HTC 10 poprvé v Česku: přinášíme první dojmy

V Praze dnes HTC prvně oficiálně prezentovalo svůj zbrusu nový vlajkový model s prostým označením 10. Na tiskové konferenci jsme samozřejmě nemohli chybět a lákavě vypadající novinku jsme si mohli důkladně vyzkoušet. Podívejte se na naše první dojmy i například testovací fotografie.

HTC 10

Dnem D byl 12. duben 2016, kdy došlo k oficiálnímu představení nového HTC 10, tedy nejdůležitějšího modelu tchajwanského výrobce, na který letos velmi spoléhá. Cesta do České republiky novince trvala dost dlouho, ale dnes jsme se, alespoň částečně, dočkali. České zastoupení totiž před pár hodinami pořádalo tiskovou konferenci, na které svůj top model představilo.

HTC 10 – první pohled

Proč desítka?

Patrně první věcí, co vás na novém HTC 10 zaujme, je jeho název. Výrobce u své vlajkové lodě upouští od označení řady One a spoléhá se výhradně na číslo. To zde není jen tak nějaké. HTC 10 je v pořadí desátou vlajkovou lodí s operačním systémem Android.

Na první pohled

Novinku jsme dnes mohli vidět vůbec poprvé a prvotní dojmy jsou veskrze dobré. Po designové stránce se HTC nepouštělo do revoluce, ale zvolilo cestu postupné evoluce, která probíhá již od původního HTC One (M7). Na druhou stranu se však novinka poměrně výrazně liší od svých posledních dvou předchůdců.

K dispozici jsme měli stříbrnou a černou variantu, přičemž ani o jedné nelze říci, že by byla hezčí než ta druhá. Čelní strana díky použití 2.5D krycího sklíčka volně přechází do boků. To nejen dobře vypadá, ale prst po, v krajích mírně zakřiveném, displeji velmi pohodlně klouže. V ruce působí novinka bohužel poměrně širokým dojmem a HTC mohlo boky možná trochu více zaoblit. I přesto se však telefon drží pohodlně, a to díky malé tloušťce, která v nejtenčím místě činí jen 3 milimetry. Naopak v místě, kde je telefon nejtlustší, jde o 9 milimetrů.

Rozdílné tloušťky jdou na vrub zajímavému zkosení, které velmi výrazně dotváří zadní stranu, jež vypadá jedním slovem skvěle. Výrobce při výrobě použil speciální zbroušení hran, avšak problém nastal s přílišnou lesklostí. Každý telefon je tak otryskán zirkonovými kuličkami, které povrch upravují tak, aby neodrážel zbytečně mnoho světla. HTC je tak v tomto ohledu opět na samotné špici.

Někoho by možná mohl zarazit plastový předěl na horní hraně, který je bohužel poměrně výrazný. Jak asi správně tušíte, jsou zde schované antény a lépe se to výrobci zřejmě nepodařilo vyřešit. Za co si však HTC pochvalu zaslouží, jsou tlačítka na boční straně. Ta jsou stejně jako celé tělo kovová, mají naprosto ideální zdvih a jistě se tisknou. Nacházejí se rovněž v ideální výšce a často využívané odemykací tlačítko je lehce zdrsněno. To napomáhá jej snadno nahmatat i poslepu.

HTC 10

Displej

Lákat bude samozřejmě i displej s 5,2palcovou úhlopříčkou typu Super LCD 5 a Quad HD rozlišením, které poskytuje zcela perfektní podívanou. Měli jsme možnost telefon zkoušet i venku na sluníčku a displej byl stále velmi dobře čitelný. O jemnosti se patrně ani nemusíme zmiňovat, je skvělá. Samotný displej se má dle výrobce chlubit také mnohem rychlejšími reakcemi na váš dotyk, a to i ve srovnání s letošními vlajkovými loděmi od konkurence. Můžeme to výrobci věřit, avšak v praxi to zřejmě nepocítíte.

Odemykat displej a zařízení můžete nejen tlačítkem na boku, ale také poklepáním na displej, přičemž stejným způsobem je možné telefon i zamknout. Třetí možnost je čtečka otisků prstů, která se nachází pod displejem a funguje rovněž i jako senzorové tlačítko s domečkem. Tlačítko tak nejde stisknout, jako u Galaxy S7. Samotná čtečka pracuje naprosto ukázkově. Společnost ji dělají další dvě senzorová tlačítka, která jsou podsvětlená a neubírají místo na displeji, za což chválíme.

Jak je na tom zvuk?

Telefony HTC jsou známé svými čelními reproduktory, avšak to se částečně mění. HTC 10 má dva hlasité reproduktory, ale na čelní straně je pouze jeden. Druhý je na spodní hraně. Již víme, že to nebyl ze strany HTC nejlepší tah. Novinka hraje stále skvěle. Výstup je hlasitý a s důrazem na hloubky tak, jak jsme zvyklí. Stereo efekt však při horizontálním držení není ta skvělý jako u předchozích modelů z loňska.

Důraz byl kladen i na výstup do sluchátek, kde HTC připojuje speciálního průvodce při připojení nových sluchátek. V několika krocích a včetně zvukových ukázek si přesně nastavíte výstup tak, jak vám nejlépe vyhovuje. Nestane se tak, že by vás telefon trápil například zbytečně přebuzeními basy.

Zemětřesení v prostředí

Zásadní změna se dotkla prostředí, které obstarává operační systém Android 6.0.1 Marshmallow. Výrobce do značné části upouští od své nadstavby Sense, která jakoby ustupovala do pozadí a naopak se důležitějšími stávají aplikace Googlu. Kladem je naprostá redukce zdvojených aplikací, což jsme dříve běžně vídali. Menu je přehlednější a není zde nespočet zbytečných aplikací. Pakliže jste si však oblíbili službu Blinkfeed, najdete ji i zde.

Každý krok však mívá i stinnou stránku věci. Například skvělý hudební přehrávač od HTC chybí a musíte se spolehnout jen na vzhledově nepříliš moderní aplikaci Hudba Play od Googlu.

Možná ještě zásadnější je však režim Freestyle layouts. Oč jde? Můžete si namísto ikonek, které běžně znáte, na plochu dát samolepky a těm přiřadit vstup do konkrétních aplikací. Zajímavě vypadá možnost naprosté volnosti. Žádná mřížka a pevně daný prostor pro ikonky. Prstem jednoduše prvek umístíte na plochu přesně tam, kde vám vyhovuje. V praxi to však příliš přehledné není, především záměna ikonek, a je otázkou, na kolik bude ze strany uživatelů v oblibě. Co však HTC nelze upřít, je značná míra originality.

Radost všem udělá i fakt, že interní 32GB paměť je rozšiřitelná paměťovými kartami, které lze používat i jako rozšířené sdílené úložiště s vnitřní pamětí a patřičně jej zašifrovat. Naopak horší zprávou je, že HTC neplánuje na českém trhu nabízet 64GB variantu.

HTC 10

Fotoaparát

Velký a vleklý problém telefonů HTC byly a stále ještě jsou fotoaparáty, které za absolutní špičkou vždy zaostávaly. Nové HTC 10 by to rádo změnilo a úsilí vložené výrobcem do obou fotoaparátů, je patrné. Výrobce nasazuje senzor s 12 milióny UltraPixelů, přičemž velikost jednoho pixelu je 1,55 mikrometrů. Světelnost dosahuje vynikající hodnoty f/1,8 a dostalo se nejen na laserové ostření či dvojitý LED diodový blesk, ale nechybí ani optická stabilizace obrazu. Již jen tento výčet je minimálně příslibem, že fotoaparát by mohl být kvalitní. Výrobce proklamuje velmi svižné spouštění fotoaparátu za 0,6 vteřiny. Fotografování bere HTC vážně a kromě automatického režimu nabídne i plně manuální režim Pro Mode, kde si uživatel cokoliv nastaví a snímky bude moci ukládat do formátu RAW.

Prostředí fotoaparátu

Krátce jsme měli možnost s novinkou také fotit a pořízení snímku je opravdu velmi svižné. Líbí se nám rovněž prostředí, které je přehledné a nabízí vcelku bohatá nastavení. Dostalo se i na plně manuální režim, kde si nastavíte vyvážení bílé, hodnotu ISO či režim ostření. Níže se můžete podívat na několik ukázkových snímků a nechybí ani ukázka z čelní kamerky, která by mohla díky tomu, že má také optickou stabilizaci obrazu, potěšit všechny fanoušky selfies.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Záznam videa je umožněn až ve 4K rozlišení, avšak to již dnes nikoho nepřekvapí. Video však při přehrávání působí mírně trhaným dojmem, avšak nejde o nic vyloženě špatného. Větší problém jsme zaznamenali při přeostřování během natáčení, kdy to HTC 10 déle trvá.

Kdy, kde a za kolik?

HTC 10 na nás po prvním seznámení zanechalo dobré dojmy. Především svým špičkovým zpracováním, stále kvalitním zvukem či zajímavě řešeným prostředím. Bohužel stále není známa česká dostupnost ani cena. Zástupci HTC však naznačili, že by se jejich klíčová novinka měla na trhu objevit v nejbližších dnech a současně by se cena mohla pohybovat kolem 20 000 Kč za 32GB variantu. Dostupná bude stříbrná varianta s bílou čelní stranou a kompletně černá verze. Později by mohla dorazit i zlatá verze. S jakýmikoliv dalšími barevnými variantami se na českém či evropském trhu nepočítá.

Technické parametry HTC 10

Kompletní specifikace
Konstrukce145,9 × 71,9 × 9 mm, 161 g, konstrukce: klasická, odolnost: IPx3
DisplejSuper LCD 5, 5,2" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8996, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:18 hodin
Dostupnostříjen 2016,
Diskuze ke článku
FooG
Ta černá verze vypadá líp, než jsem čekal. Škoda tý cenovky, 17k by tomu odpovídalo víc.
Max
Těch chyb! Čtete to po sobě vůbec???
Standa
Za dvacku bych mohl leda jejich hostesky svést na klacku :-D
Elessar
Ahoj, mohli byste otestovat důkladně display? Ze zahraničních servrů jsem vyčetl, že display má problem s narůžovělou barvou, když se telefon dostane pod určitý úhel. Co je na tom pravdy?
Dík :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze