Český Avast roste, zaměřuje se stále více i na mobily

9

Česká společnost Avast Software zaznamenala globálně další velice úspěšný rok. Ohlásila meziroční nárůst tržeb o 51 % a celkový počet uživatelů zabezpečovacího softwaru vzrostl celosvětově na 230 milionů. Společnost se stala také nejhodnotnější českou IT firmou vůbec. My jsme se na ní v článku detailně podívali a zjistili, jaké má plány do budoucna.

O společnosti Avast a jejím bezpečnostním softwaru pro řadu platforem jste již určitě slyšeli. Celosvětově chrání 230 milionů zařízení – od počítačů, přes MacBooky, routery až po mobilní zařízení s Androidem. Má 530 zaměstnanců ve 13 pobočkách po světě a i když jde stále o českou společnost, 99 % jejího zisku proudí ze zahraničí.

Kromě klasických antivirů pro počítače s Windows a MacOS X stále větší část celkových instalací tvoří mobilní aplikace pro Android. Z hlediska bezpečnosti není podle slov provozního ředitele společnosti Ondřeje Vlčka mezi Windows a MacOS X rozdíl a na obou platformách se objevují podobně závažné chyby. Pro Windows ale nebezpečného softwaru vzniká daleko více. A důvod je prostý. Útočníkům se daleko více vyplatí cílit na zdaleka nejrozšířenější platformu, pro kterou je vývoj zároveň daleko levnější, než na minoritní MacOS.

Avast logo

Jiná situace panuje mezi mobilními systémy, kdy má Avast bezpečnostní software primárně pro Android, který je vůči útokům zdaleka nejzranitelnější. „Rizikem jsou zejména rootované telefony, kterých zdaleka není tak málo, jak bychom si mohli myslet,“ říká Ondřej Vlček. Antivirus pro Android skenuje nainstalované aplikace, obsah paměťové karty, nové aplikace při prvním spuštění nebo i příchozí SMS a soubory. Webový štít poté blokuje infikované stránky při prohlížení webu, a také škodlivé USSD kódy, které dokážou smazat paměť mobilu či tabletu. Hlavním cílem podvodníků je uživatele okrást o peníze. Důkazem budiž fakt, že v roce 2013 bylo 60 až 70 % veškerého malware (škodlivý program) navrženo tak, aby odesílalo prémiové SMS bez vědomí uživatele, čemuž umí aplikace zabránit. Další bezpečnostní funkce aplikace dokážou vzdáleně zablokovat či najít ztracený telefon a mnoho dalších možností.

Aplikaci pro Android, kterou společnost nabízí zdarma, si uživatelé nainstalovali na zhruba 60 milionů zařízení a aplikace byla z Google Play stažena více než 100milionkrát. Pouze zanedbatelná část uživatelů si však aktivuje i placené funkce, o čemž svědčí i fakt, že z mobilních aplikací, mezi které se řadí i aplikace pro zabezpečenou VPN pro iOS, plyne Avastu jen 1 % z celkových příjmů společnosti. Mobilní uživatele tak má Avast jako hodnotu, se kterou může operovat do budoucna. Kvůli odlišné architektuře systémů iOS a Windows Phone, ve kterých mají aplikace výrazně méně možností zásahu do zařízení, Avast zatím antivirus pro tyto platformy nechystá. Na druhou stranu pro Android je k dispozici rovnou 8 různých aplikací.

Avast

Že se Avast chce na mobilní aplikace zaměřovat více dokazuje i akvizicí další známé české společnosti – vývojářského studia Inmite, které Avast koupil, podle vlastních slov, kvůli šikovným zaměstnancům. Avast je také v úzkém kontaktu s Microsoftem kvůli Windows 10, které chtějí nebývalým způsobem propojit jednotným systémem počítače, notebooky, tablety, mobilní telefony i Xbox. V letošním roce chce Avast zvýšit počet zaměstnanců o více než 40 % a řada z nich se bude věnovat právě mobilním aplikacím, které rychle nabývají na důležitosti. Avast například předpokládá, že v roce 2018 dosáhnout mobilní hrozby stejné intenzity jako ty počítačové.

Stáhnout Antivir a ochrana mobilu

Google Play (zdarma)

Diskuze ke článku
Mato
Antivírus na Android pri použití mozgu nie je potrebný.
mich
Zlatej WP - zpomalovač typu Avast neznám :D
tomas
Jaky je rozdiel medzi avastom a eset? Ktora je lepsia, ktora menej spomaluje...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze