Objevil se další způsob, jak obejít omezení u Huawei Mate 30. Hrozí však rizika

12
Objevil se další způsob, jak obejít omezení u Huawei Mate 30. Hrozí však rizika
  • Postup počítá s obnovením správné verze zálohy telefonu
  • Požadované soubory však byly brzy staženy z internetu
  • Všechny postupy tak směřují do šedé zóny, kde hrozí velké riziko zneužití

Jak se dalo předpokládat, omezení pro Google aplikace u telefonu Huawe Mate 30 bude muset odolávat mnoha pokusům, jak ho obejít. Spousta lidí tak činí zkrátka z principu, protože je baví překonávat podobná omezení. Spousta lidí si také mohla telefon pořídit v domnění, že je dané omezení pouze formální a půjde snadno obejít.

Tak to ostatně ze začátku i vypadalo i v tomto případě, kdy se tak dařilo díky aplikaci LZ Play. Ta však byla časem zablokována, stejně jako webové přístupy k funkcím Googlu. Trvalo opět jen pár dní, než se přišlo na způsob, jak obejít i toto. Způsob je detailně popsán na xda-developers.com. Zjednodušeně řečeno využívá schopnosti zálohovat obsah celého telefonu pomocí programu HiSuite. Pokud máte přístup ke správné záloze, můžete si do paměti obnovit takovou podobu systému, na které ještě běží LZ Play, respektive aplikace od Googlu.

Jak ale upozorňuje návod samotný, oficiální zdroje ke stažení potřebných souborů okamžitě zmizely. Oficiálním důvodem je v tomto případě porušování autorských práv.

Huawei Mate 30

Celá snaha obelstít daná omezení se tak posouvá do šedé až černé zóny, kde obvykle najdeme warez, cracky a další nástroje na hraně zákona nebo daleko za ní. Bezpečností experti v této souvislosti varují, že tím riziko narůstá. Každý ze způsobů, které byly popsány, nebo se ještě případně objeví, počítá s masivním zásahem do systému. Je tak spíše otázkou „kdy“, a ne „jestli“ takovou možnost začnou zneužívat útočníci, aby převzali vládu nad takto upravovanými telefony. Případné problémy mohou být mnohonásobně závažnější než jen prostá nefunkčnost Google služeb.

Technické parametry Huawei Mate 30

Kompletní specifikace
Konstrukce160,8 × 76,1 × 8,4 mm, 196 g, konstrukce: klasická
DisplejAMOLED, 6,62" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx (7 296 × 5 472), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 990, CPU: 2×2,86 GHz + 2×2,36 GHz + 4×1,95 GHz
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 2 000 / 300 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
DostupnostQ4 2019, 21 000 Kč
Diskuze ke článku
Lukáš
Jinými slovy to má tento telefon spočítané. Ať je dobrý jak chce, tak podobná martýria by chtěl podstupovat málokdo. V číne asi bez problému, ve zbytku světa neprodejné. Telefon pro opravdové dobrodruhy.
Offečka Jablečna
Řekla bych, že ten telefon je bez miliardy infikovaných aplikací v Google Play ve větším bezpečí než normální drojdy.
THc
Milá redakce asi už byste měla přestat lézt do zadele čínským soudruhům a vyřadit "Hulahej, data mi odevzdej" z okruhu zájmu. Nebo Vás snad nikdy ani na okamžik nenapadlo, že novinář má nějaké poslání? Znáte Čapka? Karla Čapka?
Jirka
Tak zdarec americký soudruhu je jedno komu dáte data.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze