Druhá generace revolučního čipsetu Apple M1 jde do výroby. Produkci obstará TSMC

1
Druhá generace revolučního čipsetu Apple M1 jde do výroby. Produkci obstará TSMC
Fotografie: Apple
  • I u druhé generace má být použit 5nm výrobní proces
  • Oproti M1 má mít však více jader CPU i GPU a zároveň být energeticky úspornější

Během minulého týdne jsme se dočkali představení celé řady nových produktů Apple, které pohání revoluční čipset M1, jenž kromě vysokého výkonu přináší také špičkový energetický management. Podle asia.nikkei.com navíc v těchto dnech začíná produkce jeho nástupce s označením Apple M2 (případně Apple M1X), který by se mohl objevit v nových MacBoocích Pro. Jejich odhalení bychom se přitom mohli dočkat během WWDC (Worldwide Developers Conference), které se odehraje 7. června.


K výrobě těchto čipsetů, kterou má na starost společnost TSMC, má být použit „N5P“ výrobní proces. Díky němu je oproti „N7“ (tedy 7nm výrobnímu procesu) docílena o 20 % rychlejší odezva a o 40 % menší energetická spotřeba. Apple M2 (nebo M1X, viz LeaksApplePro) má mít oproti M1 více jader CPU i GPU. Pro představu uveďme, že (výkonnější verze) Apple M1 má celkem 8 jader CPU a 8 jader grafické jednotky.

Podle analytičky Joey Yen z IDC (na které se Nikkei ve svém článku rovněž odkazuje) nasazení procesorů M1 Applu pomohlo zdvojnásobit prodeje, a to minimálně ve sledovaném období leden až březen (ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce). Během roku 2020 Apple vyexpedoval 23 milionů zařízení Mac, což je o 29,1 % více než v předchozím období.

Diskuze ke článku
Martin Prokop
Martin Prokop
Spíš to bude M1X který není ani nová generace SoC proti M1.
M1X bude mít jen více paměti a víc odemčených jader, ale stále to bude M1. Tedy bude dražší a bude mít větší spotřebu. V ceníku tedy rozdíl konfigurace M1 a M1X bude asi takový jako bylo konfigurace s i5 vs i7.

Vyšší konfigurace iMac27, Mac PRo a MBP16 čekají na M2, který byl odhadován do druhé poloviny roku 2022 a žádá si mnohem víc než jen posun RAM za 16 na 32GB nebo odemčení pár jader. Opět bude dražší a bude mít vetší spotřebu , ono v takovém "Mac Pro" Vás kolik najede M1 na baterku a má úsporných jader nezajímá. To že potřebujete SMP výpočet na xx vláken ano.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze