Češi bezpečnost neřeší. V mobilu nosí citlivé údaje

26

Navzdory všem varováním před hrozbou zneužití osobních údajů a krádežím identity, si Češi koledují. Ve svých mobilech nosí nejen čísla bankovních účtů, PINy k platebním kartám, rodné číslo a další citlivé soukromé údaje, fotografie a videa, které by v rukách nepovolané osoby způsobily velké škody. Přitom ani příliš neřeší zabezpečení telefonu.

Ukázaly to výsledky nového průzkumu, který se zaměřil na to, jakým způsobem Češi využívají své mobilní telefony. Z citlivých dat mají lidé v mobilním telefonu nejčastěji mobilní bankovnictví (20 procent), PINy k platebním kartám (15 procent), čísla bankovního účtu (14 procent), hesla a jiné přístupové kódy (13 procent) či různé citlivé fotografie (11 procent).

Pouze 58 procent respondentů žádné citlivé informace a data neukládá a zhruba polovina Čechů (47 procent) se obává zneužití osobních fotografií ze svého mobilního telefonu. Přibližně šest procent dotazovaných už zkušenost se zneužitím mobilního telefonu má.

SAZKAmobil

Liknavost Čechů začíná už u zabezpečení telefonu. „Celých 23 procent dotazovaných v našem průzkumu nevyužívá žádnou z možností zabezpečení mobilního telefonu, tedy ani základní bezpečnostní opatření jako je zamykání displeje. Pouze necelá třetina respondentů má v telefonu nainstalovaný antivirový program, který dokáže odhalit škodlivý kód, a jen 9 procent lidí má mobil zabezpečený pomocí biometrických prvků – záznamu hlasu, funkce rozpoznání obličeje nebo otisků prstů,“ konstatuje Jan Schmiedhammer, ředitel SAZKAmobilu, který si nechal průzkum zpracovat.

TIP: SMS jízdenky v Česku: rekordmanem je Ústí, Praha je uprostřed

Na druhou stranu však mají uživatelé mobilní telefon pod větší kontrolou než například peněženku. Tu kontroluje několikrát denně 51 procent respondentů, ostatní pak jednou denně, občas nebo vůbec. Mobilní telefon necelá 27 procent dotazovaných kontroluje neustále, 35 procent se na něj dívá pravidelně pro případ, že by někdo volal nebo psal, 32 procent lidí ho kontroluje několikrát denně a pouze 6 procent tak činí jen zřídka.

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
koPoo
Přesně tento problém jsem řešily nedávno s kolegou na poradě! A nesčetněkrát jsem zde uváděl příklady jak zabezpečit své soukromí.Jenže Český trh a lid jsou zvláštní sorta lidí.Shrnul bych to takto... Češi jsou laxnim a opovrhovanim národem.

Poslední rada pro ty kteří se nerozhodly který systém. Některé přístroje pod OS10 a s BIS tarifem od OP.Kde je net skutečně zabezpečen.

Gestern von meinem BlackBerry 10-smartphone
loko
Je fakt, že BFÚ s Androidem, který instaluje vše možné, nejlépe ještě z neznámých zdrojů a do toho ukládá veškeré citlivé informace do telefonu, to je vražedná kombinace.

Snad každý národ je někým opovrhovaný, nechápu jakou to má souvislost s článkem. Ktomu, to je taková česká specialita, ponižovat svůj národ, viz tvůj příspěvek. Já bych se spíš divil, kdyby to v jiných zemích bylo s tím zabezpečováním soukromí výrazně lepší.

koPoo
Nepracují na pozici skladník! Mám VŠ projektant dopravy.Tak není na místě hádat co a jak se druzí živý! ok všechna česká lůza Je podemnou a patříte do luzy všechny a všichni okolo mě!

Gestern von meinem BlackBerry 10-smartphone
Morki
KooPoo : vidim ze vysokou uz udela vazne kazdej debil, ze?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze