Čekáte na letošní novinky od HTC? Obrňte se trpělivostí

14

V našich končinách je značka HTC velmi dobře známá a také oblíbená. Možná již brzy na ni však budeme pouze vzpomínat. Výrobce má značné problémy, které letos plně dolehly na český trh. Důkazem budiž fakt, že se k nám prozatím nedostala ani jedna z letošních sedmi novinek, vlajkový model HTC 10 nevyjímaje.

HTC

Na úvod si zrekapitulujme, kolik modelů už HTC letos oficiálně představilo. Pokud všechny spočteme, dostaneme se k číslu 7, což je u tchajwanského výrobce vcelku běžná hodnota. Zkraje roku jsme se dočkali trojlístku přírůstků do řady Desire, konkrétně šlo o modely 530, 630 a 825. Výbavou standardní kousky zaujaly především netradičně řešenými kryty a my si je alespoň mohli vyzkoušet na barcelonském veletrhu.

O několik dní později jsme se již dočkali vlajkového modelu HTC 10. Po něm byly představeny ještě modely One S9, Desire 830 a Desire 628. Posledně jmenovaný kousek si premiéru odbyl začátkem května a od té doby jsme se již žádné novinky nedočkali.

Nepřehlédněte: Recenze HTC 10 – Snaha se vyplatila, patří k nejlepším

HTC 10
Nejvíce se čeká zřejmě na vlajkový model HTC 10

Jaká je situace?

Z výše sedmi zmíněných modelů jsme si alespoň redakčně mohli vyzkoušet pět prvních. Drtivou většinu z nich v rámci různých veletrhů. Pouze vlajkový model jsme pro vás mohli důkladně otestovat a přinést podrobnou recenzi, ze které HTC 10 vyšlo velmi dobře s konstatováním, že může hravě konkurovat těm nejlepším.

TIP! HTC Desire 530: po vzoru náctileté módy (první dojmy + video)

O to více zamrzí, že se na českém trhu HTC 10 stále oficiálně neprodává. Ještě horší je však skutečnost, že o dalších výše zmíněných modelech jsme od představení vůbec neslyšeli a o oficiální dostupnosti si můžeme nechat pouze zdát.

Jaké jsou vyhlídky?

Nebudeme vás dlouze napínat, vyhlídky nejsou vůbec pozitivní. Dokresluje to i celkový vývoj situace. HTC uspořádalo v polovině května tiskovou konferenci, na které v Praze představilo svůj nejlepší model 10. Tehdy bylo zahájení prodeje odhadováno na následující týdny. Nejpozději v průběhu června jsme se tak povedeného modelu měli dočkat. Nestalo se.

V nedohlednu je i spousta modelů řady Desire

Koncem června jsme proto české zastoupení kontaktovali s dotazem na dostupnost modelu 10 na českém trhu. Odpovědí bylo, že je telefon vyprodán a očekává se na informace ohledně dalších dodávek. O nějakém velkém vyprodání nicméně nemůže být řeč, neboť v drtivé většině obchodů nebyl model HTC 10 vůbec naskladněn.

Naposledy jsme se na české zastoupení HTC obrátili před několika dny s již rozsáhlejším dotazem, který se týkal nejen modelu HTC 10, ale i zástupců řady Desire, které byly letos představeny. Bohužel ani v polovině srpna není situace jasnější a české zastoupení nemá žádné informace o dostupnosti jakéhokoliv z nových modelů na českém trhu.

HTC One S9
Vzpomenete si ještě na HTC One S9?

Co je důvodem?

HTC se již několik let v řadě ekonomicky nedaří a ačkoliv se snad zdálo, že to nebude mít na společnost žádný vliv, opak je pravdou. Poslední hospodářské výsledky sice budí lehký optimismus, avšak radovat by se bylo předčasné. HTC vykázalo mezičtvrtletně vyšší příjmy a daří se snižovat provozní ztrátu. Jenže i ta je nadále téměř 133 miliónů dolarů za druhé čtvrtletí roku 2016. Zmínit musíme také fakt, že za mírným zlepšením situace stojí i drastické kroky v podobě prodejů pozemků pod vlastními budovami.

Přečtěte si: HTC ve 2. čtvrtletí navýšilo příjmy, přesto je v provozní ztrátě

HTC také současně zvolilo strategii důležitých trhů, kdy alespoň klíčové modely dodá na trhy s velkým zájmem. Právě na ně se snaží své modely dostat primárně. Vlajkovou „Desítku“ tak bez problémů seženete v sousedním Německu nebo Polsku. Malý český trh však příliš důležitý není a zůstává upozaděn. To se ostatně neprojevilo poprvé. V roce 2015 mělo u Brna vyrůst velké servisní středisko, z jehož realizace však kvůli špatné finanční situaci společnosti sešlo.

HTC 10 – videopohled

Jaké jsou možnosti?

Pakliže máte o nová HTC přeci jen zájem a již vám došla trpělivost, existují možnosti, jak si je pořídit. Nejsnadněji se dostanete k vlajkovému modelu HTC 10, který lze sehnat již ve zhruba desítce českých e-shopů, avšak vždy jde o dovoz a nikoliv českou distribuci. Pozor si rovněž dejte na obchody, které nabízejí model HTC 10 s přídomkem Lifestyle. Na pohled totožný model má o něco horší výbavu, avšak cena je nižší jen v řádech několika stokorun. Vyplatí se proto sáhnout po klasické verzi.

HTC 10

V případě dalších modelů je situace o něco horší. V několika málo obchodech můžete sehnat Desire 530, Desire 825 a One S9. V jednom e-shopu jsme nalezli také vůbec nejnovější Desire 628. I v těchto případech platí, že jde o dovoz, většinou ze zemí Evropské unie. Před koupí si tedy rozhodně ověřte, zda je daný obchod důvěryhodný, ideálně dle pozitivních a zejména případných negativních reakcí nakupujících před vámi.

Poslední možností je nadále čekat, nicméně jde o čekání s nejistým koncem. U vlajkového modelu 10 je pravděpodobné, že se k nám nakonec dostane. Odhadovat však nyní, kdy by to mohlo být, je ale rovno věštění budoucnosti z křišťálové koule. U dalších zmíněných modelů je situace ještě pesimističtější a zcela reálně se může stát, že se na českém trhu nikdy neobjeví. Časová prodleva od představení totiž narůstá a telefony logicky zastarávají.

Diskuze ke článku
HeXX
Vzdal jsem i čekání na HTC10. Je 24.8. a stále se tu ještě neprodává....
Marduch
Není se čemu divit, že HTC volí tuto cestu. V jejich současné situaci je racionálnější mít některé malé trhy podzásobené, než opět řešit ležáky ve statisících či milionech kusů.
Šimon Tomov
Šimon Tomov
Myslíte, že s americkým modelom, by mohol byť na Slovensku nejaký problém..? http://www.htc.com/us/go/buy-htc-10/ celkom fajn cena + tá červená.. :)
Jan
Oficiální CZ distribuce HTC 10 by měla údajně dorazit v září, alespoň to mi bylo sděleno na chatu HTC.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze