Apple vydal zprávu o transparentnosti. V jakých případech spolupracuje s vládou?

2
Apple vydal zprávu o transparentnosti. V jakých případech spolupracuje s vládou?
Fotografie: @rmrdnl
  • Největší počet žádostí podalo Německo
  • Celkem bylo požádáno o přístup k 195 tisícům Apple zařízení

Apple publikoval půlroční zprávu o transparentnosti, kterou z bezpečnostních důvodů zveřejňuje vždy s šestiměsíčním odstupem. V reportu se můžeme dočíst, kolik žádostí o přístup k datům uživatelů Apple obdržel a kolika z nim vyhověl.

V období mezi 1. lednem 2019 a 30. červnem 2019 obdržel Apple od vlád různých zemí celkem 31 778 požadavků o přístup. Ve srovnání s předchozím obdobím se jedná o nárůst o 500 žádostí. Požadavky se přitom vztahovaly na 195 tisíc zařízení s logem nakousnutého jablka, z čehož Apple vyhověl 82 % těchto žádostí. Největším žadatelem z hlediska počtu podaných žádostí se pak stalo Německo, které si požádalo o přístup ve 13 500 případech. Na druhém místě se umístily Spojené státy americké s 4 796 žádostmi. A o jaká data byl největší zájem?

Podle Applu nejčastěji donucovací orgány požadovaly data, podle kterých lze identifikovat pravého majitele zařízení – často se jedná o případy vyšetřování ztracených/ukradených zařízení, ale také vyšetřování podvodů. Kromě žádostí o přístup k datům v zařízeních si vyžádaly vlády také přístup k iCloud nebo iTunes účtům. Během sledovaných šesti měsíců Apple obdržel 6 480 žádostí tohoto druhu a vyhověl 85 % z nich. Americké státy z toho podaly 3 619 žádostí.

V rámci požadavků spojených s národní bezpečností USA, nebo přímo na základě legislativy FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act), obdržel Apple 0 – 499 žádostí. V neposlední řadě je ve zprávě také uvedeno, že z App Storu bylo staženo celkem sedmdesát aplikací z důvodu porušení práv. Většina těchto žádostí pocházela z Číny, odkud tamní vláda podala celkem 56 žádostí.