Bleskové srovnání Lenovo P90 / Pro: vyplatí se připlatit?

13

Lenovo P90 je bezesporu zajímavý telefon, který zaujme hlavně vysokou kapacitou baterie. Výrobce se postaral také o jeho vylepšenou variantu, kde navyšuje vnitřní paměť na 64 GB a RAM dokonce na 4 GB. Má něco takového smysl a vyplatí se připlácet, anebo je to jen marketingový trik? A za jakých okolností takové množství paměti oceníte?

Oba telefony jsou si podobné jako vejci, a týká se to i obsahu balení. Můžeme tak s klidem přeskočit kapitoly o konstrukci, displeji nebo zvuku a odkázat na dřívější recenzi Lenova P90.

Ve vzhledu i v příslušenství žádné rozdíly nehledejte.

Lenovo P90 Pro se od tohoto kousku liší ve dvou parametrech. Ve velikosti vnitřního úložiště a ve velikosti paměti RAM. Obojí vyrostlo na dvojnásobek, takže u telefonu máte k dispozici 64 GB vnitřní paměti a 4 GB RAM.

Nejprve k vnitřnímu úložišti. Z deklarovaných 64 GB je jich uživatelsky přístupných 52 GB. To je bezesporu nádherná hodnota, kterou může jen závidět každý, kdo ve svém přístroji bojuje se čtyřmi nebo osmi gigabajty paměti. Takový prostor znamená pořádnou řádku aplikací. Jenomže zde zůstává jedno velké ale – telefon stále nepodporuje paměťové karty. 52 GB je sice dost, ale pokud máte nějakou objemnější hudební sbírku nebo dokonce chcete mobil využít ke sledování filmů a seriálů, pak můžete velmi brzy narazit na limit. Pro mě osobně by bylo lepší řešení zahrnující např. 32 GB vnitřní paměti a paměťovou kartu s 128 nebo 200 GB. Každý pokročilejší uživatel má nejspíše jasnou představu o tom, co všechno chce do mobilu nahrát a zda mu zmiňovaná hodnota bez možnosti rozšíření bude stačit.

Má pamatováka

A jak okomentovat velikost paměti RAM? Čtyři gigabajty jsou bezesporu impozantní hodnota, mnoho z nás používá osobní počítače, které si musí vystačit se stejnou porcí. A určitě se ptáte, jestli to má smysl. Odpovědět si však musíte zase sami.

Lenovo P90 Pro

Po spuštění je k dispozici ještě asi 2,8 GB. K čemu je něco takového dobré? Kromě toho, že se tím můžete chlubit před svým okolím to má vliv v případě, kdy se počty nainstalovaných aplikací počítají spíše na stovky než na desítky. Většina aplikací si něco málo ukousne pro běh některé ze služeb na pozadí a při jejich enormním počtu by to mohl být problém.

Dále pak takovou hodnotu ocení hráči. Ve spojení s velkým displejem a silnou baterií se jedná o dobrou volbu pro všechny, kdo si kupují spíše přenosnou herní konzolu než telefon.

Jinými slovy, pokud sami víte, že vám ani 2 GB nestačí, pak by 4 rozhodně měly.

Má to smysl?

Dost prázdných řečí o pocitech a dojmech, podívejme se na nějaké benchmarky, zda-li se změna projeví i na nich. Poněkud překvapivé je, že ano, ale došlo u poklesu. Pět tisíc bodů u AnTuTu se může zdát celkem zásadních, ale bude to také způsobeno tím, že srovnáváme dvě různé verze tohoto benchmarku a jak jsme si ukázali v tomto článku, podobná srovnání bývají velice ošemetná. Trochu nižší výsledek jsme naměřili u 3D Marku, Vellamo zhruba odpovídá.

Výsledky benchmarků. Množství RAM nějaké výrazné zrychlení nepřinese.

Nesmíte tedy čekat, že 4 GB RAM budou mít nějaký zásadní význam a celý telefon se raketově zrychlí. Jde spíše o už popisovanou situaci, kdy se chystáte instalovat opravdu hodně aplikací, tam už by rozdíl poznat byl.

Zajímavá je také otázka ceny. Lenovo P90 se podle internetového srovnávače cen prodává v širokém rozpětí cen – od šesti až do jedenácti tisíc. Naopak Lenovo P90 Pro si zatím drží zaváděcí cenu sedm tisíc. Obvyklý příplatek se tak pohybuje okolo pár stokorun. V tomto případě tak není co řešit – větší vestavěná paměť i RAMka nepřinášejí žádná negativa, a protože paměti není nikdy dost, investici do lepší verze lze pouze doporučit.

Technické parametry Lenovo P90 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce150 × 77,4 × 8,5 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z3560, CPU: 4×1,83 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2015, 6 995 Kč
Diskuze ke článku
nelenovo
telefony lenovo mě zklamaly, u 2 různých stejná chyba, seknou se při startu, pomůže jen reset systému. materiály a zpracování takové laciné, cena padá hned po uvedení, takže je v podsttě jako bazarovka neprodejný. lenovo už ne
AG
Aktualizaci na Lollipop asi nelze čekat, vzhledem k použitému pocesoru...
Redmarx
Android 4.4 :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D (sorry, ale da se tohle komentovat jinak?)
zahyn
Zdravym, po nainstalování aplikace AIDA64 do lenova p90 pro mi píše baterie capaciti hlášeno androidem 1704mAh a podle databaze 4000mAh Nevyte někdo kde je pravda?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze