Čechům zapovězené Xiaomi Redmi Note 5 Pro by mohlo být trhákem

aktualizováno
Čechům zapovězené Xiaomi Redmi Note 5 Pro by mohlo být trhákem
  • Dlouho očekávané Redmi Note 5 Pro vypadá opravdu slibně zejména díky duálnímu fotoaparátu
  • Hardware je velmi dobrý, ale zamrzelo nás starší microUSB či Android 7
  • Na tuzemský trh se Redmi Note 5 Pro dostane jako Redmi Note 5, cena bude startovat těsně pod hranicí 6 tisíc korun

Aktualizace: Xiaomi Redmi Note 5 Pro se do České republiky nakonec podívá, avšak pod označením Redmi Note 5 při zachování stejné funkční výbavy bez ústupků. Dostupný bude v paměťové variantě 3+32 GB za 5 990 Kč a 4+64 GB za 6 990 Kč, a to na začátku dubna 2018.

Původní informace

Xiaomi není rozhodně žádným nováčkem ani malým výrobcem, ale přesto byl stánek této čínské značky v halách barcelonského MWC vcelku odstrčený od ostatních větších výrobců. Xiaomi se schovávalo uprostřed haly se spoustou dalších mnohem menších čínských značek, ale my se tomu vlastně ani nedivíme. Nejenže Xiaomi neoznámilo v poslední době nic velkého, ale především pravidelně všechny veletrhy spíše ignoruje.

Xiaomi Redmi Note 5 Pro – MWC 2018

Přesto jsme však v záplavě předváděcích smartphonů Xiaomi Mi 6, Mi MIX 2, koloběžek, rýžovarů a dalších vychytávek narazili také na jednu novinku. Na levnější model Redmi Note 5 Pro čekala řada fanoušků značky a nyní se nám konečně dostal i do rukou. Telefon padl skvěle do dlaně a oceňujeme i parádně zpracovaná hliníková záda. Celkově je ovšem telefon zkrátka jen Xiaomi Redmi 5 Plus s předělaným duálním fotoaparátem, který svou jablečnou inspiraci rozhodně neskrývá.

Nutno říct, že podobných telefonů je na MWC letos neskutečně moc a toto Xiaomi i přes známost jména nijak zvlášť z davu svou konstrukcí nevybočuje. Tou pravou výhodou levnějších Xiaomi však nikdy nebyl krásný vzhled, ale slušný hardware a Redmi Note 5 Pro na tom nehodlá nic měnit. Pěkný 6palcový Full HD+ displej má tenké rámečky, procesorem je Snapdragon 636, nechybí 4/6 GB RAM, 64 GB interního úložiště, baterie má 4 000 mAh a dokonce je tu i Bluetooth ve verzi 5.

Note 5 Pro v černé barvě

Pár mušek na kráse by se ale našlo, jelikož má telefon stále ještě vespod starší microUSB, což je obrovská škoda, jelikož i u výrazně levnějších telefonů jsme USB-C při toulkách veletrhem narazili. Další chybkou je určitě stále ještě Android 7 Nougat, který sice běží na nadstavbě MIUI 9.2, ale musíme opět připomenout, že Oreo tu mají často i mnohem levnější stroje menších výrobců. Zmínit musíme také absenci NFC, které mohou někteří z vás využívat pro placení pomocí Google Pay.

Náladu nám naštěstí opět zlepšil duální fotoaparát, který má 12 + 5 Mpx, přičemž druhý snímač neslouží pro nic jiného než pro hrátky s rozostřením pozadí. Musíme však říct, že telefon nefotí vůbec špatně a kvalita snímků i bokeh efektu nás mile překvapila. Fanoušky selfies může naopak přesvědčit přední kamerka, která je sice jen jedna, ale nabídne pro jistotu hned 20 Mpx. Vypadá to tedy, že právě foťák by mohl být hlavní předností nového Redmi.

Note 5 Pro ve zlaté barvě

Rozhodujícím faktorem bude podle nás až cena. Prozatím se podle zastoupení Xiaomi tento model nechystá opustit hranice Indie, kde se už nyní prodává za v přepočtu zhruba 5 tisíc korun. To je výborná cenovka, ale jak to známe, tak u bude pravděpodobně o něco vyšší. Pokud se však telefon vejde do 6 tisíc korun, určitě svým konkurentům i tak zatopí. Jestli ale bude cena vyšší, jednoduché to mít nebude.

Partnerem zpravodajství o Xiaomi je společnost Witty Trade s.r.o. provozující webové stránky Xiaomi-Czech.cz.

Xiaomi Redmi Note 5 Pro

Rozměry158,6 × 75,4 × 8,1 mm, 181 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh
Diskuze ke článku
George
Desi me u Xiaomi Note5 ta znacne vystoupla dvojcocka fotoaparatu,to tak pridat uchytky k telu mobilu a zavesit si jej na krk na reminky jako klasicky fotak.Kdyz polozis na stul,to bude kvedlat a otravovat...
Haja
Snapdragon 636 podporuje Navigační systém Galileo, ale číňani to málokdy aktivují, na to jsem zvědavý nejvíce. Pokud by to fungovalo, tak to koupím na navigaci a to NFC v autě nepotřebuji.
Jouda
Lte 800 to nemá takže zbytečnost
Michal
Ale žádná Indie, telefon už dostal certifikaci v Číně, takže Redmi Note 5 se začne prodávat i tam, a časem samozřejmě i oficiální česká distribuce ..

Zmatečné je to značení telefonů Xiaomi, to co u nás a v Číně je Redmi 5 Plus je v Indii klasický Note bez přívlastku Pro ..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze