Evernote přišel s vytouženým redesignem, pozdě a jen na iOS

12

Evernote se na iOS dočkal verze 8.0 a s ní konečně i vytouženého redesignu. Aplikace je konečně hezčí, jednodušší a intuitivnější. Změna ovšem přichází poměrně pozdě a zatím jen na iPhony a iPady, takže je otázkou, zda změny dříve milovanou aplikaci pro správu poznámek ještě zachrání. Řada uživatelů totiž službu i kvůli změně cenové politiky již opustila.

Evernote byl vždy oblíbeným nástrojem pro práci s poznámkami a celkovou správu osobní agendy. Evernote si poradí s textovými poznámkami, hlasovými záznamy a umí také skenovat, takže lze využít pro uchovávání důležitých dokumentů či účtenek. Jeho velkou výhodou vždy byla dostupnost na všech myslitelných platformách a spolehlivá synchronizace. Díky svojí otevřenosti je navíc Evernote integrován do všech možných aplikací, takže je vždy po ruce.

Ze své původní popularity a oblíbenosti bohužel Evernote dost ztratil. Postupem času rychlá a intuitivní aplikace nabobtnala, přibrala nadbytečné funkce a ze snadno použitelného nástroje se stal kolos, který již není radost používat. V Evernotu si to naštěstí uvědomili a, i když možná pozdě, konečně alespoň na iOS přichází aplikace ve verzi 8.0, která se k původní jednoduchosti snaží vrátit.

Evernote 8.0 je na první pohled přehlednější a všechny důležité funkce jsou v něm po ruce. Na první obrazovce nazvané „Poznámky“ máte k dispozici přehled všech svých poznámek, přičemž díky vysouvací nabídce v horní části obrazovky můžete přepínat mezi jednotlivými zápisníky. V pravém horním rohu je pak ještě ikonka v podobě tří teček, pomocí níž si můžete přizpůsobit, jak výpis poznámek vypadá (velikost náhledů i způsob řazení).

Evernote 8.0 poznámky

Druhá obrazovka je vyhrazena pro vyhledávání. To funguje spolehlivě a vyhledává jak dle názvu poznámky či jejího obsahu, tak i například podle štítků. Třetí obrazovka je vyčleněna pro zkratky, díky nimž se bleskově dostanete ke svým nejoblíbenějším poznámkám či zápisníkům, čtvrtá pak slouží ke správě uživatelského účtu, v němž naleznete i nastavení samotné aplikace.

Co se týče samotného vytváření poznámek, v aplikaci je nyní uprostřed spodní části okna k dispozici šikovná ikonka ve tvaru symbolu +. Krátkým klepnutím na ni můžete vytvořit textovou poznámku. Když ale na symbolu podržíte prst, budete moci bleskově vytvořit také zvukový záznam, oskenovat dokument nebo vytvořit upomínku.

Příjemného vylepšení se dočkal i samotný editor, ve kterém textové poznámky vytvoříte. Nově můžete rychle a jednoduše pracovat s formátem textu a svým záznamům dát atraktivní a přehlednou podobu. Bleskově lze měnit velikost textu i jeho barvu, učinit ho tučným a podobně. Stejně snadná je pak práce se zarovnáním a odsazením.

Evernote 8.0

Zážitek z Evernotu 8.0 je oproti předchozím verzím aplikace výrazně příjemnější. Vše je v něm jednodušší, blíže po ruce a důraz je kladen na ty funkce, které uživatelé využívají. Aktualizace se opravdu povedla. Faktem ale je, že změna přichází poměrně pozdě a navíc jen na iOS. Na desktopu i Androidu si uživatelé na obrodu Evernotu budou muset ještě počkat a bohužel není známo jak dlouho.

Mnoho dlouholetých uživatelů již přešlo ke konkurenci, za čímž kromě zbytečné složitosti Evernotu (a důrazu na zbytečně funkce typu „Work Chat“) stojí i cenová politika vývojářů. Bezplatný Evernote byl totiž značně okleštěn co do měsíčního datového limitu a neplatící uživatelé navíc mohou poznámky synchronizovat jen mezi dvěma zařízeními. Placené tarify pak naopak výrazně podražily (roční tarif Plus na 30 € a Premium dokonce na 60 €).

Evernote pricing

Mezi uživateli je oblíbenou náhradou Evernotu známý OneNote od Microsoftu, který je se všemi svými funkcemi zcela zdarma. Uživatelé zařízení od Applu jsou pak často spokojeni se systémovými Poznámkami, které postupem času funkcionalitou Evernote dohnaly, jsou zdarma, nabízejí spolehlivou synchronizaci a zachovávají si svou jednoduchost i snadné použití.

Stáhnout Evernote

Google Play Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
mates
Nadpis ;)
Petr
Pozdě, navíc je to šíleně předražené. Kdyby měl člověk dát za každou podobnou appku 30€ ročně, tak neplatí nic jiného. Jsou to poznámky, žádná raketová věda. Navíc když vedle toho je několik dobrých řešení na poznámky zdarma.
Hexagon
Keep vie cca to iste a je zadarmo. neviem co je na tom take super
jaahoo
Zatím takové spartánské ale do budoucna třeba zajímavé řešení https://standardnotes.org/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze