Asus Transformer 3 (Pro) a Mini: konkurence pro Microsoft Surface

5

Na své tiskové konferenci Zenvolution představil Asus také novou generaci svých 2v1 počítačů Transformer, které nesou již číslovku 3. S výklopnými stojánky a připojitelnými klávesnicemi je u ní jasně vidět inspirace počítači Microsoft Surface. Právě s nimi se novinky Transformer 3 a Transformer 3 Pro hodlají utkat v boji o zákazníka.

ASUS Transformer 3 Pro
Asus Transformer 3 Pro

Oba modely Transformer 3 a Transformer 3 Pro nabídnou kovové tělo s exkluzivní povrchovou úpravou. Na výběr si můžete kromě konzervativnější šedé zvolit i exkluzivnější zlatou. Oba jsou vybavení 12,6palcovým displejem s rozlišením 2 880 × 1 920 pixelů, což dává hustotu pixelů 275 PPI.

Existují však i další podobnosti. Oba modely běží na Windows 10, disponují reproduktory Harmon Kardon a širokou nabídkou připojení. Kromě USB 3.0 a HDMI, které nabízí jen verze Pro, najdete u obou USB Type-C a s podporou Thunderbolt 3. Transformer 3 má také čtečku otisků prstů na horní hraně, Transformer Pro 3 ji nemá a používá skener oční sítnice.

ASUS Transformer 3
Asus Transformer 3

Samozřejmě jsou oba kompatibilní i s širokým příslušenstvím Asus, které zahrnuje dotyková pera nebo doky. K dispozici je přitom Universal dok, AudioPod nabízející čtveřici reproduktorů s prostorovým zvukem nebo grafický dok ROG XG Station 2, který jim dodá grafický výkon stolního počítače a je připravený pro fungování virtuální reality.

Přesto zde však existuje i řada rozdílů. Výkonnější Transformer 3 Pro je ten s vyšší tloušťkou a výkonem. Je silný 8,5 mm milimetrů. Nabízí stojánek s plynulým závěsem, který umožňuje nastavit libovolnou polohu až do 170 stupňů. Připojitelná klávesnice Cover Keyboard, která funguje i jako kryt displeje, je podsvícená a má zdvih kláves 1,4 mm, což je podobné jako u notebooku. Podle výrobce poskytuje při psaní podobný komfort jako notebooková klávesnice v plné velikosti.

ASUS Transformer 3 Pro
ASUS Transformer 3 Pro

Pokud bychom se podívali pod kapotu Transformeru 3 Pro, objevili bychom výkonný procesor Intel Core i7, který doplňuje 16GB 2133MHz RAM. Pro svá data pak máte skutečně nadprůměrné úložiště v podobě PCIe x4 SSD s kapacitou až 1 TB. Tablet nepostrádá ani dvojici kamer, vepředu i vzadu. Obě přitom mají rozlišení 13 Mpx.

Naproti tomu nižší Transformer 3 je tenký pouze 6,3 milimetrů a váží 695 gramů. Nemá integrovaný stojánek a oporu mu poskytuje klávesnice Transformer Sleeve Keyboard, která rovněž nabídne zdvih kláves 1,4 mm a bude k dispozici ve stejných barvách jako Cover Keyboard – tedy kámen, dřevěné uhlí, tmavošedá a jantar.

ASUS Transformer 3
Asus Transformer 3

Standardní Transformer 3 má pod kapotou sedmou generaci procesorů Intel Core, kterému sekunduje 8 GB RAM. Maximální kapacita SSD je proti Transformeru 3 Pro poloviční, tedy 512 GB.

Cena Transformeru 3 Pro začíná na 999 dolarech (29 300 Kč s DPH), zatímco Transformer 3 bude o 200 dolarů levnější a jeho cena bude začínat na 799 dolarech (23 400 Kč s DPH). O jejich dostupnosti nepadlo na tiskové konferenci ani slovo. K oběma tabletům dostanete zdarma klávesnici, k verzi Pro i dotykové pero.

ASUS Transformer Mini: malý, ale stylový

Pokud jsou oba Transformeři 3 pro vás příliš velcí, Asus má pro vás řešení v podobě menšího Transformeru Mini, který je nejlehčím 2v1 PC na světě. Je vyrobený z hořčíku a hliníku a s připojenou klávesnicí váží pouhých 790 gramů, bez ní pak jen 530 gramů. Jeho rozměry jsou 259 × 170 × 8,2 mm. Klávesnice mu na tloušťce přidá dalších 5 mm.

Stejně jako nejvyšší Transformer 3 Pro, má i Transformer Mini integrovaný stojánek s patentovanými plynulými panty, které se otevřou až do úhlu 170 stupňů. Jeho odnímatelná klávesnice disponuje zdvihem kláves 1,5 mm a integrovanými opěrkami rukou pro pohodlnější psaní.

ASUS Transformer Mini
ASUS Transformer Mini

Co se týče výbavy, nabízí Transformer Mini vzhledem k menším rozměrům i menší displej. Ten má úhlopříčku 10,1 palce a disponuje jasem 400cd/m2 a technologií pro snižování odlesků TruVivid. Kromě toho však nabízí i technologii Asus Tru2Life, která optimalizuje každý pixel předtím, než se objeví, což dále zlepšuje kvalitu a realističnost obrazu. Uvnitř najdete čtyřjádrový procesor Intel Atom „Cherry Trail“ X5 s integrovanou grafikou Intel HD a minimálně 4 GB RAM. Jako úložiště bylo použito eMMC s kapacitou 128 GB. Co se týče portů, nabízí jeden velký USB, dále microUSB, microHDMI, audio jack a slot na microSD kartu. K připojení poslouží Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.1.

I přes své menší rozměry nabídne plnohodnotné použití Windows 10, včetně Windows Hello, které umožní uživatelům se přihlásit pomocí integrované čtečky otisků prstů. Zbrusu nový Asus Quick Launch pak umožní spouštět aplikace pomocí jednoduchých gest na displeji. Integrace ZenSync dovoluje na tabletu odpovídat na textové zprávy z telefonu, kopírovat a vkládat text a přenášet soubory mezi zařízeními. Lákadlem pro zájemce o Transformer Mini bude i neomezená kapacita v Asus WebStorage na jeden rok.

ASUS Transformer Mini
klávesnice pro Asus Transformer Mini

Asus Transformer Mini bude k dispozici v několika atraktivních barevných kombinacích, včetně šedého tabletu s šedou klávesnicí a bílého tabletu s jantarovou, mátově zelenou a zlatou klávesnicí. Cenu Transformer Mini stejně jako jeho dostupnost však Asus zatím nezveřejnil.

Diskuze ke článku
Drak_Tovikrov
Tak schválně, kdy Surface Pro obšlehne i Apple a bude se tvářit, že přišel s revolučním novým designem a unikátní novou formou produktu "dva v jednom"...
satai
Z hlediska konstrukce nepochybne (lapability!?) a z hlediska OS subjektivne horsi nez predchozi transformery :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze