End-to-end šifrování se uživatelé iCloudu nedočkají. Apple podlehl nátlaku FBI

21
End-to-end šifrování se uživatelé iCloudu nedočkají. Apple podlehl nátlaku FBI
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Pod nátlakem FBI se Apple rozhodl tento druh zabezpečení nepoužít
  • Cupertinská společnost prozatím neudělila přístup k iPhonu střelce z Pensacoly
  • Apple však pravidelně spolupracuje s úřady a poskytuje jim data z iPhonů a dalších zařízení

Před více než dvěma lety Apple podle ověřených informací agentury Reuters vyrozuměl FBI o plánech zavést end-to-end šifrování úložiště iCloud. Poté, co se FBI vyjádřila proti, od těchto plánů Apple upustil.

Bývalý zaměstnanec Applu pro Reuters uvedl, že se Apple jednoduše chtěl vyhnout problémům se státními úřady, které by jej pravděpodobně obvinily z poskytování krytí potenciálním zločincům.

Rozhodli se, že raději nebudou píchat do vosího hnízda,“ řekl bývalý zaměstnanec. Mimo jiné narážel také na případ z roku 2016, kdy Apple odmítl odemknout iPhone 5c, který patřil střelci ze San Bernardina. FBI musela nakonec přijít s alternativním způsobem odemknutí telefonu třetí stranou.

V současnosti Apple řeší podobný problém, kdy po něm FBI žádá poskytnutí přístupu ke dvěma starším iPhonům, které používal střelec z letecké základny Pensacola. Vzhledem k tomu, že jde o modely iPhone 5 a iPhone 7 je zřejmé, že by FBI mohla opět nechat tato zařízení odemknout zařízení soukromou společností. Spolu s prezidentem Donaldem Trumpem však vyvíjí tlak na Apple, jehož následkem by měl Apple připravit zadní vrátka, která by práci úřadů ulehčila.

To, že Apple odmítá telefony odemknout ovšem v žádném případě neznamená, že s úřady nespolupracuje. Podrobné informace o tom, jak poskytuje data svých uživatelů vládám, prozrazují, že byl udělen přístup k tisícům zařízení. Měl by podle vás Apple úřadům poskytnout přístup do svých zařízení, nebo by mělo být soukromí uživatelů na prvním místě?

Diskuze ke článku
Blueman
Právo na soukromí by mělo být nedotknutelné. Jakmile se ho dobrovolně vzdáme u jedné věci, je jen otázkou času, kdy to bude považováno narušení za normální i v jiných oblastech našich životů.
Grom51
No jak se tak stane, tak vymazu data z iCloudu a budu zalohovat telefon rucne do meho PC
Petr
Je jasné, že Apple s tajnými službami spolupracuje. Jen nechtějí na plno přiznat, že mají prakticky přístup k datům jakéhokoliv zařízení. Takže Apple raději vyhoví, s tím, že se to děje pouze vyjímečně, než čelit krytí zločinů. Pohádkám o bezpečí dat, ať se děje cokoliv, dnes věří snad už málokdo.
N
Chápu že v dnešním světě je možné lehce takovéto zařízení zneužít k trestné činnosti a proto se snaží tomu zabránit, ale nemělo by to být naukor toho aby byli všichni sledováni a tím pádem se dopouštěli trestné činnosti takzvané státní složky které toho akorát zneužívají. A to nemluvě o jiných, kteří v rámci této zástěrky k tomu mají přístup také. Souhlsím tedy snázory.: (Blueman, G,Petr) Jen jsem z textu nepochopil zda se jedná o přístup jenom k iCloudu nebo i do fyzického zařízení. Pokud o tom někdo ví více, to jak tyto zařízení fungují ohledně zabezpečení, či tomu někdo z tohoto textu porozuměl napište to prosím pod to, děkuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze