Lenovo P90
recenze

Lenovo P90

čínský vytrvalec
36

Boj výrobců s výdrží baterie u zařízení vrcholí a řešení je prozatím pouze jedno – zvětšování kapacity samotné baterie. K tomuto kroku se rozhodlo i Lenovo, a s modelem P90 chce uživatelům nabídnout kombinaci slušného výkonu a solidní výdrže. Výkon zajistí 64bitový procesor Intel a o výdrž se postará baterie s kapacitou 4 000 mAh, která je téměř k neutahání.

Lenovo P90 je vybavenějším sourozencem Lenova P70. Oproti němu se chlubí FullHD displejem a výkonnějším procesorem. Oba ale nesou počáteční písmeno P, které označuje řadu nabízející solidní výkon a zejména výbornou výdrž baterie. Řada P chce tak zaplnit onu pomyslnou díru na trhu s telefony s dlouhou výdrží a zároveň vysokým výkonem. Dnešní recenze napoví, jak se to Lenovu s modelem P90 povedlo a zda má uživatelů skutečně co nabídnout.

Oficiální snímky

Lenovo P90 – videopohled

Technické parametry Lenovo P90

Kompletní specifikace
Konstrukce150 × 77,4 × 8,5 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z3560, CPU: 4×1,83 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:35 hodin
Dostupnostúnor 2015, 8 999 Kč

Obsah balení

Jak je zvykem u čínských výrobců, na balení rozhodně nešetří a pro Lenovo to platí dvojnásob. Mimo samotného zařízení a pochopitelně i napájecího adaptéru s připojitelným microUSB kabelem tu najdeme i redukci microUSB-USB 2.0. K telefonu tak můžete připojit externí zařízení a přenášet data. Dále zde nalezneme fólii na přední displej a dokonce zadní ochranný, příjemně měkčený, kryt, který ochrání zadní stranu telefonu před menšími oděrkami. V balení jsou k dispozici i špuntová sluchátka s panelem pro přijmutí hovoru a regulaci hlasitosti, ovšem bez náhradních náušníků.

Design a konstrukce: šedá myš

Lenovo se v tomto směru nijak nesnažilo odlišit od řady „černých placek“ a tak jediným poznávacím znamením je o něco větší a výraznější skruž lehce vystupujícího, 13megapixelového, fotoaparátu na zadní straně. Pod ním je to umístěna duální přisvětlovací dioda a nad ním sekundární mikrofon. Pod informačním logem „Intel inside“ je umístěn už jen hlavní reproduktor.

Lenovo P90

Celý telefon je vyroben z plastu a zadní kryt svírá většinu těla telefonu a nelze jej uživatelsky odejmout. Pravá strana ukrývá slot na microSIM kartu a levá obsahuje tlačítko regulace hlasitosti a pod ním zapínací tlačítko. Na spodní straně najdeme už jen microUSB konektor a na vrchní 3,5mm jack konektor pro připojení sluchátek.

Většinu přední strany okupuje 5,5palcový displej s FullHD rozlišením a pod ním i trojice podsvícených senzorových tlačítek, která, bohužel, nejsou příliš citlivá a jejich odezva je pomalejší a nejistá. Podsvícení je ale dobře patrné za zhoršených světelných podmínek a dobu podsvícení si můžete nastavit přímo v nastavení telefonu. Nad displejem se ukrývá 5megapixelová přední kamerka s notifikační diodou a senzor pro regulaci jasu a blízkosti, gyroskop a akcelerometr. Samozřejmě nesmí chybět ani logo výrobce.

Celá konstrukce je velice pevná a rozhodně se nedočkáte ani povrzávání či nedoléhání dílů k sobě. To je částečně způsobeno i typem „vaničkovité“ konstrukce, která je sama o sobě velice pevná. Rámečky okolo displeje jsou vcelku tenké, a to platí i o prostoru nad displejem, který Lenovo dokázalo příjemně minimalizovat. Rozměry telefonu, 150 × 77,4 × 8,5 mm jsou v poměru s velkou kapacitou baterie v normě, avšak o žádného mrňouse se nejedná. To platí i o hmotnosti, která se zastavila na hodnotě 156 gramů a tak se telefon hodí především do mužské dlaně.

Displej: hlavně jasně

Lenovo se nezmýlilo, když osadilo 5,5palcový FullHD displej s technologií IPS. Jemnost je tak okolo 400 ppi a pouhým okem nemáte možnost jednotlivé pixely spatřit. Barvy jsou výrazné, ovšem ne přepálené, jak tomu bývá u některých displejů s touto technologií. K dispozici je i automatická regulace jasu, která ale občas vyhodnotí dané podmínky chybně a nenasvítí displej dostatečně. Po opětovném uzamčení a odemčení telefonu však tento neduh vymizí. Samotný displej pak kryje ochranné sklo a tak se nemusíte obávat menších škrábanců.

Maximální jas je na velmi dobré úrovni a při práci na slunci nebudete mít problém se čtením. Ten minimální je pak o něco jasnější, než by bylo optimální a po chvíli vám bude práce za zhoršených světelných podmínek nepříjemná pro oči. To je v celku škoda, protože jinak displej hodnotím pozitivně a nebýt tohoto menšího neduhu, nemám naprosto co vytknout. Ani podání černé není špatné a i přes použitou IPS technologii, která má hloubku černé horší, se celkově jedná o dobrý počin. Pozorovací úhly jsou na vynikající úrovni a barvy jsou stálé.

Zvuk: hudebník z něj nebude

Zvuk z hlasitého reproduktoru spadá do šedého průměru. Jak tomu bývá u většiny telefonů, chybí mu basová složka a převládají výšky. Telefon také postrádá jakékoli zvukové vylepšení. Jeho výstup je na zadní straně, avšak před zastíněním mu pomáhají malé výstupky po stranách. Telefon tak nepřeslechnete, a to také díky vysoké hlasitosti. Pokud si tedy rádi z hlavního reproduktoru pouštíte hudbu, poohlédněte se v jiných vodách.

Výstup do sluchátek zajišťuje tradičně 3,5mm jack konektor, který zajistí o něco lepší zvukovou stránku, avšak i ta není ničím výjimečná. S přiloženými peckovými sluchátky bude zvuková stránka telefonu o něco lepší a naprosto nenáročným posluchačům postačí.

Hardware a výkon: neurazí

V oblasti hardwaru se setkáme s procesorem od Intelu, kterému se většina výrobců telefonů stále vyhýbá, i když neprávem. Lenovo a Asus vedou v dosazování těchto procesorů do svých zařízení a ani model P90 tedy není výjimkou. V srdci mu tiká 64bitový Intel Atom Z3560 a takt jeho čtyř jader je 1,83 GHz. Grafické operace má na starost čip PowerVR G6430. Výkon je tak dostatečný i pro náročné aplikace a téměř jakoukoli dnešní hru zvládá Lenovo P90 bez problémů.

V benchmarku AnTuTu jsme se dostali na hodnotu pod 41 000 bodů, což není sice hodnota pro špičkový výkon, nicméně model P90 si i tak bez problému poradil s každým výkonnostně náročným úkolem. Ve Vellamo benchmarku jsme se dostali na hodnotu 1 242 bodů a Lenovo se tak zařadilo po bok například Nexusu 5, který dosáhl jen mírně lepšího výsledku. Pro bezproblémový chod systému je pochopitelně potřebná i operační paměť, která má v tomto případě hodnotu 2 GB a po prvním zpuštění máte k dispozici 1,1 GB. To je dostatek i pro náročnější multitasking a její hodnota tak překážkou rozhodně nebude.

Vnitřní paměť se zastavila na hodnotě 32 GB a po prvním spuštění vám pro aplikace a data bude k dispozici přibližně 23,5 GB. Bohužel, Lenovo P90 nepodporuje SD karty a tak vám tato paměť musí dostačovat. Pro běžné uživatele to není překážkou, pokud jste však nároční a v telefonu skladujete větší množství dat, paměť stačit nemusí.

Výdrž baterie: čínský maratonec

Obrovská výdrž na nabití je hlavní devizou tohoto telefonu, tedy společně s výkonem. Výdrž tedy bude jeden z parametrů, který vás jistě nezklame a uživatelsky nevyjímatelná integrovaná Li-Ion baterie s kapacitou 4 000 mAh dá telefonu dostatek energie, aby přežil dva dny náročného používání. Při střídmějším zacházení s jasem na polovině hodnoty, pár telefonáty a zapnuté Wi-Fi, se dostanete na čtyři dny. Navíc můžete využít i funkci OTG charging a z telefonu si dobít jiné zařízení.

Při standardizovaném testu přehrávání streamovaného videa v rozlišení 1080p jsme se dostali na výbornou hodnotu 477 minut. To je oproti jeho sourozenci Lenovu P70 menší hodnota, která je způsobena především Full HD displejem. P90 nabijete z vypnutého stavu do 80 % za 120 minut a do úplně nabitého stavu, tedy 100 %, za 155 minut. Nastavit můžete i úsporný režim obrazovky a grafického jádra, který telefonu prodlouží výdrž o několik desítek hodin.

Srovnání výdrže baterie

Model Kapacita baterie Doba přehrávání videa Doba nabití na 100 %
THL 5000 5000 mAh 732 minut 238 minut
THL 5000T 5000 mAh 724 minut 252 minut
THL 4400 4400 mAh 721 minut 290 minut
Lenovo P70 4000 mAh 546 minut 240 minut
Lenovo P90 4000 mAh 477 minut 155 minut

Operační systém a prostředí: méně je více

Méně je více, je známé pořekadlo, kterého se Lenovo v oblasti prostředí rozhodně nedrželo. Nad starším operačním systémem Android 4.4.4 KitKat se nese nadstavba Vibe UI, která čistý Android mění do naprosto odlišné podoby. Tlačítko „menu aplikací“ tak zde nehledejte. Lenovo využívá domovské plochy, na kterých naleznete všechny aplikace a také si dle libosti přidáváte widgety. Nevýhodou je obrovské množství předinstalovaných aplikací včetně her. Většina z nich se dá snadno odinstalovat, ovšem aplikace od Lenova, jako Security nebo SYNCit musí zůstat.

Ikony se stylizují do čtvercových rámečků dle filozofie nadstavby. I horní lišta se stylisticky pozměnila, ale stále zde naleznete rychlé přepínače, které si můžete seřadit podle používanosti. Je tu také regulace jasu a tlačítko nastavení. Trochu netradičně se zde přesunula ikonka signálu, která je umístěna v levém rohu. Chvíli trvá, než si zvyknete, moc výrobců totiž toto umístění nevyužívá, ale po čase již přestanete signál hledat v pravém rohu.

Zamykací obrazovka se nese v jednoduchém stylu s hodinami a s informací o operátorovi. Tahem odspodu nahoru odemknete telefon na základní plochu. Ve spodní části je už pouze trojice ikon pro rychlý přístup k SMS zprávám, hovorům a fotoaparátu. U nich se také objevují zmeškané události.

Prostředí je kompletně přeloženo do češtiny a obsahuje velké množství různých nastavení od nastavení profilů, přes gesta v prostředí, až po motiv celého prostředí. Na výběr máte ze dvou motivů a Lenovo vytvořilo dokonce speciální ikonu na plochu, kde motivy můžete měnit. Bohužel, k dispozici jsou pouze dva a tak to celé ztrácí smysl.

Celé prostředí je nadstavbou dosti zpomalené, zvláště kvůli animacím, které se integrovaly do celého prostředí. Animace rolování ploch a přepínání aplikací jsou dosti pomalé, a kdyby je Lenovo vynechalo, udělalo by lépe. Zbytečně pak čekáte na dokončení animace, což ubírá čas a zkouší nervy uživatele. Je to poměrně škoda a Lenovo touto nadstavbou částečně utlumuje vcelku vysoký výkon.

Fotoaparát a videokamera: těsně vedle

P90 obsahuje 13megapixelový zadní snímač s optickou stabilizací obrazu, duální LED diodou a optickou světelností f/2.0. Je známo, že počet megapixelů ještě neznamená dobrou fotografii a u tohoto modelu to platí dvojnásob, bohužel ani optická stabilizace výsledku nepomohla.

Lenovo P90 – testovací video, exteriér (1080p)

Fotografie jsou často rozmazané a musíte mít velice pevnou ruku, aby se snímek povedl. Za zhoršených světelných podmínek přibývá výrazného šumu a tak pokud toužíte po krásných fotografiích z výletů, P90 nebude v této oblasti nejlepší volbou přesto, že maximální rozlišení fotografií je 4 160 × 3 120 pixelů. Videa pak můžete natáčet až v rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů při 30 snímcích za sekundu. O dost lépe si ale vede přední kamerka s rozlišením 5 megapixelů. Výsledné fotky jsou ostré a tady vás šum rozhodně trápit nebude.

Celé prostředí fotoaparátu je velmi jednoduché a přehledné. Okamžitě si můžete nastavit blesk či režim HDR a pro pokročilejší nastavení slouží ikonka ozubeného kolečka, která vám rozšíří možnosti nastavení o scénické režimy, velikost fotografií, ISO nebo přidané efekty.

Konektivita: nejen telefon

O datové funkce se zde stará Wi-Fi 802.11b/g/n, které ale chybí stabilita. I při plném signálu a funkčnosti ostatních připojených zařízeních se Lenovo P90 dosti často odpojovalo bez zjevných příčin. Nevíme ovšem, zdali to je chyba pouze našeho kusu, nebo se jedná o obecný problém u všech zařízení. Nicméně tento neduh nás velice zklamal a opakoval se na různých místech s plným Wi-Fi signálem. K internetu se ale připojíte i přes LTE, které funguje na pásmech 800/1 800/2 100/2 600 MHz. To ale nepotěší zákazníky operátora Vodafone, jehož LTE pracuje na 900 MHz.

Pro spárování a přenášení dat poslouží Bluetooth 4.1. Na NFC se bohužel nedostalo, což v dané cenové kategorii poměrně zamrzí. Velkým plusem je pak funkce OTG charging, díky které můžete z telefonu nabíjet ostatní zařízení a tím rozšíříte jeho funkcionalitu o menší powerbanku.

Závěr a zhodnocení: proč ne?

Lenovo se z řadou P vydalo dobrým směrem a správně vycítilo absenci výkonných smartphonů s vysokou výdrží. P90 je tak zařízením, které splní očekávání a nabídne solidní dávku výkonu a dlouhou výdrž. Konstrukce i zpracování je přitom na velmi dobré úrovni a potěší i funkce, jako je podpora rychlých sítí LTE nebo OTG charging. Devizou je i velký a kvalitní FullHD displej. Telefon si dobře poradí také se selfie fotkami, které jsou poslední dobou obrovským hitem.

Lenovo P90

Nevýhodou tohoto modelu je především zadní fotoaparát, který nevytváří až tak povedené snímky, jaké bychom očekávali s optickou stabilizací obrazu, a také nestabilní Wi-Fi připojení.

Prostředí telefonu je především kvůli animacím zpomalené, ale to je otázka aktualizace softwaru a dá se to snadno napravit. Lenovo je v oblasti telefonů čím dál oblíbenější a tak doufáme, že právě na tomto nedostatku více zapracuje a půjde uživatelům vstříc. Lenovo P90 je skrz na skrz dobrý telefon a nebýt těch pár malých, ale přesto zásadních neduhů, které se ale dají snadno softwarově napravit, neměli bychom co zásadního vytknout. Cenovka 8 999 Kč je opodstatněná, pokud připočítáme fakt, že telefony s dobrou výdrží na nabití a solidním výkonem nejsou na trhu tolik běžné.

Konkurence: hledá se těžko

Konkurence je v tomto směru poměrně malá. Málokterý telefon nabídne ono spojení výkonu a výdrže, a tak se jeho největším sokem stává stájový model Lenovo P70, který nabídne stejnou kapacitu baterie, tedy 4 000 mAh, ale zato pouze 5palcový HD displej a méně výkonný procesor MediaTek MT6752. S touto výbavou ale také vydrží o něco déle, což má na svědomí menší displej a rozlišení. Potěšit by ale mohl slot na microSD karty, který rozšíří integrovanou, v tomto případě 16GB, paměť. Jeho cena se pohybuje okolo 6 500 Kč.

TIP: Recenze Lenovo P70 – Pan božský?

Lenovo P70

Dalším konkurentem by mu mohlo být THL 5000, které ale nabídne o něco vyšší výkon procesoru. Displej je pak 5palcový s FullHD rozlišením. Hlavní fotoaparát má rozlišení 18 megapixelů a slušnou světelnost f/1,8. Přední kamerka oplývá rozlišením 12 megapixelů. Nevýhodou je absence optické stabilizace a chybějící podpora LTE. Cena je 6 500 Kč.

TIP: Recenze THL 5000 – Sbohem, zásuvky

THL 5000T

Netradičním konkurentem je Vodafone Smart Ultra 6, který má identický displej a procesor Qualcomm Snapdargon 615. Jeho výhodou je, že podporuje LTE pásma Vodafone a také cena, která se zastavila na pouhých 4 997 Kč. Nevýhoda je dostupnost, a to pouze u operátora Vodafone a také menší baterie, která má v tomto případě kapacitu 3 000 mAh.

TIP: Vodafone opět zazářil, Smart Ultra 6 překvapí cenou i výbavou

Vodafone Smart Ultra 6
lenovo-p90
Klady
  • výdrž baterie
  • kvalitní zpracování
  • kvalita předního fotoaparátu
  • bohatý obsah balení
Zápory
  • nestabilita Wi-Fi
  • chybé vyhodnocování regulace jasu
  • horší hlavní reproduktor
  • sekané animace v prostředí
Diskuze ke článku
Kensi Deeks Blye
Kensi Deeks Blye
Skvělá recenze.
Petr
Není pravda, že mobil Smart ultra 6 bude pracovat v kterékoli síti u nás, protože nepodporuje LTE 2100MHz! Recenzovaný Lenovo P90 pro změnu nepodporuje LTE 900MHz, což je ještě větší nedostatek. Osobně proto nedoporučuju ani jeden z uvedených.
David
Děkuji za recenzi, jen se musím pozastavit, nad Výkon: neurazí
Víc jak 40.000 v Antutu je snad málo, rozběhne to bez problému každou aplikaci, co to s vámi je lidi.
Kolikrát jsem četl, že dnešní rozlišení displejů, výkon telefonů atd. je přehnaný, ale vy to lidem prezentujete v tom duchu, jako by tohle bylo málo a měli by chtít víc.
Aspoň já to z toho cítím e nevyznat se v telefonech, tak jdu do obchodu a koupím si Samsung S6...
Milan
Budete testovat Lenovo S60?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze