Vyzkoušeli jsme nový Huawei Mate 30 Pro. Jaké jsou naše první dojmy?

34
Vyzkoušeli jsme nový Huawei Mate 30 Pro. Jaké jsou naše první dojmy?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Žhavá novinka se objevila již i v České republice
  • Exkluzivně jsme měli možnost si novou vlajkovou loď vyzkoušet
  • Telefon vypadá dobře a velmi pohodlně se drží
  • Otazníky nadále visí nad Google službami i dostupností

Huawei nedávno představil svůj nejlepší smartphone Mate 30 Pro. Má moderní procesor, špičkovou sestavu fotoaparátu a obří AMOLED displej. Přesto se ani o jedné z těchto věcí nemluví tak hlasitě, jako o chybějících Google službách. To telefon zásadně poznamenává a prozatím v podstatě dává „stopku“ k zahájení prodeje na všech trzích vyjma domácí Číny.

První kousek se však již podíval i do České republiky a my jsme jej měli možnost exkluzivně vyzkoušet. Na první pohled jde o prémiové zařízení. Zadní strana je samozřejmě skleněná, ale současně matná. Někomu toto řešení může připomínat pískové sklo a velmi podobně vypadá například i iPhone 11 Pro. Výhodou tohoto řešení je, že se záda telefonu nijak zvlášť neupatlávají. Na dobré vlně můžeme zůstat: telefon se velmi příjemně drží. Zaoblené boky odvádějí skvělou práci.

Huawei Mate 30 Pro je nádherný telefon s nejistou budoucností. Vyzkoušeli jsme ho

Velký a především zakřivený AMOLED displej je taktéž poměrně diskutovaný. Zasahuje totiž velmi výrazně do boku zařízení a množí se otázky, zda nebude docházet k nechtěným dotykům. Můžeme s jistotou říci, že nikoliv. Telefon můžete držet dle libosti a displej reaguje jen na to, na co sami chcete a nikoliv na držení po stranách. Zakřivenému panelu ustoupila také tlačítka regulující hlasitost. Změnila se ve virtuální klávesy, které si zobrazíte kdekoliv na levém nebo pravém boku. Jednoduše poklepete na bok displeje a pak již tahem prstu po boku regulujete hlasitost.

Prostředí telefonu působí na první pohled zcela standardně, a není se čemu divit. Využíván je Android 10 a nadstavba EMUI, tedy všem dobře známé pojmy. Chybí však všechny aplikace Googlu, včetně podpůrných služeb. V tuto chvíli Huawei navíc nemá informace, zda v tomto směru dojde ke změně. Čeká se na rozhodnutí Googlu a udělení výjimky tak, jako k tomu došlo například u posledních telefonů Honor. Každopádně budou i jeho budoucí telefony postaveny na Androidu a momentálně se neuvažuje o nasazení jiného operačního systému.

Huawei Mate 30 Pro

Na zadní straně jsou hned čtyři fotoaparáty. Primární je 40megapixelový a k ruce mu je sekundární 40megapixelový snímač s přídomkem SuperSensing. Ten se chlubí 1/1,7" senzorem (hlavní snímač má velikost 1/1,54"), díky čemuž dokáže ve spolupráci s hlavním fotoaparátem pořizovat kvalitní snímky i ve velmi špatných světelných podmínkách. Vzájemnou spoluprací by měly být k dispozici i širokoúhlejší snímky. To je sice pravda, ale výsledek není tak působivý, jako v případě dedikovaného ultraširokoúhlého snímače u konkurence nebo třeba Huawei P30 Pro. Třetí do party je 8megapixelový teleobjektiv, který umožňuje až trojnásobný optický zoom. To je méně, než 5× zoom u P30 Pro. Proč? Na základě zpětné vazby uživatelů je tato úroveň zoomu v praxi použitelnější a my musíme souhlasit. Huawei se samozřejmě chlubí hybridním pětinásobným zoomem a nakonec i 30násobným digitálním. Poslední fotoaparát je spíše 3D snímačem pro práci s hloubkou ostrosti.

Nový Huawei Mate 30 Pro na nás zanechal po krátkém seznámení veskrze pozitivní dojmy a nezbývá než doufat, že se na evropském, potažmo českém, trhu objeví co nejdříve. V tuto chvíli však o dostupnosti není oficiálně rozhodnuto a vše bude záviset na rozhodnutí americké vlády a Googlu ohledně zpřístupnění jeho služeb. Jakmile se tak stane, počítá Huawei i s uvedením na český trh.

Huawei Mate 30 Pro

Rozměry158,1 × 73,1 × 8,8 mm, 198 g
DisplejAMOLED, 6,53" (2 400 × 1 176 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 990, 2×2,86 GHz + 2×2,36 GHz + 4×1,95 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, nanoSD
Akumulátor4 500 mAh
Diskuze ke článku
skacelp
… a vše bude záviset na rozhodnutí americké vlády …

Neboli, americká demokracie "first" ! Co všechno ještě přijde, než ta chcípající kobyla přizná, že už dávno není "first" ?!
Adamantium
IMHO půjdou nainstalovat knihovny, apk soubory google play a pak ostatních google služeb. Otázkou je, jak potom bude fungovat google pay..
Ondrej Nekola
Ondrej Nekola
"Přesto se ani o jedné z těchto věcí nemluví tak hlasitě, jako o chybějících Google službách."

Protože ani jedna z těch věcí není zdaleka tak výjimečná (víceméně za tyhle peníze zamozřejmost), jako je hlavní průšvih tohohle bazmeku.
Martin Both
Martin Both
Ten displej vypadá poutavě. Škoda toho velkého výřezu. Držím palce ať se služby Google do Huawei zařízení vrátí. Vypadá to na zajímavý stroj, který dokáže konkurenci zatopit, když na to budou podmínky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze