Telefon s vysouvací klávesnicí už má název i cenovku

aktualizováno
26
Telefon s vysouvací klávesnicí už má název i cenovku
  • 6palcový displej a Android 9.0 nikoho nepřekvapí
  • Zboku však lze vysunout QWERTY klávesnici s pěti řadami
  • Na trh se telefon chystá v červenci
  • Nepotěší zastaralý Snapdragon ani cenovka

Aktualizováno 1. 3. 2019

Projekt společnosti F(x) dospěl do závěrečné fáze, a tak se můžeme seznámit se zařízením, které se jmenuje Pro1. Oproti předchozím očekáváním se nejedná o vysouvací konstrukci, ale odklápěcí, kdy v otevřeném stavu svírá obrazovka s klávesnicí úhel asi 155 °. Design vypadá poměrně moderně: šestipalcový displej je ohnutý po stranách a nemá skoro žádné rámečky ani výřezy. Byl použit AMOLED panel s rozlišením 2 160 × 1 080 bodů.

Lehké zklamání přináší použití čipsetu Snapdragon 835, který má už svoje nejlepší roky za sebou. I přesto společnost nasazuje při předobjednávkách poměrně sebevědomou cenovku 649 €, tedy necelých 17 tisíc korun (včetně sluchátek v hodnotě 30 dolarů).

Pro úplnost dodejme, že stroj je vybaven 6 GB RAM a 128 GB vnitřní paměti. Baterie má kapacitu 3 200 mAh, Wi-Fi umí standard „ac“ a Bluetooth je ve verzi 5. Zadní fotoaparát bude duální s čipem Sony IMX363.

Ve výsledné rovnici tak zbývá už jen pár neznámých. I když výrobce zveřejnil rozměry 154 × 73,6 × 13,98 mm, zatím neuvádí hmotnost, stejně tak jako se nechlubí designem zadní strany. Obojí bude asi ještě potřebovat doladit, protože finální kusy se mezi zákazníky dostanou až v červenci.

Původní informace z 8. 2. 2019

Výrobcům telefonů zjevně došly nápady, čím by zaujali čím dál tím náročnějšího zákazníka, a tak se sahá do minulosti. Tentokrát se nejedná o vyloženě retro, jako je například Nokia 3310, ale spíše jen skok do doby před deseti lety, kdy se běžně prodávaly telefony jako Sony Ericsson Xperia pro anebo Nokia C6. Oběma byla vlastní vysouvací konstrukce, která pod dotykovým displejem ukrývala QWERTY klávesnici.

Po dekádě plné fádních placek se na tento koncept snaží navázat firma F(x) Tech, která snad už brzy dodá na trh moderní smartphone s fyzickou klávesnicí. Na první pohled vypadá docela obyčejně – na šestipalcovém displeji běží čistý devítkový Android. To podstatné se však objeví až po vysunutí: pětiřadá klávesnice s podsvícením. Předpokládá se, že na ní bude uživatel psát dvěma palci, zatímco bude držet telefon v horizontální poloze.

Telefon od společnosti F(x) zatím nemá jméno, ale klávesnici ano.

Ve svém posledním příspěvku firma odhalila něco málo ze zamýšlené hardwarové výbavy. V první řadě zaujme široká podpora nejrůznějších sítí, takže by neměl nastat problém s použitím nikde na světě.

  • GSM: 2, 3, 5, 8
  • WCDMA: 1, 2, 4, 5, 8
  • CDMA/EVDO: BC0, BC1
  • TD-SCDMA: 34/39
  • TDD-LTE: 38/39/40/41
  • FDD-LTE: 1, 2/25, 3, 4, 5/26, 7, 8, 12/17, 13, 20, 28

Přistroj má k dispozici dva sloty pro SIM karty, ten druhý může být případně využit pro rozšíření integrované paměti o microSD karty. Pro připojení se používá USB-C, které zvládne rychlé nabíjení pomocí Qualcomm Quick Charge 3.0, USB OTG a dokonce i přenášet video. Nechybí ani NFC. Retro přístup společnosti potvrzují také dva nenápadné prvky, které z telefonů v poslední době mizí: dvoustupňová fyzická spoušť fotoaparátu a 3,5mm jack pro připojení sluchátek.

Společnost ještě neodtajnila použitý procesor a paměti a od toho se odvíjející cenu. Dočkat bychom se měli zanedlouho, protože plán je uvést přístroj na trh ještě v prvním čtvrtletí tohoto roku.

Otázka do diskuse: má smysl dnes oživovat podobné koncepty, nebo už je doba někde jinde a podobný pokus udělá radost jen pár pamětníkům? Pro úplnost dodejme, že podobný projekt, jen s jinou konstrukcí se letos chystá dokončit i společnost Planet Computers.

Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Vzhledem k zájmu o zmíněný přístroj od Planet Computers bych si dovolil tvrdit, že to smysl má. Pokud to nepodrazí nějakým tragickým procesorem nebo jinou zásadní chybou, nevidím důvod k neúspěchu.
Nikdo
Velice bych takovy telefon ocenil.
Bocne vysuvnou klavesnici postradam jiz velmi dlouho.
Zacinal jsem s androidem prave na LG GW620 a pak jsem mel jeste xperii mini pro.

Doufam ze to nezabiji spatnym vykonem ci spatnym fotakem.

Dneska bych se ale s tezkym srdcem rozhodoval zda vzit hw klacesnici a tim ozelit stylus a vodotesnost... Na note 8 jsem si na oboje velmi zvykl.
M
Vzhledem k tomu, že stále používám BB priv, tak bych už pomalu ocenil náhradu. :)
Takže, za mne rozhodně ano!
Borland
Ja osobne by som takýto telefón bral ihneď. Pokiaľ by mal špičkový fotoaparát.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze