií, protože zastaraly. Kdo bude měnit baterii v roce 2030 na telefonu z roku 2025?
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Naposledy upraveno: 17. 6. 2023 22:41
No teď sem si vzpomněl na FairPhone a tohle by byl super nápad udělat to stejně jako jejích mobily.. Brzy vyjde 5ka..

dotekomanie./2023/06/fairphone-5-se-ukazuje-na-uniklych-obrazcich/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze