Elektronické recepty můžete snadno využívat s aplikací Pilulka.cz

Elektronické recepty můžete snadno využívat s aplikací Pilulka.cz
  • Lékárenská aplikace Pilulka.cz byla rozšířena o podporu eReceptů
  • Kromě využití eReceptu je možné z aplikace nakoupit volně prodejná léčiva a další sortiment lékárny
  • Aplikace je k dispozici zdarma ke stažení pro Android a iOS

Pilulka.cz rozšířila mobilní aplikaci o službu eRecept a propojila ji se svými lékárnami. Lidé tak mohou v mobilu zjistit, zda je jejich lék na skladě ve vybrané lékárně, případně si jej objednat a rezervovat. Ušetří zbytečnou cestu do lékárny či telefonát. Je to poprvé v České republice, kdy lidé mohou takovou možnost využít. Pilulka.cz tímto krokem dále rozšířila svou komplexní aplikaci, kterou jako první v Evropě spustila koncem roku 2017. Kromě využití eReceptu je možné z aplikace nakoupit volně prodejná léčiva a další sortiment lékárny.

„V našich statistikách vidíme, že zhruba patnáct procent zákazníků si jde do lékárny objednat lék, který není běžně na skladě. To je obrovské číslo. V přepočtu to znamená, že v celé republice lidé do všech lékáren ročně absolvují zhruba deset milionů zbytečných cest,“ říká k tomu Martin Kasa, spolumajitel Pilulka.cz a dodává: „Ačkoliv má eRecept některé odpůrce, naše aplikace je jasný příklad toho, proč jde o skvělou věc. Systém umožňuje zjednodušit lidem život. Digitalizace ve zdravotnictví má smysl a těším se, že vznikne řada dalších způsobů, jak eRecept chytře využít.“

A jak to celé funguje? Pacient obdrží od lékaře eRecept. Ten snadno zadá do Pilulka.cz aplikace, například naskenováním přes fotoaparát telefonu. Následně si v aplikaci vybere lékárnu, provede rezervaci a do lékárny již pak míří vyzvednout své léky s jistotou, že jsou pro něj připraveny. A to i takové, které nejsou běžně skladem – lékárna je automaticky objedná nebo individuálně připraví. K vyzvednutí léků může pacient využít i lidi ze svého okolí. Aplikace nabízí možnost snadno přeposlat eRecept rodině nebo známým lidem přes SMS, Facebook či e-mail.

Aplikace kromě toho uloží všechny zadané eRecepty, takže člověk si může snadno dohledat, kdy a jaké léky užíval. U léků jsou v aplikaci na jeden klik k dispozici také elektronické příbalové letáky a další důležité informace pro pacienty.

Dalším logickým krokem by mohla být možnost rovnou si v aplikaci objednat dovoz předepsaných léků domů. Současná legislativa ČR to bohužel neumožňuje a zákon vyžaduje, aby si lidé léky vyzvedli v kamenné lékárně. V odborných kruzích ale již probíhá diskuse o uvolnění některých skupin předpisových léčiv pro doručení domů. Země jako třeba Německo, Dánsko, Švédsko nebo Holandsko tuto možnost nabízejí. Pro řadu pacientů, například starších lidí, kteří žijí sami a díky handicapu je pro ně cesta do lékárny problém, by to byla velká úleva.

Pilulka.cz

Zájem pacientů o úsporu času a zjednodušení života potvrzují také výsledky čerstvého průzkumu Pilulka.cz. Celkem 68 procent dotázaných lidí uvedlo, že do lékárny chodí více než šestkrát ročně. Zároveň jsou ale již zvyklí nakupovat na internetu volně prodejné léky – na webu je běžně objednává 69 procent respondentů. Z toho také plyne, že by lidé zcela jasně uvítali možnost nechat si domů dovážet i předpisové léky – pro tuto možnost se vyslovila naprostá většina dotázaných, celkem 80 procent. „My jsme připraveni v případě změny legislativy doručování pacientům nabídnout. Využijeme k tomu vlastní rozvozovou službou Pilulka Auto. Ta rozváží pacientům léky již od 60 minut od objednání,“ doplňuje Kasa.

Pilulka.cz

Stáhnout Pilulka.cz

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze