Na moderních iPhonech můžete nyní spouštět aplikace napsané pro Psiony

1
Na moderních iPhonech můžete nyní spouštět aplikace napsané pro Psiony
Fotografie: OpoLua
  • Aplikace pro iOS a iPadOS umí spouštět aplikace pro EPOC
  • Ten v 90. letech poháněl kapesní počítače Psion

Na úvod trochu historie. Ještě než jsme začali žít ve světě, kde se chytré telefony dělí na na iPhony a Androidy, vládl smartphonům Symbian. Systém neodmyslitelně spjatý s Finskou Nokií se objevil záhy po příchodu nového milénia, ale i před tím existovaly kapesní počítače. Vedle populárních Palmů to byly také Psiony s fyzickou QWRTY klávesnicí a monochromatickými displeji. I když se nám mohou takové parametry zdát k smíchu, EPOC byl skutečný preemptivní multitaskingový operační systém v reálném čase, který běžel na kapesním zařízení.

OpoLua
I když byly Psiony primárně zaměřené na práci a produktivitu, dotykový displej lákal i na zajímavé hry.

Vedle toho, že jde významný milník na cestě k dnešnímu světu, váže mnoho uživatelů k Psionům jistá dávka nostalgie. Z jejich hardwarové koncepce dodnes těží někteří menší výrobci, software té doby se vám pokusí zprostředkovat emulátor OpoLua. Ten je určený pro iOS a iPad OS a umožňuje spouštět programy napsané pro Epoc, tedy typicky ty s koncovkou .SIS.

Stránka s otázkami a odpověďmi ukazuje, jak jednotlivé aplikace rozchodit a kde na internetu najít jejich archivy. Zároveň také upozorňuje, že ne všechny musejí běžet kvůli chybějícím knihovnám korektně, problémy mívají nejčastěji hry. Hlavním důvodem je tak vedle nostalgického vzpomínání snaha zachovat tuto epochu vývoje kapesních počítačů v uživatelsky přístupném balení i pro další generace.