Samsung Galaxy Buds
recenze

Samsung Galaxy Buds

Bezdrátově hrají i čerpají energii
32

Sluchátka Samsung Galaxy Buds byla představena společně s novými Galaxy S10 a ohebným Galaxy Fold pouhý měsíc dozadu a od začátku na ně bylo nahlíženo jako na konkurenta extrémně populárních AirPods od Applu, jejichž druhá generace byla oznámena teprve předevčírem. Jak si s tímto úkolem Galaxy Buds poradila a jestli mají na to stát se stejným prodejním trhákem, jako konkurence s logem nakousnutého jablka, na to se podíváme v právě začínající recenzi.

Konstrukční zpracování: drží a nepustí

Zpracování sluchátek Galaxy Buds snese i ta nejpřísnější kritéria, přestože zde hraje hlavní roli plast. Asi nejvíce však překvapí, jak moc kompaktní sluchátka jsou. Přestože se nejedná vyloženě o sportovní sluchátka, skvěle padnou do uší, a to i díky několika silikonovým nástavcům, které najdete v balení. Samsung dodává hned tři druhy velikostí samotného silikonového špuntu a stejný počet silikonových kroužků, které navlečete kolem sluchátek. Tento kroužek má navíc menší či větší výstupek, jakousi „ploutvičku“, kterou se zasekne do záhybu v uchu a drží ještě lépe. Díky tomu máte – na rozdíl od jiných sluchátek, která vám jednoduše sedí, nebo nesedí – možnost si v podstatě sestavit ideální sluchátka, která padnou přesně vám.

Samsung Galaxy Buds
K dispozici je i varianta v kanárkově žluté, která ladí s Galaxy S10e v tomtéž provedení.

Samotné bezdrátové provedení je pak pochopitelně velmi praktické, a pokud se bude jednat o vaše první bezdrátová sluchátka, budete mile překvapeni tím, kolik volnosti vám dávají, a jak si oddychnete od potřeby rozmotávat věčně zamotaný kabel nebo dávat pozor na to, abyste sluchátka při sportování nevytrhli z konektoru. Design je značně subjektivní záležitostí, avšak mně přijde podstatně elegantnější než již zmiňovaná AirPods, kterým jakoby někdo ustřihl kabel. V prvé řadě je však design Galaxy Buds hlavně praktický, neboť dobře drží v uších a účinně eliminuje okolní ruch díky kvalitnímu utěsnění.

Samsung Galaxy Buds – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy Buds

Rozměry jednoho sluchátka 17,5 × 22,5 × 19,2 mm
Hmotnost sluchátek 5,6 gramů
Kapacita baterie sluchátek 58 mAh
Rozměry pouzdra 70 × 38,8 × 26,5 mm
Hmotnost pouzdra 39,6 gramů
Kapacita baterie pouzdra 252 mAh
Senzory akcelerometr, proximity senzor, Hallův senzor, dotykový senzor
Konektivita Bluetooth 5.0, A2DP, AVRCP, HFP, Scalable, AAC, SBC
Obsah balení sluchátka, pouzdro, nabíjecí kabel, silikonové nástavce („kroužky“ a koncovky do uší), manuál
Dostupnost od 29. března 2019 za 3 990 Kč s DPH

Na vnitřní straně sluchátek je k vidění dvojice pozlacených plošek, skrze které se nabíjí, mikrofon, který je rovněž umístěn i na vnější ploše, a také senzor, pomocí kterého sluchátka rozeznají, zdali se nachází v uchu, nebo je pouze držíte v ruce. Na vnější straně je rovněž vyhrazeno místo pro dotykovou plochu, která je na rozdíl od zbytku sluchátek vyvedena v lesklém provedení a u mnou testované bílé varianty má perleťový nádech. Pokud by se vám zdála bílá verze se světle modrým interiérem pouzdra nepraktická, můžete sáhnout ještě po černé barevné variantě, případně velmi zajímavé žluté, která bude krásně ladit s kanárkově žlutou barevnou variantou smartphonu Samsung Galaxy S10e.

Párování a doprovodná aplikace: předně pohodlně

Spárování sluchátek s telefonem probíhalo opravdu jednoduše a pokud jste majiteli telefonů Samsung, postačí vám v podstatě jen otevřít pouzdro sluchátek. V tu chvíli se na displeji telefonu objeví notifikace, která nabídne spárování, a vy se již nemusíte o nic starat. Vše probíhá rychle, snadno a intuitivně. Pokud jste majiteli jiného Android telefonu, postačí si stáhnout aplikaci Galaxy Wearable, pomocí které dostanete přístup k detailnějšímu nastavení sluchátek. K samotnému spárování však postačí zapnutý Bluetooth a vyhledání sluchátek. Obdobně vše funguje na iOS, kde ovšem Samsung alespoň zatím nenabízí podporu aplikace, pomocí které by šlo nastavit sluchátka detailněji.

Náhledy z aplikace Galaxy Wearable

Aplikace samotná je dostatečně přehledná a dává vám možnost využít ekvalizéru s několika režimy přehrávání, případně si prohlédnout tutoriál k ovládání sluchátek. Během několika týdnů sluchátka obdržela hned dvě aktualizace, které zlepšily stabilitu připojení. Aplikace vás na aktualizaci sama upozorní, stáhne a následně nainstaluje. V rozhraní zároveň můžete sledovat indikátor stavu nabití sluchátek, deaktivovat ovládání skrze dotykovou plochu či upravit aplikace, ke kterým sluchátka přehrají zvukovou notifikaci. Neméně praktická je možnost sluchátka vyhledat, když je nemůžete najít. V takový moment začnou sluchátka poměrně hlasitě vydávat zvuk imitující cvrlikání ptáků.

Stáhnout Galaxy Wearable

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Nabíjecí pouzdro: malé, ale šikovné

Ochranné a zároveň nabíjecí pouzdro je vyvedeno z matného plastu a váží necelých 40 gramů. Tvarem připomíná podlouhlé vajíčko a skvěle padne do ruky. Na těle pouzdra najdeme nabíjecí USB-C konektor umístěný kousek pod pantem. Samotný pant působí kvalitně a bytelně, nicméně po stránce prémiovosti jsem již rozhodně viděl i lepší. Pant v sobě obsahuje pérko, ale pro úplné rozevření pouzdra či jeho zaklapnutí musíte zapojit do akce ruku. Pokud dvířka nedovřete, zůstane vrchní část napůl cesty. U jiných výrobců jsem se přitom setkal s elegantnějším řešením, kdy stačilo malé pošťouchnutí a pouzdro se pomocí magnetů zavřelo či otevřelo takřka samo.

Oznámení o tom, jak moc jsou sluchátka nabitá, vám poskytne notifikační dioda, kterou spatříte jak na vnější straně, tak po otevření pouzdra. Samotný výkroj sloužící pro otevření pouzdra je dostatečně hluboký a nemám k němu výtek. Vnitřní světle modrá pěkně ladí s bílým vnějším provedením a po vytažení sluchátek uvidíte zlaté piny, skrze které se sluchátka dobíjí. Sluchátka navíc přidržují magnety, takže při otočení vzhůru nohama nevypadnou. Stačí však trochu zatřepat a jsou venku. O zrovna nejsilnější magnety se tedy rozhodně nejedná. Na první pohled skrytá, avšak přítomná funkce je bezdrátové nabíjení pouzdra (cívka je umístěná ve spodní straně). Horní víko pak zdobí kromě loga jihokorejského výrobce také decentní nápis „Sound by AKG“, což je Samsungem vlastněný výrobce zvukové techniky, který se na vývoji sluchátek podílel.

Zvuk: vyvážený a kvalitní

Spokojenost se zvukovým podáním se značně odvíjí od toho, na co jste zvyklí, a také podle toho, jaký styl hudby preferujete. V tomto ohledu jsou Galaxy Buds vhodná takřka pro všechny, neboť je zvukové podání perfektně vyvážené. Hudební žánry, které jsem na sluchátkách poslouchal, jako je jazz, rock či hip hop, zněly velmi dobře a vyváženě. Zpočátku jsem trochu postrádal basy, které se mi nezdály zcela výrazné, avšak v aplikaci lze v ekvalizéru nastavit zvukové podání podle vašich preferencí a nakonec musím uznat, že jsem po všech stránkách spokojen. Oceňuji také čistotu podání – u Galaxy Buds neuslyšíte nějaké rušivé zvuky v podobě šumění či pípání v pozadí a vhod přijde také opravdu dostatečná hlasitost. Kvalitnímu přenosu napomáhá podpora Bluetooth 5 či proprietárního kodeku Scalable od Samsungu, respektive AAC či SBC. Podporu aptX od Qualcommu zde však budete hledat marně.

Do uší padnou jak ulitá.

Za vysokou kvalitu poslechu také vděčíme tomu, jak dobře sluchátka padnou do uší a utiší okolní ruch. Pokud byste však neměli zájem o to zůstat „odtrhnutí od světa“, můžete si zapnout takzvaný Ambient Sound, který vám umožní lépe vnímat vaše okolí. Při zapnutí této funkce jsem však zjistil, že je potřeba, aby se zdroj ruchu nacházel doopravdy ve vaší blízkosti, ať už se jedná o někoho, kdo vás osloví, nebo například o ruch projíždějícího automobilu. V případě hovoru face-to-face bylo mnohem snadnější přehrávání pozastavit, případně si ponechat v uchu pouze jedno sluchátko.

Samsung Galaxy Buds

Plně uspokojující byla také zvuková kvalita u telefonních hovorů. Já jakožto uživatel sluchátek ani druhá strana jsme si neměli důvod stěžovat na kvalitu či hlasitost. K občasnému přerušení došlo pouze ve chvílích, kdy jsem v kapse s telefonem, ze kterého jsem hudbu vysílal, nosil další jeden až dva smartphony, které byly dle mého názoru na vině. Jednalo se však spíše o výjimečné případy. V neposlední řadě chci také pochválit nízkou latenci při sledování videí.

Funkce a ovládání: s prstem na uchu

Ovládání skrze dotykové plochy funguje poměrně spolehlivě a dovolil bych si tvrdit, že v naprosté většině případů plnilo mnou zamýšlené příkazy. Občas se pochopitelně setkáte s tím, že sluchátka místo dvojitého kliknutí zaregistrují pouze jedno. S delším používáním se však takovéto případy eliminují.

Samsung Galaxy Buds

Ovládání je přitom prosté – jedno kliknutí pozastaví přehrávanou hudbu a dvojité kliknutí vás posune vpřed o jednu skladbu. Dvojitým poklepáním zároveň můžete přijmout či ukončit hovor a trojité kliknutí vás vrátí o jednu skladbu nazpět. Pokud podržíte na plošce prst o něco déle, spustí se chytrý asistent od Googlu, případně Bixby, pokud vlastníte zařízení Samsung. Osobně jsem měl k dlouhému podržení přiřazenou změnu hlasitosti, v nabídce je však také možnost rychlého zapnutí Ambient Sound. Pokud preferujete ovládání telefonem, můžete touchpad zcela uzamknout.

Výdrž baterie: nabíjení drátem i bez

Sluchátka jsou nabíjena skrze dodávané ochranné pouzdro, které rovněž poslouží jako powerbanka. Uvnitř se nachází bateriový článek o kapacitě 252 mAh, který sluchátkům dodá přibližně dalších sedm hodin přehrávání. Samotná sluchátka s baterií o kapacitě 58 mAh pak zvládnou přehrávat hudbu zhruba šest hodin a můžu potvrdit, že údaj deklarovaný výrobcem plus mínus odpovídá realitě. Nabíjení sluchátek přitom zabere přibližně hodinu času a pokud byste se ocitli bez kabelu, můžete využít i možnost bezdrátového nabíjení pouzdra. Za krátké patnáctiminutové nabití sluchátek v pouzdru navíc můžete získat přibližně hodinu a půl poslechu. Máte-li jeden z nových Samsungů S10 nebo například Huawei Mate 20 Pro, můžete si sluchátka pohodlně dobít i bez dedikované podložky. Vzhledem k nízké kapacitě akumulátoru sluchátek je tato možnost poměrně praktická.

Zhodnocení a konkurence

Sluchátka Galaxy Buds vám můžu s klidným svědomím doporučit. V prvé řadě zaujmou kompaktními rozměry a tím, jak dobře sedí v uších a izolují okolní ruch. Rovněž dotykové ovládání funguje na poměry bezdrátových sluchátek velmi dobře. Potěší také výdrž šest hodin na jedno nabití. Neméně zahřeje kvalitní zvukové podání, které doplňuje přehledná aplikace s podrobnějšími možnostmi nastavení. Mezi slabé stránky bych zařadil nepodporu kodeků aptX Adaptive či aptX HD od Qualcommu či chybějící aplikaci pro iOS. Za cenu 3 999 Kč se však jedná o dobrou koupi, které nebudete litovat.

Samsung Galaxy Buds

Konkurencí pro Galaxy Buds jsou rozhodně Apple AirPods, jejichž první generace stojí oficiálně přibližně o tisíc korun více než Galaxy Buds a nabídne delší celkovou dobu poslechu pohybující se kolem 20 hodin oproti 13 hodinám u Galaxy Buds. Důležité v tomto případě je, jak se vám sluchátka líbí po designové stránce, a také to, jak vám sedí v uších. Kvalita poslechu je podle mého názoru lepší u Galaxy Buds.

Po stránce zvukové kvality zatím ovšem nemůžeme hodnotit teprve nedávno oznámenou druhou generaci Apple AirPods, která dorazí již ke konci měsíce. Apple tentokrát přidal i podporu bezdrátového nabíjení a sluchátka osadil čipem H1, však design zůstává stejný. Varianta s bezdrátovým nabíjením potom vyjde na 5 790 Kč.

Klady
  • kvalitní a vyvážený zvuk
  • dostatečně dlouhá výdrž
  • poměrně přesné dotykové ovládání
  • jednoduché a rychlé párování
  • díky nástavcům skvěle drží v uších
  • kvalita telefonních hovorů
  • nabíjení skrze USB-C i bezdrátově
  • zdařilý design, malá velikost i hmotnost
  • užitečná aplikace pro Android
  • bezproblémové spojení skrze Bluetooth 5
Zápory
  • neexistence aplikace pro iOS
  • nepodporují aptX od Qualcommu
  • pant pouzdra nepůsobí nejjistěji
Diskuze ke článku
PetrO
mno a co takhle napsat/zjistit jaky kodeky to pouziva s ostatnima androidama a s iphone? A rovnou otestovat jak to s nima hraje?
To je podstatný údaj u recenze BT sluchatek.
Prosím o doplnění
Díky
Jan
Pekna videorecenze, sam jsem na ne zvedavej. Dozvedel jsem se veci co jsem ani nevedel, jako dotykovy plosky. Snad prijdou co nejdriv, kdyz jsou v ramci predobjednavky telefonu. I kdyz ty prilozeny AKG u s10 hrajou skvele a suprove drzi v usich.
Refael
Můžu se zeptat na nejdůležitější parametry každých sluchátek :
1. Citlivost
2. Kolik maximálně dB
jarda
Některé recenze hovoří o tom, že sluchátka hrají podstatně lépe se samsungy, kde si rozumí se svým kodekem a další značky telefonů jsou trochu ošizené, co se zvuku týče. To musím říct, je alespoň pro mě, trochu odrazující faktor.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze