Číslo 5 žije? Asus ukázal robota Zenbo

Na včerejší velké tiskové konferenci Asusu jsme se nedočkali jen běžných zařízení, jako jsou chytré telefony tablety nebo notebooky. Asusu vyrukoval také se svým zbrusu novým robotem, kterého pojmenoval Zenbo. Tento sympaťák na kolečkách by se měl stát novým členem domácnosti a pomáhat vám usnadňovat život.

Asus Zenbo – Computex 2016

Ve včerejších ranních hodinách jsme se dočkali představení poměrně slušné porce novinek od Asusu. Odhalena byla nová řada ZenFonů 3, Transformerů 3 a také notebook ZenBook 3. Jenže to nebylo vše. Asus si v rukávu ponechal na závěr tiskovky ještě jedno eso, se kterým všechny příjemně překvapil. Představil robota Zenbo. Na palubě má Android, ovládá se takřka výhradně hlasem nebo skrze dotykový displej a je primárně určen na pomoc do domácností. Na první pohled jde o velmi roztomilý kousek elektroniky, za což může samozřejmě vzhled. Zenbo je složen z kruhové základy a displeje na pohyblivém rameni. Na displeji se většinu času zobrazuje obličej robůtka, čímž získává lidské rozměry.

ASUS Zenbo

Zenbo se díky kolečkům umí snadno pohybovat, což nám Asus na tiskové konferenci také náležitě demonstroval. Primárně však bude určen na různé druhy výpomoci v domácnosti. Na dotykovém displeji se totiž bude moci kromě obličeje zobrazit například internetový prohlížeč, fotoaparát nebo galerie fotografií. Ovládání je založeno na hlasových povelech. Na těle Zenba se nachází mikrofony a robot slyší i na své jméno. Zároveň vám příjemným hlasem dokáže ihned odpovídat a jelikož se s novým uživatelem postupně učí, dokáže dle vašich požadavků postupem času zdokonalovat své odpovědi a schopnosti. Rozpoznávání hlasu má na starosti klasický engine Googlu, který máte i ve svém telefonu s Androidem nebo v jiných Google službách.

ASUS Zenbo
Asus Zenbo

Robot Zenbo má být nápomocen dětem i starším lidem. Děti má například pomocí zábavných her a aplikací vzdělávat, případně jim může vyprávět pohádky. U starších lidí například monitoruje, zda se jim nepřihodila nějaká nehoda. Asus vše demonstroval na ukázkovém videu, kde po pádu staršího člověka došlo k automatickému zkontaktování jeho blízkých pomocí videohovoru, kteří tak rovnou mohli vidět, jak na tom dotyčný je. Zenbo bude i centrem vaší chytré domácnosti. Hlasově tak budete skrze něj moci ovládat světla, zapnout televizi a rovnou na ni třeba vysílat fotografie.

Asus Zenbo se přijel podívat na tiskovou konferenci

Asus Zenbo již dokonce má i svou cenovku a patrně ještě v letošním roce se objeví na vybraných trzích. Výrobce si svůj nový počin cení na 599 dolarů, což je přibližně 14 500 Kč bez daně. Kdy bychom se s podobným pomocníkem mohli setkat běžně i na českém trhu, je v tuto chvíli velkou neznámou.

Diskuze ke článku
ZdenekGT
Tak toho bych chtěl ale dětem bych ho nedával by mu hned urvali palici
mato
Veľmi pekné video.
Eva
Už aby tady byl :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze