Energeticky úsporný, přitom extrémně výkonný. Přivítejte procesor M1 od Applu

1
Energeticky úsporný, přitom extrémně výkonný. Přivítejte procesor M1 od Applu
Fotografie: Apple
  • Jedná se o nejvýkonnější procesor od Applu
  • Nechybí podpora Thunderboltu či USB 4

Apple dnes v rámci své keynote představil zbrusu nový procesor M1. Čipset vyrobený pokročilou 5nm výrobní technologií oplývá celkem 16 miliardami tranzistorů. Osmijádrové CPU přitom disponuje dvěma druhy jader – čtyři zajišťují vysoký výkon a čtyři „high-efficiency“ jádra jsou extrémně energeticky efektivní.

Podle zástupců společnosti se jedná o doposud nejvýkonnější procesor, který kdy Apple vyrobil. Zároveň má mít nejlepší poměr výpočetní výkon/spotřebovaná energie. Oproti běžným procesorům si čipset M1 nárokuje při identickém výpočetním výkonu pouze čtvrtinu energie.

Stejně výkonné má být integrované osmijádrové GPU, které je rovněž mnohonásobně efektivnější než u konkurence. Pochopitelně se Apple pochlubil také 16jádrovou jednotkou Neural Engine s podporou strojového učení. Uživatelé se mohou těšit rovněž na vysokou úroveň zabezpečení díky bezpečnostními čipu Secure Enclave.

Nový procesor M1 naplno využije operační systém Big Sur, který je čipu speciálně přizpůsoben. Těšit se můžete na plnou kompatibilitu a obecně několikanásobně vyšší výkon v aplikacích přímo od Applu. Dokonce nechybí ani možnost spouštět aplikace napsané pro Intel i aplikace pro iOS. Na závěr dodejme, že procesor M1 je kompatibilní s protokoly Thunderbolt i USB 4.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Pozorně jsem sledoval představení nového čipu M1, pokud se jedná o nízkowatový vykon, ano je to dobrá zpráva. Poněkud zavádějící by bylo srovnání s procesory Intel, AMD a pod, kde se jedná o výkon ve stovkách wattů. Jsem příznivcem úsporných procesorů ale fyziku oklamat nelze. Pokud budou existovat úlohy, kde spotřeba ve watech nehraje roli, budou existovat i příslušné procesory. A pokud budou existovat zdroje energie, nic se neděje, ale co když existovat přestanou?
Proto vítám každý pokus o snížení spotřeby energie, přidat by se měli i ostatní velcí hráči na poli procesorů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze