Chytrá lavička vám dobije telefon, poskytne Wi-Fi a hlídá ovzduší

5

Už to nejsou pouze chytré mobilní telefony. Chytrá začínají být auta, celé domácnosti či oblečení. Chytrý začne být i svět kolem nás a předzvěstí může být první chytrá lavička, která se bude po veletrhu EXPO, který probíhá v Miláně, nacházet v Praze. Sloužit bude nejen k odpočinku, ale dobije vám telefon, zpřístupní internet a navrch bude monitorovat ovzduší.

Chytrá lavička CapaSitty

Lavičku vyvinul tým ze společnosti Full CapaCity ve spolupráci se studentkou průmyslového designu ČVUT Zuzanou Jirkalovou a s Univerzitním centrem pro energeticky efektivní budovy (UCEEB) ČVUT. Jméno lavičky je pak odvozeninou od samotné společnosti – CapaSitty. Lavička CapaSitty reaguje na stále častější potřebu lidí být online a dobíjet svá chytrá zařízení. Ta se vybíjejí mnohem rychleji než dřívější klasické telefony. V České republice přitom smartphone vlastní už dva ze tří lidí. Podle průzkumu společnosti  SecurEnvoy jsou pro lidi ve vyspělém světě chytré mobily tak důležité, že více než polovina jejich majitelů trpí nomofobií, obavou ze ztráty zařízení, ztráty signálu nebo z vybití baterie.

„CapaSitty přináší čistou energii pro dobíjení a internet do míst, kde dosud nebyly. Je možné ji umístit například do městských parků, kde lidé ocení její chytré funkce a zároveň zcela ekologický provoz. Stejně tak ale může oživit jakýkoli veřejný prostor měst, univerzitní kampusy, sportoviště či kulturní památky. CapaSitty je konkrétním příkladem nejnovějších trendů v oblasti chytrých měst a internetu věcí, které budou za pár let zcela běžnou součástí našich životů,“ říká Jan K. Rolník, kreativní ředitel ze společnosti Full CapaCity.

Chytrá lavička CapaSitty

K výrobě lavičky, která váží zhruba 400 kilogramů, byl použit zcela nový unikátní tuhý beton vyvinutý odborníky z Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT. „Tento beton je čtyřikrát pevnější než běžný stavební beton. Na velkou odolnost jsme kladli důraz i u dalších materiálů, aby lavička zvládla dlouhodobě odolávat například mrazu a dalším nepříznivým vlivům,“ říká Ing. Tomáš Vlach z Univerzitního centra pro energeticky efektivní budovy ČVUT.

Část lavičky je vyrobena také z oceli a kovu, povrch je tvořen dřevem, a nejmodernějším solárním panelem o výkonu 150 W. V lavičce je zabudovaná baterie s kapacitou 110 Ah. Díky ní lavička funguje, i když zrovna není na přímém slunečním svitu. Z baterie je možné nabíjet mobilní zařízení přes dva USB konektory nebo bezdrátově pomocí indukce, což umožňují například mobilní telefony Samsung Galaxy S6 nebo Nokia Lumia 930. Součástí lavičky je i zařízení monitorující čistotu ovzduší, takzvaný „kanárek“, a vestavěný GSM LTE modem, který přijímá a dál přes Wi-Fi router zdarma šíří signál rychlého mobilního internetu.

Chytrá lavička CapaSitty

V současnosti existuje jeden exemplář lavičky CapaSitty. Ten dnes po představení zástupci společnosti Full Capacity odvážejí do Milána před český pavilon na výstavu Expo 2015. Po jejím skončení se lavička vrátí před Národní technickou knihovnu.

„Máme vyzkoušeno, že od jara do podzimu, kdy lidé na lavičkách sedávají, je pro její provoz svitu dost. Od listopadu chceme před NTK testovat, jestli díky nejnovějším solárním panelům zvládne plně fungovat i v druhé půlce podzimu a přes zimu, kdy je u nás sluneční svit vzácný,“ říká Jan K. Rolník z Full Capacity.

Zdroj: Tisková zpráva Full CapaCity

Diskuze ke článku
Martin Tuček
Martin Tuček
Otázka času, než naši vandalové posprejují a zníčí tuhle lavici na cimpr campr.
Martin Tuček
Martin Tuček
Díky za info, tak to asi nakonec nebude tak špatný.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze