Dvě třetiny antivirů pro Android neprošly nezávislým testem

3
Dvě třetiny antivirů pro Android neprošly nezávislým testem
  • 250 antivirových aplikací bylo podrobeno testu
  • 100% záchyt předvedlo jenom 23 z nich
  • Některé aplikace označovaly samy sebe jako nebezpečné

Pokud se pohybujete v neznámých vodách nebo jen chcete být extra opatrní a získat další vrstvu zabezpečení, asi vás napadlo opatřit svůj přístroj s Androidem nějakým antivirovým softwarem. Jenomže jak poznat ty kvalitních od těch, které zabezpečení jenom předstírají. Server av-comparatives.com podrobil nezávislému testu 250 různých antivirových aplikací pro Android a výsledky nejsou příliš optimistické.

Jenom osmdesát z nich, tedy méně než jedna třetina, dokázala najít více jak 30 % škodlivého softwaru z roku 2018 a neměla přitom žádné falešné výsledky. Test probíhal tak, že se výzkumníci snažili nainstalovat malware skrze webový prohlížeč, což je nejčastější cesta, jak bývá telefon napaden. Jelikož se jedná o známý a popsaný škodlivý software, neměla by to být pro antiviry žádná velká výzva. Opak je ale pravdou, jen 23 aplikací dokázalo všechny hrozby identifikovat. Na opačném konci se vyskytly takové antiviry, které jako potenciální hrozbu označily samy sebe. Jedná se o aplikace, které jenom předstírají funkčnost. V souvislosti s tím poukazují autoři srovnání na další zajímavý jev: během testování byly z Google Play Store odstraněny více jak tři desítky „antivirových“ aplikací.

Antivirus
Seznam aplikací se 100% záchytem malware.

Z toho vyplývají i závěry testu. Přítomnost na Google Play znamená pouze to, že aplikace plní právní normy a není vyloženě škodlivá, ale ani to nemusí vždy platit. Nic to ale nevypovídá o kvalitě služeb, jaké slibuje. Obzvláště u antivirů to může být nebezpečné, protože falešný pocit bezpečí pak může napáchat více škody.

Diskuze ke článku
Pavel
MacAfee?Tak ten je od téhle společnosti automaticky instalovan v telefonech od Samsungu jestli se nepletu.Ja mám S9 a teď mě zajímá,jestli plní to co má.
denial
Tak AVL som odinstaloval.

Vyskusal som ich zopar (nie vsetky) zo zoznamu.
A najlahsi a bez reklam a bez registracii a bez roznych prav navyse, bez ktorych sa neda ist dalej mi vysiel SOFOS.
Vojta Vilímec
Vojta Vilímec
Na to museli dělat test? :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze