Čekání na telefony s fyzickou klávesnicí se protahuje

24
Čekání na telefony s fyzickou klávesnicí se protahuje
  • Telefon F(x) Pro 1 měl být hotov v červenci, ale není
  • Zpoždění nabral i Cosmo Communicator, měl by být hotov na konci srpna

Je to okrajový svět, kterému se obvykle nevěnuje moc pozornosti. Po dekádě nadvlády přístrojů s dotykovou obrazovkou a minimem fyzických ovladačů klesá počet těch, kteří tvrdí, že by do pořádné fyzické klávesnice rádi investovali – jejich počty se pomalu tenčí a zdá se, že mnoho si jich prostě zvyklo.

Přesto se rok 2019 zapíše do historie jako ten, kdy došlo k obratu. Anebo se o něj alespoň někdo pokusil. Hned dvě malé firmy se pustily do odvážného plánu, jehož cílem bude dostat na trh telefon k Androidem a fyzickou QWERTY klávesnicí k tomu. Něco takového by bylo velké sousto i pro zavedené výrobce, což je možná důvod, proč se mu takovým obloukem vyhýbají.

První se podívejme na F(x) Pro 1, který svůj vzhled a základní parametry ukázal už v březnu, kdy také výrobce sliboval dodání prvních kusů na červenec. Jak informuje slashgear.com, tento termín se rozhodně splnit nepovede a co je horší, tvůrci jsou skoupí na slovo, a tak nezbývá než spekulovat. Server liliputing.com odhaduje, že se dodávky uskuteční až v září. Funkční prototypy už existují (viz video) a zpoždění je při podobných projektech spíše pravidlem než výjimkou.

Psiony + komunikátory = Cosmo Communicator

Podobné zpoždění nabírá i projekt Cosmo Communicator, který měl končit v květnu, ale nyní hlásí zahájení výroby na konci srpna. Zde je ovšem mnohem méně důvodů k pesimismu. Tým už za sebou má do úspěšného konce dotažený projekt Gemini, který se nyní rozhodl rozšířit o displej na čelní ploše, fotoaparát a ovládací prvky. Navíc na crowdfundingovém portále indiegogo.com informuje o probíhajícím postupu, což je zajímavé nahlédnutí pod pokličku vývoje mobilního zařízení.

V současnosti tak můžeme sledovat poslední testy prototypu po hardwarové stránce a úpravy Androidu pro podmínky zařízení, které prakticky nemá konkurenci.

Diskuze ke článku
mozkoun
Nechápu, co je na tom za velké sousto. Nokia ať opráší E7, ideálně ve dvou verzích - jedné ať jen dají větší display při zachování velikosti zařízení (včetně tloušťky, prostor ať nechají akumulátoru), druhou verzi ať udělají 5,5 palcovou, při uvažování, že mi nebude zavazet SW klávesnice přes půl displaye musí tato velikost bohatě stačit. Za obě zařízení jim lidi urvou ruce...
Carda
Taky bych bral takové zařízení ale samozřejmě bez nudloidního displeje.
Art_1138
Včera teklo TWITTEREM (teď to safra nemůžu najít), že chystá svůj skutečný otevírací komunikátor také LG. Má se jednat o smartphone s OS Android, velkou obrazovkou 6,4" a cenovkou pod €999!!!

Kdyby to přišlo, jdu do toho. Od Nokie E7 není žádný kloudné zařízení na práci.
Okoloidúci
Úplne sa idú ľudia zblázniť za BB a ich qwerty mobilmi. Oh, wait...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze