BlackBerry obměňuje portfolio: končí modely Q5, Q10 i Z30

18

Kanadské BlackBerry začalo rázně obměňovat své aktuální portfolio smartphonů s operačním systémem BlackBerry 10. Všechny čtyři původní modely s tímto OS se totiž již přestaly vyrábět, nahradily je aktuální modely s novou verzí OS a další se ještě chystají. My pro vás přinášíme velkou rekapitulaci.

BlackBerry představilo svůj nový operační systém společně s modely BlackBerry Z10 a BlackBerry Q10 již v únoru 2013. Zanedlouho tak bude tento OS slavit druhé narozeniny a BlackBerry zároveň po dvou letech vyhání pavouky z koutů. Celé portfolio zařízení BlackBerry tvořily celkem čtyři modely – BlackBerry Q5, BlackBerry Q10, BlackBerry Z10 a BlackBerry Z30. Zatímco „zet desítka“ se již neprodává několik měsíců, ostatní modely si dodnes držely své místo.

BlackBerry Q5, Q10, Z10 a Z30

Tomu je však nyní také konec. BlackBerry ukončilo výrobu všech původních modelů s operačním systémem BlackBerry 10. Modely Q5, Q10 a Z30 se tak po cca roce a půl na trhu pomalu doprodávají. Stejně dlouho na trhu zůstával také model Z10, takže je možné, že právě 18 měsíců by i v budoucnu mohl být životní cyklus jednotlivých modelů. Ale pozor! To v žádném případě neznamená, že by BlackBerry přestalo zmiňované modely podporovat. Všechny aktuální modely se naopak mohou těšit na update operačního systému na nejnovější verzi BlackBerry 10.3.1, která přináší desítky zajímavých novinek a vylepšení.

BlackBerry Z3, BlackBerry Classic a BlackBerry Passport

Jak to ovšem bude s nástupci? Zatím jako jediný se svého nástupce dočkal model Q10, který u nás bude plynule vystřídán novinkou BlackBerry Classic již za necelé dva týdny. Nástupci modelů Q5, Z10 nebo Z30 však zatím nejsou známí. Spekuluje se, že BlackBerry by mohlo představit některý z nových modelů na veletrhu MWC 2015 v Barceloně, kde budou přítomni i zástupci naší redakce.

Uvedení nového modelu, který by se měl řadit do střední třídy, se pak očekává v dubnu letošního roku. Do té doby se pravděpodobně budou ještě jednotlivé modely různě objevovat v obchodech, nicméně jejich výroba již byla zastavena. BlackBerry se nyní plně soustředí na novinky BlackBerry Passport, BlackBerry Classic a také levný model BlackBerry Z3. A soustředění je opravdu nutné – BlackBerry Passport sklízí jeden kladný ohlas za druhým, takže v Kanadě toho musí pořádně využít.

Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Ja by som ocenil nástupcu Z10 páčilo by sa mi keby o bolo dizajnovo niečo medzi BB Classic (hlavne ten rámik okolo) a Z10.
Taktiež ak by mal do 4,7" display a kvalitný fotoaparát + kamerku. A to všetko v čo najkompaktnejšom tele...
Uvidíme s čím sa BB tento rok vytasí.
Anonymní jméno
Hm, super. Hlavne, že som si počas roka chcel kúpiť Blackberry Q5.
Kendal
Pán Dalekorej mám jednú prosbu. Mohol by ste uviesť VŠETKY zmeny ktoré sa udejú v 10.3? Všetci uvádzajú množstvo zmien, ale všade kde som sa pozeral, vypíšu 7 - 8 a nič viac. Rád by som vedel na čo všetko sa mám tešiť.
Grom51
Na MWC má být nový 5" full touch model, Chen to tvrdil v prosinci u představení Classic a prý chystají i další modely ale více z řád qwerty. Z30 je škoda, prodal jsem Z10 a čekám na nástupce.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze